[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - MMCS - Mitsubishi Multi Communication System
Molo - 02-06-2019, 20:57
Mozna ale czemu nie isc na calosc ja widze same zalety. Brak dvd nie odczuwam bo nigdy przez 3 lata nie uzyłem.
Mapy na prawde są nowsze i lepszej rozdzielczosci.
Co do kosztów to sprzedanie starego mmcsa i wzmacniacza mniej wiecej pokrywa zakup nowego serii W ze wzmacniaczem.
Do tego kabelkownia... Ale od czego mamy Tokia ?:)
[ Dodano: 11-06-2019, 10:01 ]
Nadmienię jeszcze żę W-15 pokazuje spalanie w O2 mimo że wszyscy twierdzili że się nie da - a właśnie że się da
martin19844 - 11-06-2019, 18:21
Witam wszystkich. Nigdy nie lubowalem się w azjatyckich autach lecz postanowiłem zakupić ASX 1.8 DID 150 pk z 2010 roku z MMCS E-05 z Szwajcarii sprowadzone. W MMCS był ustawiony angielski język w systemie i w nawigacji. Postanowiłem to zmienić ale okazuje się że nie ma polskiego języka. Przeczytałem większość tematów na forum i z tego co zrozumiałem muszę odblokować mmcs potem na płytce wypłacić z wcześniejszych opisów CDDB aktualizacje i zainstalować w w MMCS i teoretycznie w wersji europejskiej będę miał polski język. Szukam potwierdzenia czy wszystko dobrze zrozumiałem . Dziękuję zainteresowanym za pomoc.
Molo - 11-06-2019, 19:19
Fabryczne softy nie mają polskiego niezaleznie od wersji.
Cddb nie ma z tym nic wspolnego - to tylko baza płyt dc.
P.S
Molo, Takie porady wysyłaj na priv
grzesiopol - 14-06-2019, 14:47
Niestety aktualizacja CDDB nie spowoduje pojawienia się języka polskiego.
Wyśleci odpowiedź na e-maila w temacie o który pytałeś
Molo - 19-06-2019, 00:52
DAB dodany i działa (ze stacją W-15) z fabryczną anteną (płetwą) zaadaptowaną z OIII.
Nawiasem mówiąc ta antena (oryginał, nie zamiennik) ma znacznie lepszą skuteczność również dla radia FM. Stacje które szumiały teraz grają czysto.
Jeszcze video-in i będzie komplet
HUGIO - 19-06-2019, 12:59
Molo,
Jeśli ma się zwykłą antenę (drut), to zaadaptowanie płetwy jest p&p, czy wymaga jakiegoś rzeźbienia?
PS Tę wymianę robiłeś w Lancerze, czy Outlanderze? Chociaż z tego co patrzę, to te anteny zwykłe są chyba takie same dla obu aut.
Molo - 19-06-2019, 13:53
- Robiłem w Outlanderze 2
- Mocowanie anteny pasuje.
- Płetwa od OIII krzywiznę przylegania do dachu ma ciut inną więc musiałem podpiłować aby w miarę przylegała - podobno od asx pasuje lepiej. ale znalazłem pod kolor więc od O3 kupiłem.
- Drutowa antena ma dwa wyjścia (sygnał + zasilanie). Płetwa ma te same dwa wyjścia + dodatkowe wyjście DAB z końcówką fakra. Dlatego potrzebny przedłużacz fakra żęński-żeński 4metry który trzeba przeciągnąć przez dach (od anteny do tunera DAB).
stacje które mi wyszukało i grają:
- PR JEdynka Polskie Radio
- PR Dwójka Polskie Radio
- Polskie radio 24
- PR Trójka
- Chopin Polskie Radio
- Radio Dzieciom Polskie Radio
- Radio Poland Polskie Radio
- PR Czwórka Polskie Radio
- Radio Gdańsk (2 razy na liście)
- Radio Gdańsk EN Polskie Radio
- Radio Maryja
- Muzo.FM DABCAST Gdańsk (2 razy na liście)
Ps. Video-in tez zrobione
marrcin90 - 26-06-2019, 23:11 Temat postu: Rockford Fosgate i pięć pytań Witam,
Od 4 miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem miśka. Powoli sobie wszystko ogarniam, aby uzyskać idealny stan. Nie będę pisał osobnych tematów na każde moje pytanie, ani nie będę pytał o sposób podniesienia mocy w 1.8, o czym już zresztą czytałem...
