[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Jeśli nie Lancer to co czyli jakie inne autka rozważaliście?
Uwex - 11-05-2019, 08:32
- jaki silnik bierzesz pod uwagę ?
krzychu - 11-05-2019, 09:07
RalfPi napisał/a: | lub BMW |
Myślałem o BMW serii 2, przejechałem się niby podobną jedynką, siedziałem w 3-ce jest dla mnie zbyt duża. Nie lubię tych dużych aut. Do tego jakoś nie wiem czemu w środku nie robi na mnie wrażenia... Skrzynia ZF z małym silnikiem turbo zawiodła mnie (redukowała na 2 razy, pompowanie turbiny dawało sporego laga) podobno powinienem się przejechać większym silnikiem, w Mercedesie na moje uwagi zareagowali tak samo. A w Maździe jest 150KM bez turbo, a skrzynia wyrywa do przodu. Np. w Gulii niby ta sama skrzynia co BMW przez to że silnik (nie ukrywając prawie 2 razy mocniejsze) ma bardzo mały zakres obrotowy jak na benzyniaka całkiem nieźle sobie radziła.
RalfPi - 11-05-2019, 13:53
Uwex napisał/a: | - jaki silnik bierzesz pod uwagę ? |
Benzynę 184KM albo dielsa 190KM.
Jeżeli będzie szło założyć gaz, to może i większy silnik. Auto ma być w miarę duże, komfortowe, odpowiedniej.. klasy(?) z porządnym silnikiem i rozważam raczej Kombi, Sportbacki i Sedany (czyli SUVy, mini-suvy itp raczej odpadają. Fajnie by było gdyby auto miało coś w sobie jak np...
Lancer No i najlepiej w LPG lub diesel (co by nie było drogo).
Szczerze powiem, że te nowoczesne samochody duużo bardziej przekonują mnie niż 159tka (chyba drażni mnie środkowa konsola, łuki, poczucie ciasnoty no i kolejny niepewny egzemplarz).
tyku - 11-05-2019, 14:02
RalfPi, Już Ci ktoś pisał, odpuścić sobie alfę. Szukaj lexusa, jedyny słuszny wybór po lancerku.
RalfPi - 12-05-2019, 08:12
krzychu - zgoda i nie zgoda - zobacz jak Mazda przyspiesza od powiedzmy 140km/h, a zobacz jak BMW. Może mi się wydaje, ale miałem odczucie, że na pierwszych dwóch biegach BMW 320i mogłoby iść lepiej., ale przy dużych prędkościach BMW szło jak burza (widać to też po Vmax BMW i Mazdy). Ale przyznam, że Mazdą nie jeździłem - wnioskuję tylko po jeździe BMW i danych technicznych.
Muszę jednak przyznać, że Mazda z wolnossącymi silnikami "robi robotę".
tyku... https://www.youtube.com/watch?v=VVMKzpWqj0g
A w gazie sprzedają ?
krzychu - 12-05-2019, 09:13
RalfPi napisał/a: | zobacz jak Mazda przyspiesza od powiedzmy 140km/h, a zobacz jak BMW. |
Przyśpieszenie to w większości kwesta momentu/mocy. Ja mówię o reakcji na nagłe wciśnięcie gazu, które nie powinno zależeć od mocy/momentu. I w BMW nie dość że jest turbo to jeszcze skrzynia zredukowała na 2 razy (przy 40km/h prawdopobnie z 5 na 3, a potem jeszcze na 2) gdzie ja już byłem od co najmniej sekundy na lewym pasie i dalej nie czułem przyśpieszenia...
Niestety mały silnik turbo i skrzynia automatyczna to nie najlepsze połączenie. Warto sprawdzić jakie opóźnienie na nagłe dodanie gazu ma taki zestaw. I ten w BMW wypadł bardzo źle, pytanie jak się zachowują większe silniki (może wtedy tyle nie redukują, a silnik zanim napędzi turbinę sam potrafi wygenerować sporo momentu).
I tutaj ciekawostka Eclipse Cross ma 1,5T i CVT i fajnie reaguje na nagłe naciśniecie gazu.
RalfPi - 12-05-2019, 11:49
To samo odczucie mam porównując 200 konną 159'tkę z Lancerem. Jechałem już dwoma TBi i turbodziura na czwartym biegu jest.. olbrzymia (Giulietta reaguje zdecydowanie szybciej na gaz nie mówiąc już o b. szybkiej reakcji w trybie Dynamic), a Lancer reaguje momentalnie. Podejrzewam, że w Maździe dzięki "Niutkom" auto zbiera się bardzo dobrze i silnik jest elastyczny (w szczególności przy małych prędkościach).
A co do mocy i momentu krzychu - przy dużych prędkościach olbrzymią rolę gra projekt: 165-konna Mazda ma Vmax 210km/h, a 170 konne BMW...?
