To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Amortyzatory.

robertdg - 10-03-2011, 19:36

OBERST, są, ale w tej samej cenie wyjdzie Cię montaz standardowych amorków, no chyba, że dogadasz się z userem naszego forum, który w dziale sprzedam oferuje ponoćw dobrym stanie Nivo.
OBERST - 10-03-2011, 19:57

robertdg napisał/a:
OBERST, są, ale w tej samej cenie wyjdzie Cię montaz standardowych amorków, no chyba, że dogadasz się z userem naszego forum, który w dziale sprzedam oferuje ponoćw dobrym stanie Nivo.

Właśnie widziałem , no ale to używki i nie wiadomo jak długo na nich można pojeździć .
A na regenerowane wydaje mi się że dają jakąś gwarancję .

arturj123 - 12-03-2011, 09:51

Od poniedziałku czekam na zwrot pieniędzy ze sklepu japanmoto.pl z Rumi. Sprzedawcy zamieszali z amortyzatorami, czas oczekiwania miał być 3 tyg. więc podziękowałem i poprosiłem o zwrot pieniędzy, liczne telefony i ciągle słyszę tylko bajki o jakiejś księgowej co nie umie przelać pieniędzy na konto (ten sam bank, kasa w 10 s powinna być u mnie). Pierwsza próba zakupu w tym sklepie i ostatnia... Teraz tylko się martwię kiedy te pieniądze będę miał na koncie, a Galancik stoi i rdzewieje dzięki tym Panom.
dawidbori - 12-03-2011, 13:52

ja stoje z robota bo nie mam tulei do amortyzatorow :/ nigdzie ich nie ma a jak dam wymiary to chlopaki w olkuszu je zrobia tylko na koniec tyg beda:/
fredfm - 15-03-2011, 21:05

Koledzy jutro się zabieram za wymianę amortyzatorów z nivo na zwykłe. Kupiłem sprężyny, amortyzatory i osłony z obojami. Powiedzcie mi, czy potrzebuję jeszcze zmieniać górne mocowania amortyzatorów? czy te które są w oryginale przy nivo spasują.
W razie czego mam jeszcze jutro chwilę czasu do południa żeby poszukać w sklepach, nie mniej jednak wymieniać coś bez potrzeby nie ma większego sensu..

Proszę o odpowiedź... :)

górek - 16-03-2011, 10:24

Z tego co czytałem to cała reszta od NIVO pasuje.
Jaki kupiłeś zestaw amortyzatorów i sprężyn oraz osłon i odbojów?

Właśnie stoję przed zakupem i po przeczytaniu 50 stron tego wątku dochodzę do wniosku że nie ma sensu brać KYB bo wszystkie dostępne to czeskie wiec chyba posłucham forumowiczów i wezmę Tokico, czy te będą pasować:
http://moto.allegro.pl/30...1479618417.html

Nie mam pojęcia jakie do tego dobrać sprężyny, bo chciał bym coś wzmacnianego.
Mam dużą butlę LPG, koło zapasowe i często wożę bardzo ciężkie rzeczy w bagażniku.
Prześledziłem wątek dotyczący sprężyn i wiem żę wzmacniane Suplex-y nie bardzo zdają egzamin. W takim razie co kupić?

Jakie brać osłony i doboje?

Sprawa jest pilna ponieważ na weekend zaplanowałem ważny wyjazd i muszę do tego czasu ogarnąć to zawieszenie.

Z góry dziękuję za podopowiedzi.

fredfm - 16-03-2011, 11:14

Kupiłem amortyzatory bilsteina i sprężyny lesjofors, normalne nie obniżające. Z przesyłką wyszły mnie 750zł. Miałem dzisiaj wymieniać lecz zrobię to jutro. Po przeczytaniu całego tematu doszedłem do wniosku że jednak kupię górne mocowania amortyzatorów.. na którejś z podstron ktoś napisał że trzeba je wymienić gdyż te od nivo nie pasują. Udało mi się zamówić firmy KYB za 41 zł strona więc jeszcze nie najgorzej. Osłony kupiłem wraz z obojami jakieś dedykowane do "japończyków", wyglądają solidnie i co ważne w dolnej części zabezpiecza się je opaską ściskową żeby nie latały:) za sztukę na stronę dałem bodajże 33zł.

