[92-96]Galant E5xA - Luźne rozmowy o naszych galantach 7 generacji
tpodsiadlo - 26-05-2014, 21:19
Panowie, niebawem na podworko do mnie zostanie dostarczony kolejny trupek, 2.4 po rozrzadzie, i miala byc decyzja ze na czesci a tu kielichy normalnie... Idealne. I nie wiem co robic. Rdzy mniej niz na trabancie, w zasadzie nie ma wogole... Moze glowice znajde i ocuce go
Wszyc - 27-05-2014, 20:26
tpodsiadlo napisał/a: | Moze glowice znajde i ocuce go |
Wrzucaj czapte od 4G63 DOHC musisz zaślepić pare kanałów olejowych w bloku których głowica dohc nie wykożystuje moge dać Ci namiar co i jak pasek z 4g64 dohc
i modyfikacja kanału olejowego który przebiega w koło jednej ze śrub głowicy no i strojenie
GREAT NEWS SĄ!!
http://allegro.pl/prog-re...4254857841.html
od razu 4 kupuje XD
kaczka81s - 27-05-2014, 20:35
Wszyc, też zamówię, chyba się osobiście nawet przejadę bo to niedaleko mnie.
areksz121 - 27-05-2014, 22:26
Dobre Może ja tego nie będę potzrebować, ale już niedługo się okaże, jak nakładki zrzucę
tpodsiadlo - 30-05-2014, 20:51
Wszycu, jeden gosc z poznania jezdzi z moim blokiem wlasnie 2.4 w eclipsie i szalu nie robi byc moze jakby dostal kompa od 2.4 dohc to co innego. Poza tym to automat i nie wiem czy bedzie wszyetko ok. Ale kusi mnie ta buda bo jest nie bita i nie ma rdzy ani szpachli. Gdyby to byl hb to juz bym swoj swapowal razem z numerami , ale to sedan...
Z drugiej strony zedan amerykansky ma fajna dupke i glosniki we drzwiach...
kaczka81s - 31-05-2014, 18:19
Tomek ja chce amerykańskie boczki do drzwi.
Wszyc - 31-05-2014, 20:13
Panowie pytanie będę się zabierał za miśka a z częściami gorzej widzę niż w przypadku mojej rzędówki
Pytanie o:
- skąd wytrzasnąć zestaw wszystkich uszczelek góry silnika ( głowica przepustnica termostat kolektory )
- skąd wytrzasnąć zestaw wszystkich uszczelek dołu silnika ( pompa oleju, wszystkie uszczelki wału )
- jaki pasek rozrządu? w sensie firma
- czy hydrauliczny napinacz rozrządu da rade dorwać z jakiegoś Hyundaia? ( w przypadku 4G63 ten do mitsu był za 400zł a do hyundaia ten sam tej samej firmy 190zł )
swinks_UK - 31-05-2014, 20:55
Jeśli masz motór identyczny jak w FTO, a jedyna różnica to obrót o 180°, to próbuj Camskill w sekcji dla FTO, to samo eBay.
[ Dodano: 31-05-2014, 20:03 ]
Acha, możesz przewertować Malezyjskie (Lelong.com) i Chińskie (Alibaba) portale aukcyjne. 6A12 był bardzo popularnym silnikiem w Azji południowo-wschodniej - Proton Perdana, Mitsi Eterna.
Wszyc - 31-05-2014, 21:53
Czekaj wróć... mam przeszukiwać malezyjskie fora w poszukiwaniu paska rozrządu czy pompy wody lub uszczelnień? Proszę Cie to se sam wystrugam uszczelki
Czy może Ci chodzi o jakieś kwestie podnoszenia mocy w 6A12? ja już wszystko wiem i nie zamierzam nic dłubać przed dłuuuuugi czas rok czy nawet dwa
swinks_UK - 01-06-2014, 09:21
Ponoć niczego nie możesz dostać na miejscu, więc i Malezja da radę...
Wszyc napisał/a: | Panowie pytanie będę się zabierał za miśka a z częściami gorzej widzę niż w przypadku mojej rzędówki
|
Jaki dramat w pytaniu, to taka odpowiedź
Wszyc - 01-06-2014, 18:25
Bez przegięć jak by rzeczywiście nigdzie w PL nie było nic to bym zamówił uszczelki pod pokrywy i pod kolektor bo to jedyne które nie jestem w stanie samodzielnie dorobić
kaczka81s - 02-06-2014, 19:27
Wszyc o uszczelki pytaj w Inter carsie tylko najlepiej posprawdzać numery. Jak tam nie ma to Japaneze się kłania, ja co nie znalazłem w IC było u niego. Simmeringi to najlepiej po rozmiarach szukać. A takie uszczelki jak pod pompę oleju, termostat i podobne dorabiałem sam, poszukaj płyta Gambit, albo papier na uszczelki na alledrogo.
Pasek Mitsuboshi, Gates, Contitech, te trzy firmy tylko uznaje
Jaki masz silnik 6A12????
Jak będę miał chwilę to zerknę tu i tam.
Poszukałem chwilę i nie mam dobrych wiadomości. W IC rozrząd skompletujesz, pasek, rolki napinacz, i pompa wody. Simmeringi na rozrząd, i na wał korbowy też są. Reszta pozostaje Japaneze, nie wiem czy uszczelka pod pokrywę zaworów nie pasowała by od 3000GT ze zdjęć wygląda tak samo, numery już są inne.
[ Dodano: 03-06-2014, 00:04 ]
Jeśli chodzi o napinacz, to robiony był raczej do Mitsu, do 6A12 i do 6A13, za tydzień bede w PL zapytam w IC ile bedzie z rabatem kosztować. Normalnie prawie 400 z Ruvilla
areksz121 - 03-06-2014, 18:35
Chwila Panowie, skladalem ten silnik od podstaw i uszczelki pompy oleju tez nie ma. Idzie plynna uszczelka pod pompe i miske, a w MIVECu dodatkowo w glowice. Jak Krzychu rozkrecisz pompe to zobaczysz rowki, ktore dodatkowo trzymaja te uszczelke po wyschnieciu
tpodsiadlo - 13-06-2014, 11:15
panowie, kto kiedys mial w rekach e5 z tcl? chodzi mi o to, jak to jest wyprodukowane? jest jakis komp od tego, przelacznik i... co? jakis modul wykonawczy na przepustnicy? czy gdzie?
akurat bede cucil swoj abs, dzieki jednemu gosciowi z aso udalo mi sie zdiagnozowac usterke jak sie okazalo dosc blaha (padniety przekaznik)
w nowszysch galantach komp tcl jest "wbudowany" w kompa abs'u, a tak sie sklada ze mam taki, mialbym tez przelacznik, ale co jeszcze? - moj galant kable pod przelacznik ma, wiec niewiele by chyba brakowalo
areksz121 - 14-06-2014, 13:28
Zapewne musisz miec cos takiego jak w EA, chodzi mi o podcisnieniowe sterowanie przepustnicy. Dziala to rownolegle z linka gazu i w momencie uslizgu kol, samo sobie przymyka przepustnice i ogranicza silnik tak, aby zlapac przyczepnosc
|
|
|