To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander III Ogólne - Outlander PHEV

Michauek22 - 07-02-2023, 16:49

iwi napisał/a:
2 start tutaj to samo co w pierwszym filmie tylko większe drgania na silniku.

te drgania zapewne nie wzięły się z niczego :?

nemmooo - 07-02-2023, 17:25

iwi napisał/a:

Dziękuję za info.

Nowa skrzynia zakupiona i generator wymieniony.
Ponieważ samochód się nagrzał u mechanika wszystko było dobrze. Postawiłem na noc samochód i sprawdziłem w następnym dniu i taki efekt.
3 filmy - proszę posłuchać z głosem.
1 start w pierwszym filmie widać że po odpaleniu generator zamiast produkować prąd to pobiera (na tym programie ujemna wartość znaczy że pracuje poprawnie).
3 start przy trzecim starcie wszystko chodzi już dobrze. Co prawda silnik dalej nie pracuje równo, ale generator już produkuje prąd i się nie wyłącza. Temperatura silnika wzrosła do 5oC. Czujnik temperatury działa poprawnie - przynajmniej na aplikacji pokazuje.
Co ciekawe nic nie daje grzanie przez "webasto" - tzn mogę się podłączyć do samochodu i włączyć ogrzewanie a i tak nie odpali generator za pierwszym razem.

Czy ma ktoś pomysły co to może być bo na pewno nie generator - szansa żeby 2 generatory pracowały identycznie źle jest mała.

[ Dodano: 07-02-2023, 10:51 ]
jakiekolwiek sugestie będą mile widziane bo nikt nie wie jak to ruszyć teraz.

Porównałem ze swoim i u mnie w pierwszej chwili też pokazuje dodatnia ale następnie wartość zmienia się na ujemną. Czyli tak jak powinno być. Byłeś w serwisie Mitsubishi? Diagnoza kosztuje 250 PLN ale robią dopóki nie dowiedzą się co jest w jednej kwocie.

iwi - 07-02-2023, 18:23

waran73 napisał/a:
Witam..czyli generator ,,z plastrem miodu pasował do skrzyni w kratke", tak? ..

Nie wiem, nie ryzykowałem. kupiłem kratkę.

[ Dodano: 07-02-2023, 19:07 ]
nemmooo napisał/a:
Byłeś w serwisie Mitsubishi? Diagnoza kosztuje 250 PLN ale robią dopóki nie dowiedzą się co jest w jednej kwocie.

Serwis mam umówiony dopiero na 14.02 ale już raz był i diagnoza błędna. teraz już nie wiem czy coś znajdą.

[ Dodano: 07-02-2023, 19:20 ]
Michauek22 napisał/a:
iwi napisał/a:

te drgania zapewne nie wzięły się z niczego :?

Dokładnie, tylko z czego. Jak silnik ma kilka stopni na plusie to drgań nie ma. Co może powodować tak silne drgania przy zimnym silniku. Po odpaleniu (drugi, trzeci .... piąty start - zależy od temperatury na zewnątrz) mogę już jeździć bez ograniczenia. Już zrobiłem kilkaset km i nic się nie dzieje.

nemmooo - 08-02-2023, 10:50

A wykluczyłeś kwestie mechaniczne silnika? Urwana poduszka przy silniku lub cokolwiek mechanicznego?
iwi - 08-02-2023, 11:49

tak - przy rozbiórce i wymianie generatora sprawdzili to.
Ale nawet - urwana poduszka nie dawała by komunikatu o uszkodzeniu generatora.

Testowałem raz jeszcze i przy rozgrzanym silniku (kiedy już działa prawidłowo) generator przy starcie silnika pokazuje 0 kW i od razu wchodzi w wartości ujemne. Tylko na zimnym silniku pokazuje wartości dodatnie. Więc w tym szukałbym problemu.

nemmooo - 08-02-2023, 12:17

Dodatnia wartość na generatorze oznacza że działa on jako silnik a nie generator, ja szukałbym usterki mechanicznej silnika lub "sprzęgła" niż samego generatora. A może ciśnienie paliwa w silniku, generator wymusza start na silniku a silnik nie odpala co powoduje że generator traktuje to jakby cały czas odpalał silnik.
Marcino - 09-02-2023, 09:25