Ja również mam lpg i często wożę towar do sklepu. Mam nadzieję że ten zestaw podoła. Testy pod obciążeniem dopiero za tydzień, nie mniej i tak będzie lepiej niż z 'siadniętą' zupełnie jedną stroną.

górek - 16-03-2011, 15:15

Tak jak pisałem wcześniej, zdecyduję się raczej na amortyzatory Tokico, ale jeszcze mam dylemat ze sprężynami, zawęziłem krąg poszukiwań do:

- Kayaba RC5864 - ok 120 zł
- LESJOFORS standardowe nie obiżane - ok 170 zł

Które polecacie i dlaczego? Czy różnica w cenie wskazuje na to że LESJOFORS będą lepsze?

fj_mike - 16-03-2011, 15:23

Ja mam u siebie sprężynki Kilen.
http://archiwumallegro.pl...1207221489.html
Dobrze się sprawują. Także szwedzkie. Różnica w cenie względem Lesjöfors to ok 10zł kiedy kupowałem. Zresztą Lesjöfors to marka sama w sobie.
Jeżeli masz pod ręką Lesjöfors to je bierz ;) , jeżeli nie to Kilen jest także dobrym wyborem.

górek - 16-03-2011, 16:54

A te Kayaby wogule wchodzą w gre? pytam ponieważ chciałem zamówić wszystko w jendym miejscu, amorki, sprężyny i osłony z odbojami... W miejscu gdzie są amorki tokico mają tylko sprężyny kayaby. Nie upieram się ze musi być wszystko w jendym miejscu, ale jeżeli nie odczuję różnicy to czy jest sens rozdzielac zamówienie no i dopłacać...
dawidbori - 16-03-2011, 18:22

zamowilem monroe i sa inne gosc twierdzi ze sa do tego modelu a sa jakies cieniutkie to raz a dwa sprezyna jest wieksza niz ten kieliszek ktos sie z tym spotkal juz chodzi o tył oczywiscie
mój numer vin JMBLNEA5WVZ001527

carbon11 - 16-03-2011, 19:44

dawidbori, masz jakiś numer tych amorków bo ja zakładałem monroe w tamtym tyg.i u mnie wszystko było oki :?
jacekxx - 16-03-2011, 19:55

Czy Ty chcesz założyc sprężyny z niwomatu na normalne amortyzatory? Jeżeli tak to napewno sie to nie uda.
dawidbori - 16-03-2011, 19:57

wiem juz czytam i najlepiej zalozyc przednie sprezyny na zwykle amory tylnie zamiast nivo
wojtas JDM - 16-03-2011, 21:49

Miałem się podzielić wrażeniami o KYB rodem z Czech które założyłem na tył. :| Po tym jak amorki okazały się jednak nie pochodzić z kraju kwitnącej wiśni a raczej teraz promieniującego reaktora napisałem maila do sprzedawcy dostałem wiadomość zwrotną z przeprosinami i zapropowaną opcją zwrotu towaru. Odpisałem, że potrzebuje ich na zaraz więc nie będę odsyłał ale jestem zły, iż tak wyszło, przyjmuję przeprosiny jednak szkoda tej droższej ceny jaką dałem za niby to japoński towar.
Nie uwierzycie ale następnego dnia na moim koncie znalazło się parę groszy akurat na połówkę przed weekendem w ramach zadość uczynienia :D
Co do samych amorków to po przejechaniu 1tys km spisują się bardzo dobrze nie sa za twarde i super trzymają sie w zakrętach :lol:

Mam też do was pewne pytanko. Co sądzicie o takich amorkach na PRZÓD do EAXA 1999r:
http://allegro.pl/monroe-...1469037607.html
:?: