Carisma - Techniczne - [Carisma] Co dziś zrobiliśmy przy naszych Misiach ?
Faraday - 07-05-2010, 07:34
Moomin napisał/a: | Chyba Ci się z DID pomyliło bo GDI jak najbardziej ma popychacze. U mnie na przykład były wymieniane ze względu właśnie na to słynne klepanie. |
Całkiem możliwe...
Nie zaglądałem do środka tego silnika niestety
Niech będzie, że GDI ma popychacze... ale mam rację co do jednego: płukanie silnika, zmiana oleju itp cuda nie pomogą na "klepanie"
Anonymous - 07-05-2010, 10:23
Oczywiście, że GDI ma popychacze hydrauliczne. Akurat ich klepanie jest bardzo charakterystyczną cechą tego silnika. Co do cudów... czasem na klepanie wystarczy... dolać oleju. W MSS matki gdy popychacze robią się głośniejsze oznacza, że tak z 0,1l oleju ubyło i trzeba braki uzupełnić.
kris80 - 07-05-2010, 17:39
Wymienione świece na DENSO ze zmniejszona szczeliną K20PR-U.
RSU - 07-05-2010, 18:15
=> Wymienione siłowniki tylnej klapy
=> Wymienione przednie reflektory ( obyło się bez ściągania zderzaka)
=> Plus takie szczegóły jak wymiana żarówek
Moomin - 07-05-2010, 18:21
RSU napisał/a: | => Wymienione siłowniki tylnej klapy
|
Gdzie kupowałeś? Moje też już można by wymienić - latem ok, ale w mrozy to już nie bardzo trzymały.
RSU - 07-05-2010, 22:12
Kupowałem na Allegro, a dokładnie => na tej aukcji
Moomin - 07-05-2010, 22:30
RSU napisał/a: | Kupowałem na Allegro, a dokładnie => na tej aukcji |
Dzięki.
Kartagina4 - 08-05-2010, 09:00
Wymiana:
stabilizatory
wachacze przód (poprzedni właściciel dospawał tuleje do wachaczy bo były luzy )
1 krótki wachacz tył (przyczyna jak wyżej)
śruby do ustawiania zbieżności tył (tylko w serwisie dostałem 75pln za szt. za śrubę M8X jakieś 110, jednostronnie frezowana - koszmar)
wszelkie możliwe tuleje zawieszenia
końcówki drążka,
Tarcze+klocki
Szczęki hamulcowe przód
filtr oleju
Amortyzatory tył
Opony na letnie
Pasek od klimy
pasek od alternatora
Konserwacja mechanizmów centralnego zamka
Naprawa elektryki sterowania podnoszeniem i opuszczaniem szyb.
W planie na przyszły tydzień :
sprzęgło (koszt jakieś 700 pln u znajomego - cena hurtowa sprzęgła + robocizna)
Filtr paliwa którego nie można znaleźć (szukam na forum)
konserwacja klimy
Stronę elektryczną i konserwacje robię sobie sam (zawód zobowiązuje)
Nie pytajcie ile zapłaciłem za całość mimo że ceny za części były hurtowe i za robociznę nie zdarł mechanik bo to kolega.
[ Dodano: 08-05-2010, 09:15 ]
PS.
Do silnika nie zaglądam nawet bo nie warto, Ograniczam się do uzupełniania oleju.
Bo:
2 lata temu mechanik załatwił mi rozrząd i wymieniałem głowicę, nie zaglądnął mi nawet na pierścienie tłoków, auto żre 900ml oleju na 3000 km a z tłumika wali olej na wysokich obrotach i czasem w określonym zakresie temperatur (40 st C-60 st C) traci moc na sekundę, dwie na jednym garze.
Decyzja jest taka ze jak silnik trafi szlag to idzie do wymiany i tyle (najprawdopodobniej sprowadzę z UK).
Szkoda mi auto sprzedawać bo już wiele w nim pozmieniałem (na lepsze oczywiście) I doszedłem do stanu że robię porządny przegląd + wymiana tego co wyjdzie raz na rok i potem jeżdżę bezproblemowo (nie licząc humorów silnika jw.).
Centosz - 10-05-2010, 18:50
Montaż tylnych chlapaczy i wymiana termostatu.
