Nasze Miśki - Galant Marcino historia jednego z pierwszych EAW na MM
Marcino - 20-02-2018, 14:10
No jak na taką dziure to troszkę się poprawiło z jedzeniem. Burger Zawał faktycznie daje rade, 400gr mięsa..:)
Montowałem wczoraj DRL do długich w galancie i zonk..... na wyłaczonych światłach w kostce długich jest 2x masa czyli na dwóch pinach. Po załączeniu świateł mijania na jedym pinie przekaźnik odpina masę i jak dasz długie światła to wtedy podaje napiecie.
Na wyłaczonych światłach jak chce dać mrugniecie długimi to załanczają mi sie wszytkie 4 żarówki 2x mijania i 2x długie.
I teraz aby wysterować DRL długie to muszę dołozyć przekaźnik który bedzie odpinał mi masę i przełączał na zasilanie 30% z modułu DRL, a jak się włączy mijania to moduł automatycznie odłączy dzienne a przekażnik bedzie z powrotem zwarty.
Powiedzcie czy dobrze kombinuje?
Marcino - 21-02-2018, 22:57
Swiatła nadal nie zronbione.
Przejrzałem schematy i wychodzi na to ze były wersje galanta z modułami DRL - pzekaznik i ECU drl koło koło zbiorniczka płynu sprykiwaczy,
Moj nie ma za to dwie masy na długich:)
Muszę kupić 2 przekażniki ale nie mam kiedy bo jeak pisałem samotny ojciec jestem a w weekend bedziemy walczyć ze skrzynią biegów Radexa:)
Marcino - 28-02-2018, 14:33
No i w czasie mrozów kolejna robota.... 307 postał w weekend na zewnątrz i popuścił trochę płynu chłodniczego. Mocniej ukazał się wyciek z pod czujnika temp płynu a także pocił się jeden waż od LPG. Dziś wymiana. Dodatkowo zakupiłem poduszkę silnika z tyłu na skrzyni i muszę ja wymienić. Ponieważ cała łapa na skrzyni jest zintegrowana z podporą łożyska połosi to spróbuje wyjać samą poduszkę zeby nie
W galancie zakupiłem uszczelki pod dekle Reinz jak polecało klka osób na forum. Bedzie czas to się się wymieni. A możne trzeba było też uszczelkę pod kolektor i pod kominek od razu nową?
Hugo - 28-02-2018, 19:42
Marcino napisał/a: | A możne trzeba było też uszczelkę pod kolektor i pod kominek od razu nową? | Kominka nie musisz odkręcać do wymiany uszczelek pokryw zaworów, a uszczelka kolektora ssącego jest wielokrotnego użytku.
Bizi78 - 28-02-2018, 20:15
Hugo napisał/a: | uszczelka kolektora ssącego jest wielokrotnego użytku. |
Manual twierdzi co innego .
Marcino - 28-02-2018, 23:59
Ze 3 razy był zdejmowany. Narazie jest szczelnie bo psikalem plakiem i nic.
Anonymous - 01-03-2018, 07:10
Uszczelka kolektora jest metalowa, więc o ile nie jest powyginana lub nie posiada korozji można ją zakładać.
Ja dodatkowo do takich rzeczy zawsze używam pasty dirko- wtedy jest pewność że wszystko bedzie szczelne.
A manual zawsze twierdzi, by wymieniać:))
sampler - 01-03-2018, 07:53
Marcino napisał/a: | Ponieważ cała łapa na skrzyni jest zintegrowana z podporą łożyska półosi to spróbuje wyjać samą poduszkę zeby nie
|
Wymieniałem tą poduszkę jakiś czas temu w xsarze. W ten sposób stracisz tylko czas. Ja i tak po dniu walki wyciągnąłem w pół godziny pół oś i wykręciłem całą łapę i wprasowałem poduszkę.
