To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V

Owczar - 13-06-2011, 08:48

mar111cin napisał/a:
Wilukce jeszcze by się przydało jakie wtryskiwacze i jaki to model reduktora, jakieś oznaczenia numerowe czy coś.

wilukce napisał/a:
Niedługo muszę już zmienić swoje wyeksploatowane valteki

wilukce, podaj model reduktora, bo to dość ważna kwestia.

wilukce - 13-06-2011, 16:36

Przejrzałem wszystkie dokumenty i niestetyw książce serwisowej w polu "Nr. seryjny/Model" nic nie jest napisane :(
Muszę poszukać pod maską i może tam coś znajdę. W ktorym miejscu montuje się reduktor zazwyczaj ?

mar111cin - 13-06-2011, 16:59

szukaj po wężach idących od wtryskiwaczy, musi być duże i zazwyczaj okrągłe ;)

Owczar, dopiero teraz zauważyłem, nie było w jednym poście to nie pokojarzyłem. No to valteki i tomasetto , to raczej instalacja robiona mocno budżetowo...

Owczar - 13-06-2011, 17:08

Cytat:
Owczar, dopiero teraz zauważyłem, nie było w jednym poście to nie pokojarzyłem. No to valteki i tomasetto , to raczej instalacja robiona mocno budżetowo...

Też początkowo tego nie zauważyłem :)

No i niestety zgodzę się z tym, że mocno budżetowa, niestety. Ciągnie Ci na tej instalce do końca na LPG?

wilukce - 13-06-2011, 17:25

Owczar napisał/a:
No i niestety zgodzę się z tym, że mocno budżetowa, niestety. Ciągnie Ci na tej instalce do końca na LPG?

Ogólnie to jestem zadowolony z LPG. Ciągnie bez problemu do czerwonego pola, spadku mocy nie wyczuwam w stosunku do Pb. Ale ostatnio na niskich obrotach szarpie i przełącza sie na Pb, ale to też nie zawsze. Jak silnik jest nagrzany dobrze i mam włączoną klimę - obroty koło 800 to nie przełącza się. Gazownik powiedział mi, że 30k km na te wtryski to sporo i przydałoby się regenerować, albo wymienić na nowe. Jak kupowałem auto to nie miałem pojęcia o instalacji LPG. Gościu w 2008r zapłacił za instalacje 1950 PLN. Na fakturze tyle widnieje.
Może bym się skusił na odpicowanie troche tego mojego LPG. Jakie elementy można by zmienić na nowe (lepsze) ?

Owczar - 13-06-2011, 17:44

Jeśli nie ma problemów większych to nie ma co zmieniać. A czy to wina wtrysków czy może reduktora to warto sprawdzić, a nie wymieniać w ciemno. Gazownik się podpinał i jeździł tym, czy tak sobie strzelił?

[ Dodano: 13-06-2011, 17:59 ]
Jeszcze mam pytanko. Jak macie wpięte reduktory w obwód chłodzenia? Szeregowo czy równolegle. Preferowałbym połączenie szeregowe, bo potem jeszcze dam webasto szeregowo, ale zastanawiam sie czy jest w końcu ten zawór do nagrzewnicy czy go nie ma. Według mnie go nie ma, ale czytałem różne opinie.

wilukce - 13-06-2011, 18:02

Strzelił raczej. Nie jeździł sprzętem mym :) W ogóle to powiedział, że na Pb też jest mały problem z drganiem silnika ale 10x mniej bo Pb to inne paliwo niż LPG. Mam nieszczelność w wydechu za katem i podejrzewam, że może to wpływa na odczyty lambdy i dlatego mi wywala LPG. Ale to już problem nie w tym temacie.
Owczar - 13-06-2011, 18:04

Drgania silnika nasilone na LPG to prędzej wypadające zapłonu. Kiedy były zmieniane świece i przewody?
wilukce - 13-06-2011, 18:10