[ Dodano: 12-05-2019, 12:19 ]
PS Sprawdziłem jak zbiera się Mazda 3 poprzedniej generacji (165KM) i BMW poprzedniej generacji (F30 - 170KM) o dziwo od 140-180km/h bardzo podobnie. Niesety wersja 120KM zbiera się 2 razy wolniej (około 20s) od 140-180km/h. Podejrzewam, że Lancer (143PS) podobnie.
krzychu - 12-05-2019, 12:23
RalfPi napisał/a: | Podejrzewam, że w Maździe dzięki "Niutkom" auto zbiera się bardzo dobrze i silnik jest elastyczny (w szczególności przy małych prędkościach). |
Skrzynia redukuje szybko i precyzyjnie, a silnik nie ma turbo więc reakcja jest szybka.
RalfPi napisał/a: | A co do mocy i momentu krzychu - przy dużych prędkościach olbrzymią rolę gra projekt: 165-konna Mazda ma Vmax 210km/h, a 170 konne BMW...? |
Tego nie zrozumiałem
RalfPi napisał/a: | Niesety wersja 120KM |
Wersje 120KM są obcięte elektronicznie na wyższych obrotach (dół ten sam). Więc silnik ma podobną charakterystykę co niektóre małe turbo ciągnie na dole i w średnich zakresie obrotów potem jakby traci werwę...
RalfPi - 12-05-2019, 12:28
Liczą się opory powietrza, a nie tylko moc maksymalna.
170Konne BMW ma Vmax 230km/h, a 165konna Mazda ma Vmax 210km/h.
Podobnie 136-Konne BMW ma Vmax 210km/h, a 120-konna Mazda bodajże 197km/h.
Nowe 184-konne BMW ma Vmax.. 240km/h. I to przy tej klasie samochodu i przy tej mocy jest naprawdę świetnym wynikiem. Podjerzewam, że przekłada się to również na spalanie na trasie, ale głowy nie dam.
Nie chcę narzekać na Mazdę, bo samochód (w poprzedniej generacji) bardzo mi się podoba, może go nawet bym i kupił, ale zwracam uwagę na rzeczy, które mnie interesują (m.in. ekonomia w trasie). Jeżeli 200konna Giulia ma Vmax 235km/h, a 184 konna BMW 240km/h, to z czegoś to musi wynikać i chyba nie z przełożeń, bo tych to mamy w bród w automatycznej przekładni.
krzychu - 12-05-2019, 13:15
Z przełożeń na pewno też. Niestety spalanie przy wysokich prędkościach nie podaje producent... Jak jechałem 6-sktą 2.0 AT (2016) w cztery osoby licznikowo 150km/h to wychodziło ~9litrów. Nie bazowałby na prędkości maksymalnej ponieważ Mazda ma różną prędkość maksymalną zależnie od skrzyni (przy AT niższą), a spalanie z AT jest według danych niższe.
Jak chodzi o spalanie to poczekałbym na SkyActive-X (benzynowy silnik z zapłonem samoczynnym).
U mnie w CX-3 spalanie wygląda tak, że do 90km/h można spokojnie zejść poniżej 5,5 litra (dla mnie super wynik), za to przy 150km/h ciężko się zmieścić w 8,5l (spodziewałem się mniej ale dość wysokie auto + AWD). Czyli na autostradzie podobnie lub trochę mniej niż Lancer, za to poza terenem zabudowanym i w mieście to jest 1 do 2 litrów mniej niż Lancer.
RalfPi - 15-05-2019, 07:29
Mercedes CLA (współczynnik oporow powietrza 0.22 ).
Rzekomo przy 130km/h w automacie spala 5.5.. benzyny Myślę, że jest to jakiś trop. Ze 159 zrezygnowałem - większy samochód, ale niestety w środku jest już zdecydowanie samochodem starszej daty.
marrcin90 - 26-06-2019, 23:20
Kolejność NIE przypadkowa
1.Lexus IS II 250
2.Accord VII / VIII
3.Subaru Impreza, ale szybko mi przeszło
michaello - 28-06-2019, 10:07
Lancer dobił 11 lat i czas zacząć myśleć o czymś nowym, powoli zastanawiam się nad Focusem 1,5 150KM lub Honda Civic 1.5 182KM
RalfPi - 28-06-2019, 15:27
Brałbym Civica - mocniejszy silnik, mniejsze spalanie i w środku moim zdaniem lepiej wykonany. Poza tym japoński samochód.
Chyba, że potrzebujesz kombii.
sla - 28-06-2019, 15:41
RalfPi napisał/a: | Poza tym japoński samochód | Póki co to chyba jeszcze angielski, zaprojektowany przez koncern z Japonii, ale nie musi być to wadą.
|
|
|