Marcino - 01-03-2018, 08:37
sampler napisał/a: | Marcino napisał/a: | Ponieważ cała łapa na skrzyni jest zintegrowana z podporą łożyska półosi to spróbuje wyjać samą poduszkę zeby nie
|
Wymieniałem tą poduszkę jakiś czas temu w xsarze. W ten sposób stracisz tylko czas. Ja i tak po dniu walki wyciągnąłem w pół godziny pół oś i wykręciłem całą łapę i wprasowałem poduszkę. |
Dobrze wiedzieć. jeszcze nie podjałem tematu bo mam czym jeżdzić a 307 na kanale stoi. Poduszka SASIC w Intercars 26zł więc szkoda się narobić.
majchrzok napisał/a: | Uszczelka kolektora jest metalowa, więc o ile nie jest powyginana lub nie posiada korozji można ją zakładać.
Ja dodatkowo do takich rzeczy zawsze używam pasty dirko- wtedy jest pewność że wszystko bedzie szczelne.
A manual zawsze twierdzi, by wymieniać:)) |
Co do usczelki to pastą w sumie dobry pomysł. Muszę w koncu Dirko zakupić.
Bizi78 - 01-03-2018, 10:19
Metalowa to chyba jest pod wydechowym.
Marcino - 21-03-2018, 09:39
No to jak wócę to czeka mnie trochę rzeczy do podłubania, ale po kolei.
307 po założeniu nowego LPG oraz wymianie poduszki i uszczelnieniu czujnika temperatury oraz jednej linki od hamulca recznego nie sprawia Mirce zadnych kłopotów. I tak trzymać!!!
Galant ma się dobrze.. niemniej jednak z wiosną zafunduje mu kila rzeczy:
1. Nowe wtryski gazowe AC W03 - już czekaja na założenie. Pojdą tez prawdopodobnie nowe nawiertki w kominku.
2. Nowe uszczelki pokryw zaworów - Reinz
3. Tuleje metalowo gumowe zwrotnicy tyl.
4. Pod obciążeniem lekko szumi alternator, a łozyska i szczotki leża tak długo ze sam nie wiem gdzie je mam.
Muszę kupić pastę Dirco lub LOCTITE 5980 na pokrywy. Mam 5900 ale piszą ze on bardziej na miski i skrzynie, a poztym czarny jest a do Japonców piszą zeby dawać szary....?
Po zrobieniu tulejek z tyłu zobaczę jak z prowadzeniem ale pewnie pomyśle o tylnych amorkach Ultra SR??? . Myśle ze jak się raz na 11 lat wymieni to nic nie zaszkodzi...
Krzyzak - 21-03-2018, 12:10
Nie zaszkodzi
A kominek nawiercony czeka u mnie. Klej do gwintów też ma, tylko dysze kup. 6mm
Marcino - 21-03-2018, 14:00
Krzyzak napisał/a: | Nie zaszkodzi
A kominek nawiercony czeka u mnie. Klej do gwintów też ma, tylko dysze kup. 6mm |
Dysze sa M6x1mm.
Klej tez mam. Będziemy działać.
Zastanawiam się na jaki rozmiar dysze trzeba będzie rozwiercić bo nominalnie są 1.5mm wiec na pewno za małe, tylko teraz od ile zacząć? Bede musiał sprawdzić co jest w Valtekach, ale pamiętam ze poprawiałem po gazowniku na większe.
Dzięki
Krzyzak - 21-03-2018, 14:59
A nie masz dysz wkręcanych? - ja wymontowałem zwężki całkowicie i działam na max. dziurze jaką daje Barracuda i jest git. Dzięki temu czasy są bardzo krótkie.
A co do dysz znaczy dysz - to wcześniej miałem na myśli to co wchodzi w nawiercone otwory. Jeden otwór trzeba nawiercić a jeden zaślepić i będzie git. Swój kolektor zawsze będziesz miał w zapasie gdybyś chciał to zrobić idealnie.
Marcino - 22-03-2018, 07:15
Mam dokladnie taki zestaw.
I te krótkie z kołnierzem idzie do wtryskiwcza. Tam jest w środku 1.5mm. Sprawdzę co mam na Valtekach ale chyba koło 2.5mm albo 2.6mm.
Będę rozwiercał jak coś.
Przy okazji może spradzę stan popychaczy w tylnej głowicy. Mam kilka używanych na podmiankę w razie czego jak by któryś był zuzty. Jedyna taka okazja tam zaglądnąć
|
|
|