Posiadam pakiet instyle, co za tym idzie system RF (Rockford Fosgate). Cztery pytania apropos tego:
1. Instrukcja do RF montowanych w miśkach w latach 2008 - ktokolwiek widział, ktokolwiek wie ?
2. Bluetooth - mój moduł jest chyba walnięty. Nie reaguje na naciskanie przycisków na kierownicy związanych z systemem głośnomówiącym. W menu RF (przycisk "INFO") jest też nieaktywna ikona telefonu, po której naciśnięciu pojawia się "Nie można wyświetlić ze względu na błąd systemu".
a)Czy brak reakcji na naciskanie przycisków można uznać w 100% za usterkę i założyć, że moduł Bluetooth jest zepsuty ?
b)Czy znacie jakiś inny sposób, żeby sprawdzić działanie tego modułu, jakąś magiczną kombinację naciśnięcia tych przycisków ?
3. RF zaczyna pracę już na zapłonie (monitor wyświetla "Mitsubishi" i się uruchamia). Natomiast po zapaleniu samochodu RF resetuje się i proces od nowa się powtarza (zwykle zanim ekran RF się uruchomi do końca za pierwszym razem).
a)Czy jest jakiś sposób, żeby ustawić proces włączania RF tylko w momencie odpalenia samochodu, a nie także na zapłonie?
b)Może da rady całkowicie uśpić system i uruchamiać go tylko wtedy gdy chcę?
4. Podczas odtwarzania muzyki z DVD/Dysku HDD czasami odtwarzanie przełącza się samoczynnie na radio. Przy kolejnej próbie ponownego włączenia muzyki z DVD/Dysku znów się przełącza na radio.
Dlaczego tak się może dziać ? Czy to może mieć związek z wysoką temperaturą i przegrzewaniem się urządzenia przez co następuje reakcja zablokowania odtwarzania z nośników ?
Ostatnie pytanie dotyczy paska spalania widocznego na desce rozdzielczej. Dodam, że mam założony gaz i wymienioną sondę lambda za katalizatorem (Denso).
5. Pasek spalania pokazuje maksymalną wartość podczas odpalenia samochodu i często na wolnych obrotach, przekraczając skalę, na której max to 20 litrów. Podczas jazdy zaczyna pokazywać prawidłową wartość. Nie widzę związku z realnym spalaniem.
Spotkaliście się z czymś takim ?
Myślę, że pozostanę długo na forum i z moim miśkiem, także liczę na owocne odpowiedzi
Venom86 - 27-06-2019, 10:22
Ad 1. RF to tylko zestaw glosnikow i wzmacniacz reszta to obsluga radia: http://www.mitsuguide.com...cd_changer.html
Albo MMCSa: https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=96458
Ad2. modul bt jest po prawej stronie za schowkiem. mozez go odpiac i wpiac i sprawdzic czy taki twardy reset zadziala. Jak nie no to raczej do wyiany.
Ad3 To jest MMCS czyli radio z nawigacja jakie Mitsubishi montowalo. Chyba jest opcja by sie nie urucahmialo wraz z przekreceniem kluczyka ale tu niech sie ktos wypowie co ma MMCS'a ( ja mam RFa ze zwyklym radiem na 6 CD)
Ad4 Nie mam pojecia. to tez pytanie do posiadaczy MMC'sa
Ad5 Tak jest w Japonczykach jak auto stoi znaczy nie robi kilometrow i skala spalania pokazuje max jak ruszysz to komputer auta zaczyna przeliczac spalanie wzgledem pokonanych kilometrow. Nie jest to jak w Europejczykach ze masz spalanie srednie albo chwilowe tutaj wylicza sie spalanie sredne wedlug przejechanej trasy. Nie jedziesz = spalanie masz maxymalne.
szeryf85 - 27-06-2019, 12:46
Sprawdź, czy moduł się grzeje, uszkodzone bardzo często się dość mocno grzeją (mój się nie grzał, a był uszkodzony :/). Przy wymianie modułu zastanów się nad wersją z usb, ale one działają z MMCS w wersji E-04 - E-06. Jaki MMCS masz?
