Nasze Miśki - Moja nowa (już stara) Żona.
eremita - 14-01-2015, 09:49
WreX napisał/a: | sveno, jutro może zalepię to jakoś włóknem szklanym |
Na szybko to taśma MacGyvera powinna pomóc
booohal - 14-01-2015, 10:20
+1!
Najwyżej nie podbije to wrócisz i poprawisz Ewentualnie psiknij podobnym sprayem. O wiele łatwiej to odwrócić niż matę z żywicą, no chyba że z tą żywicą zrobisz już na gotowo.
WreX - 14-01-2015, 10:37
eremita, masakra teraz nie wiem czy żartujesz czy tylko w połowie
booohal napisał/a: | Najwyżej nie podbije to wrócisz i poprawisz |
Czyli nie płace za "nieudane podejście" ;> ?
eremita - 14-01-2015, 13:27
WreX napisał/a: | eremita, masakra teraz nie wiem czy żartujesz czy tylko w połowie |
Całkiem poważnie
Ja bym nie robił żywicą tylko na przegląd, a później porządnie.
Szkoda czasu i złotówek,
Albo bym skleił porządnie albo przykleił taśmę lub np. nakleił znaczek PL jak tylko na chwilę ma to być.
Zawsze zanim wjedziesz możesz spytać czy nie będzie problemu z taka wlepą
booohal - 14-01-2015, 13:49
WreX napisał/a: | Czyli nie płace za "nieudane podejście" ;> ? |
Absolutnie
WreX - 14-01-2015, 14:58
eremita,
Dobra 17zł za włókno szklane mnie nie zbawi, najwyżej mestro który będzie później regenerował i malował zderzak to poprawi czy tam wyszlifuje
booohal, może się jeszcze dzisiaj uda ale zobaczymy ;>
Tak w ogóle w końcu po prawie 3 latach wpadł nowy aku, trochę za szeroki ale, przeklepałem i pomalowałem podkładke pod aku i ten plastik z jednej strony "wyprofilowałem" i jest cacy. W końcu prawie 700a prądu rozruchowego ;D
eremita - 14-01-2015, 17:19
WreX napisał/a: | Dobra 17zł za włókno szklane mnie nie zbawi, najwyżej mestro który będzie później regenerował i malował zderzak to poprawi czy tam wyszlifuje |
Hehe nie wiedziałem że to takie tanie, to taśma droższa
polaff - 14-01-2015, 17:23
eremita napisał/a: | nie wiedziałem że to takie tanie | ja rok temu kupiłem zestaw naprawczy novol zestaw zawierający matę, utwardzacz i szpachelkę za 9,5 zł
mkm - 14-01-2015, 17:36
WreX, elegancko.
Co do zderzaka, jeżeli maestro się podejmie, a koszt podjęcia nie przekroczy zakupu całego to tylko taśma.
Jak chcesz "na sztywno" to "coś" pod taśmę na wkręty/nity (choćby puszka, lub kawałek plastiku).
Jak nawalisz włókna ze szpachlą to maestro, który będzie Ci spawał zderzak, będzie miał więcej roboty, a i Ty bez sensu się narobisz.
WreX - 14-01-2015, 17:56
mkm, tzn ja tego nie będę robić tylko mój mechanik, on ogarnia temat, tak samo jak z tym klepaniem, bez niego to tylko stanąć i zapłakać mogłem. W każdym razie powiem żebyśmy zrobili tak, żeby na przyszłość ktoś kto to będzie regenerował nie mówił "płakałem jak malowałem" ja się na tym kompletnie nie znam, sam pewnie bym ulepił czyjąś podobiznę prędzej niżeli to załatał z tego włókna ten zderzak ;>
WreX - 15-01-2015, 20:02
Ok przeszedłem na "ładne oczy" przegląd ale widzę, że cała sytuacja zrodziła dość poważny problem albo problemy a mianowicie:
(tak wiem ze zdjecie monitora, ale to nie moj latopk i nie mial neta)
Sonda lambda spoko to wiedziałem, ale pozostałe 3 bonusy? i to NA RAZ? nie no serio nie mam pojęcia co to i dlaczego tak się stało to w ogóle możliwe? czy może jakimś cudem kabel gdzieś ma zwarcie od tych czujników czy jak?
I tak btw dzisiaj auto dłużej pochodziło to ze znanych subtelnych "cyk cyk cyk" od teoretycznie wtryskiwaczy i "stuk stuk stuk" od popychaczy urodził się nowy dźwięk jak na razie nie odłączny bo pozostałe znikają o ile w ogóle się pojawią czasami, to tutak jest "tyk tyk tyk" słyszalne bardzo dobrze i wyraźnie w kabinie a już dużo słabiej na zewnątrz dochodzi ten dźwięk od strony chyba rozrządu oraz pokrywy zaworów/dolotu o co chodzi? bo powoli zaczyna mnie to przerastać ;/
I czy to możliwe któryś z tych kabli:
(tak sprawdzone już i zaizolowane także nie wygląda tak tragicznie jak na zdjęciu)
I jeszcze co do samego tego nowego "tyk tyk tyk" to znika tam gdzieś od 1300-1700rpm np przy 50 z włączonym tempomatem cisza, chyba, że to wszystko inne to zagłusza...
I o ile to istotne auto odpala normalnie raczej, nie zauważyłem żeby się dławił przerywał czy też stracił z 50 koni o ile to istotne..
Hugo - 15-01-2015, 21:06
WreX napisał/a: | "tyk tyk tyk" słyszalne bardzo dobrze i wyraźnie w kabinie a już dużo słabiej na zewnątrz dochodzi ten dźwięk od strony chyba rozrządu oraz pokrywy zaworów/dolotu o co chodzi? | Na 99% jest to elektrozawór EGR-u. Miałem to samo w moim jak stał i odpalałem go raz na tydzień albo rzadziej. Też masz Gala po II lifcie, więc to może być to. Jak trochę pojeździsz to przestanie cykać. Mniej więcej w miejscu zaznaczonym poniżej (nie sugeruj się tym kolektorem, bo jest z auta po I lifcie) masz takie 2 elektrozaworki (chyba czerwony i czarny). Jak słyszysz te "tyk, tyk, tyk" to dotknij jednego z nich, potem drugiego. Jak poczujesz w palcach te tykanie to masz odpowiedź.
Poczytaj ten temat:
http://forum.mitsumaniaki...ktrozaw%F3r+egr
WreX - 15-01-2015, 21:17
Hugo, możliwe, poleciałem sprawdzić, chyba czułem na tym gumowym przewodzie jakieś "pyk pyk pyk" na 100% to ta okolica. Oby przeszło. Poza tym EGR był czyszczony razem z dolotem jak były wymieniane kable WN.
Powiedz mi jeszcze co z tymi czujnikami i błędami co to to może być....
Hugo - 15-01-2015, 21:36
WreX napisał/a: | Powiedz mi jeszcze co z tymi czujnikami i błędami co to to może być.... | Nie wiem, ale ogólnie wszystko działa OK?
WreX - 15-01-2015, 21:40
Hugo, nie wiem, jutro dopiero dowód odbieram to może przejade ze 30km gdzieś niedaleko, bo trochę sie boje go brać na trase jeszcze mi stanie w połowie i co zrobie... wydaje się że niby jest ok, zmierze czas do setki zobacze czy pali na wszystkie gary i czy jakiś ma problem z mocą, na razie nie zauważyłem nic poważnego, no ale martwi mnie cholernie ten stan rzeczy tzn te 2 błędy od tak ważnych czujników...
|
|
|