W styczniu :) Włożone kable NGK i Denso IK22. Nie wygląda to na wypadanie zapłonu. Przed wymianą miałem typowe objawy wypadania. Teraz to tylko lekkie drgania. na Pb praktycznie nie wyczuwalne. Na LPG gorzej. Jak zaspawam wydech to będę myślał dalej bo może to po prostu błędna dawka powietrza, albo coś w kolektorze wydechowym się ksztusi. Może EGR wyczyszcze. Narazie wtryski zostawiam w spokoju. Będę pisał ;)
mar111cin - 13-06-2011, 18:24

Owczar, teraz głowy nie dam, ale 80% że u mnie jest równolegle.

Wilukce, masz wtryskiwacze gdzieś w miare na wierzchu? na Twoim miejscu pierwsze co bym zrobił, to odpinał wtyczki od nich, tak żeby pracował na 5cylindrach. Może się okazać że któryś szwankuje i jak go odepniesz to nie zauważysz różnicy w pracy silnika. Tzn nie chodzi mi o to żeby jeździć z odpiętym wtryskiem, tylko że może być jakiś niepracujący delikwent, chociaż raz już by błędy wyskoczyły.

wicek - 13-06-2011, 18:27

Owczar : jaki masz silnik? Jak założysz to opiszesz co zainstalowali i ile cie to wyniosło?
Owczar - 13-06-2011, 18:44

2,5V6. Jak założę to napiszę jakie wrażenia z jazdy i napiszę co i jak było zakładane.
KaWu - 13-06-2011, 22:03

wilukce napisał/a:
Gazownik powiedział mi, że 30k km na te wtryski to sporo i przydałoby się regenerować, albo wymienić na nowe.

Juz powinny byc z 6x kalibrowane :)
Taka ich przypadlosc, ze czesto po krotkim czasie leja jak chca.

mar111cin napisał/a:
No to valteki i tomasetto

Raczej reduktor nie wyrabia przy wyzszych obrotach w Vce.
wilukce, sprawdzales kiedys ile Ci Pb podpija :?: Jak sie przelacza na Pb przy wyzszych obrotach to ok-jak robi sie ubogo na lpg to raczej nie ok. Musialbys sprawdzic.

wilukce napisał/a:
Teraz to tylko lekkie drgania. na Pb praktycznie nie wyczuwalne. Na LPG gorzej

wilukce napisał/a:
Narazie wtryski zostawiam w spokoju.

A to raczej ich przypadlosc.
Byles u gazownika to mogl sprawdzic.

[ Dodano: 13-06-2011, 22:08 ]
Owczar napisał/a:
Jeszcze mam pytanko. Jak macie wpięte reduktory w obwód chłodzenia? Szeregowo czy równolegle. Preferowałbym połączenie szeregowe

mar111cin napisał/a:
80% że u mnie jest równolegle.

Ja także mam równolegle.

wilukce - 13-06-2011, 22:10

KaWu napisał/a:
Byles u gazownika to mogl sprawdzic.

Powiedział, że najpierw trzeba wyeliminować problem na Pb a później na LPG.
Jeśli chodzi o spalanie Pb to ciężko powiedzieć. Nie mierzyłem nigdy. Ale raczej nie dużo chyba. Tankuje co jakiś czas za 50PLN a przy koszcie benzyny 5.10 nie jest to dużo litrów. Podczas trasy 300km (bo taką jeżdzę) nie widzę żadnego zużycia.
To w instalacji LPG jest tak, że jak reduktor nie wyrabia to pobiera sobie dawkę paliwa ?

KaWu - 13-06-2011, 22:14

wilukce napisał/a:
To w instalacji LPG jest tak, że jak reduktor nie wyrabia to pobiera sobie dawkę paliwa ?

Moze tak byc-nie wiem co masz poustawiane w parametrach sterownika\programu.
Zalezy jakie sa spadki cisnien. Mozna zrobic kilka "mykow", ktore czasami pseudo instalatorzy stosuja zeby klient nie byl swiadom, iz instalka "niedomaga".