Faraday - 11-05-2010, 08:23
Wymiana podświetlenia tylnej tablicy rejestracyjnej na diodowe
Jedna żarówka była spalona i musiałem ją wymienić... a, że miałem pod ręką diody, to czemu by nie
Przy okazji oczyściłem klosze tych światełek bo były strasznie brudne
bart1924 - 11-05-2010, 20:32
Wymiana wycieraczek (nie był to dobry pomysł, żeby kupić Bosha bo czasami piszczą)
Mycie miśka (raz ja, raz deszcz )
Niedługo czeka mnie wymiana i malowanie przedniego zderzaka bo trzepnąłem zająca przy sporej prędkości, jakiś pechowy ostatnio jestem...
RSU - 11-05-2010, 20:45
=> Wymiana podświetlenia deski rozdzielczej. Z koloru niebieskiego na zimną biel.
=> Wymiana podświetlenia tablicy rejestracyjnej na LED'owe ( całkiem ładny efekt)
kris80 - 12-05-2010, 21:26
Wymontowałem dziś Przedni prawy McPherson i jak przypuszczałem był bardzo duzy luz na łozysku i strasznie tłukło na dołach. Jutro montaż nowego Mocowania + łączniki przód Yamato
[ Dodano: 13-05-2010, 23:23 ]
Ni i nareszcie nastała cisza w prawym przednik kole. Udało się wycisnąć na prasie stare łożysko z mocowania i wstawić nowe, a podobno w cari przed liftem jest niewymienne i w taki sposób zaoszczędziłem 250zł na nowe mocowanie bo po tyle jest w ASO Lublin.
W najbliższych dniach wymiana amortyzatorów tył na KYB.
Arnold - 14-05-2010, 13:22
1. Ustawiona zbieżność, wyprostowana kierownica.
Koszt: 50 PLN
2. Ciekawy jestem czy udało się zlokalizować piszczenie, trzeszczenie itp... pewnie nic z tego
Faraday - 14-05-2010, 15:03
Arnold napisał/a: | 1. Ustawiona zbieżność, wyprostowana kierownica.
Koszt: 50 PLN |
Mnie za to ukradli 80zł ZŁODZIEJE!
Do rzeczy:
Wczoraj wymieniłem filtr powietrza oraz paliwa.
O ile z filtrem powietrza nie było żadnych problemów, to filtr paliwa dostarczył sporo emocji.
Zaraz po wymianie, próba odpalenia auta... odpaliło normalnie ale po kilku sekundach zgasło i koniec. Żadne próby uruchomienia nic nie dawały. Układ odpowietrzany, pompowany, sprawdzana poprawność złożenia filtra itp, itd. W końcu rozładował się akumulator.
Podłączony do prostownika. Po kilku godzinach kolejna próba i także nic. Dwa razy udało się auto odpalić,a i tak gasło.
Dzisiaj pojechałem z ojcem. Nic mi nie pomógł, ale przynajmniej nie przeszkodził
Wpadłem na pomysł, że może jednak źle złożyłem obudowę filtra... sprawdziłem, poprawiłem i odpalił na kilka sekund. Podładowanie akumulatora i kolejna próba... udało się w końcu!
Co się strachu najadłem!! Szczególnie wczoraj. Trochę kolega mnie uspokoił mówiąc, że tak się zdarza.. później forum. Wiedziałem, ze pompa nie może być zapowietrzona ale nie rozumiałem dlaczego. Myślalem, ze jak się zapowietrzy to już koniec świata i silnik do wymiany Później doszedłem do wniosku, ze pompa wysokiego ciśnienia nie ma zdolności samozasysania paliwa
Teraz już auto śmiga jak ta lala...
Olej wymienię prawdopodobnie jutro bądź w niedzielę. Miałem zrobić to wczoraj ale już nie było do tego głowy
Teraz mam pytanie do użytkowników Cari DI-D.
Do czego jest kabelek na obudowie filtra paliwa? Dokładniej na tym dekielku takim... u mnie był odłączony wszystko działa. Być może to zbieg okoliczności ale jeśli kabelek był podłączony, to Mitsu nie odpalała... po jego odłączeniu zapaliła za pierwszym razem
|
|
|