U mnie radio chyba nie gaśnie przy odpalaniu, ale sprawdzę to. Może masz słabszy akumulator?
Może MMCS przełącza się na informacje drogowe? Ale potem sam powinien się przełączyć na wcześniejsze źródło. Ja nigdy nie miałem takiego problemu.
Molo - 27-06-2019, 15:14
marrcin90 napisał/a: | b)Czy znacie jakiś inny sposób, żeby sprawdzić działanie tego modułu, jakąś magiczną kombinację naciśnięcia tych przycisków ? |
przycisk zakończenia rozmowy nacinsąć trzy razy: długi - długi - krótki
długi ponad 2sek, którki mniej niż 2 sek.
w odpowiedzi system Ci powie jaką wersję modułu BT posiadasz, np: "one-eight-zero-zero" dla modułu w wersji 1800
jeśli masz moduł starego typu (bez usb) no prawie na pewno jest zjarany przy takich objawach - bardzo częsta przypadłość.
Skoro masz 2008 to raczej na pewno masz starego typu
marrcin90 - 04-07-2019, 23:54
Wersja MMCS to E-01
Wyciągnę moduł BT tak jak radzicie w najbliższym czasie.
szeryf85 napisał/a: |
Może MMCS przełącza się na informacje drogowe? Ale potem sam powinien się przełączyć na wcześniejsze źródło.
|
Coś w tym może być. Wiesz, gdzie mogą być ustawienia takiej funkcji ?
Molo napisał/a: |
przycisk zakończenia rozmowy nacinsąć trzy razy: długi - długi - krótki
długi ponad 2sek, którki mniej niż 2 sek.
|
System nie reaguje na podaną kombinację, zarówno na zapłonie jak i uruchomionym samochodzie.
tyku - 05-07-2019, 10:59
marrcin90 napisał/a: | Instrukcja do RF montowanych w miśkach w latach 2008 - ktokolwiek widział, ktokolwiek wie ? | Wydaje mi się, że chodziło Ci o instrukcję MMCSa
https://allegro.pl/oferta/mitsubishi-outlander-pajero-lancer-mmcs-instrukcja-7806124102
lub https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=31897
grzesiopol - 07-07-2019, 09:45
marrcin90
Ad.1 i 2 masz wyżej opisane.
Ad.3 Tak jest to zrobione, są dwa zasilania: ciągłe, które podtrzymuje system radia i po zapłonie, które uruchamia ci MMCSa ze stanu nazwijmy to uśpienia.
a. da rade ominąć to poprzez zamontowanie dodatkowego przełącznika zamontowanego w to zasilanie po zapłonie. Z tym gaśnięciem to sprawdzę i napisze.
b. jak wyżej - dodatkowy przełącznik
Ad.4 Nie powinno tak być, nawet po wyłączeniu zapłonu i ponownym uruchomieniu powinien odtwarzać ci ostatnie włączone źródło. Coś musi być nie tak albo z radiem albo z dyskiem albo softem. Obstawiam dysk.
Ad.5 Tak jak pisał Venom, to jest pasek chwilowego zużycia, coś w rodzaju ekonomizera. Musi byś jazda aby było wskazanie inaczej nie ma odniesienia do kilometrów. Jutro sprawdzę to dokładnie bo prawde mówiąc nigdy nie zwracałem na to uwagi. Dla swojego spokoju i dla zachowania dobrego samopoczucia ja mam ustawione wyświetlanie temperatury. Dam znać.
lukaslukas64 - 21-07-2019, 16:36
Cześć,
Czy ktoś z Was instalował moduł GROM pod Navi? W Lancerze z 2008 ma radio z navi i zastanawiam się czy taki moduł zadziała z nim.
Szukam cały czas jakiegoś sposobu na podłączenie pendriva.sd pod Navi, ale nic sensownego nie ma.
https://www.youtube.com/w...0xoCq0cE_w&t=1s
|
|
|