Moze skrzynia ma zimnio i generator pomaga silnikowi ciagnąć...
iwi - 09-02-2023, 11:40

Marcino napisał/a:
Moze skrzynia ma zimnio i generator pomaga silnikowi ciagnąć...

ale ma od tego silnik elektryczny który jest kilkanaście cm obok :)
Chyba nic nie wymyślimy. Za kilka dni w serwisie zobaczymy co chłopaki znajdą.

waran73 - 09-02-2023, 14:48

Witam..Ja przypominam sobie różne problemy z ,,dziwną" pracą silnikow w moich 20letnich miśkach-a to cewka padła i auto jezdzilo dobrze do 100km/h a jak szybciej to dwa tłoki stawały i autem trzęsło ,,że aż strach", a to zawilgocone przewody,kostki,kable etc,stare zmęczone świece i przez to -przerywana- w pełnym tego słowa znaczeniu praca silnika haha..a to za mocno naciągniety pasek i tez bywalo różnie..może problem z podawaniem oleju na zimno ?? jest w czym wybierac. Ten silnik moze miec rozciągniety łancuch..może mieć cos z miVEC.. może świece trzeba wymienić ? Ale jeżdzi--a to już dobrze..może jakiś mądry sie trafi i szybko ustali co tam niedomaga..ale już raczej tego typu rzeczy..
Michauek22 - 10-02-2023, 22:02

waran73 napisał/a:
może mieć cos z miVEC

na 100% nie

Maciej1079 - 11-02-2023, 14:40

Cześć wszystkim
Pierwszy post na forum
Phev 2019 przebieg 56.000 km, zakupiony 10 miesięcy temu z przebiegiem 42.000
Pojawił mi się problem z ładowaniem baterii z gniazdka, podłączam kabel wieczorem i rano okazuje się, że bateria się nie naładowała.
Ładowarka raczej ok, ustawienia czasu i dnia ładowania to też nie problem. Nie ładuje już od 2-3 dni, dodam, że to drugi taki przypadek w ciągu mojego użytkowania, poprzednim razem w wakacje po kilku dniach "zaskoczył" i normalnie się lądował. Wtedy nie zwróciłem na to uwagi, myślałem że wtyczka nie podpięta dobrze albo dzień ładowania nie kliknięty ... Ale teraz widzę że to nie przypadek raczej. Za chwilę serwis więc zobaczymy co powiedzą
Miał ktoś podobny problem?

Rander - 11-02-2023, 14:59

Maciej1079 napisał/a:
Cześć wszystkim
Pierwszy post na forum
Phev 2019 przebieg 56.000 km, zakupiony 10 miesięcy temu z przebiegiem 42.000
Pojawił mi się problem z ładowaniem baterii z gniazdka, podłączam kabel wieczorem i rano okazuje się, że bateria się nie naładowała.
Ładowarka raczej ok, ustawienia czasu i dnia ładowania to też nie problem. Nie ładuje już od 2-3 dni, dodam, że to drugi taki przypadek w ciągu mojego użytkowania, poprzednim razem w wakacje po kilku dniach "zaskoczył" i normalnie się lądował. Wtedy nie zwróciłem na to uwagi, myślałem że wtyczka nie podpięta dobrze albo dzień ładowania nie kliknięty ... Ale teraz widzę że to nie przypadek raczej. Za chwilę serwis więc zobaczymy co powiedzą
Miał ktoś podobny problem?

A co pokazuje aplikacja Outlander PHEV Remote Control?

Maciej1079 - 11-02-2023, 21:05

Aplikacja nic nie pokazuje bo nie chciała się połączyć, nerw mi się skończył, pomyślałem łaski bez, wrócę do tego niebawem, minęło 10 m-cy i dalej nie wróciłem.
Na desce żadnych komunikatów o jakimś błędzie, na ładowarce też błąd nie świeci, niby wszystko ok a nie ładuje.

MiG25 - 11-02-2023, 23:59

A w trybie CHARGE bateria się ładuje ?
Maciej1079 - 12-02-2023, 02:17

MiG25 napisał/a:
A w trybie CHARGE bateria się ładuje ?

Ładuje się