Outlander I GEN Techniczne - Tuning Turbiaka
Bzyk_R1 - 11-02-2018, 13:05
Z silnikiem z turbo możesz robić cuda. Możesz ustawić podtrzymywanie ciśnienia, założyć większe turbo itd. Pamiętaj że konstrukcja naszego silnika jest taka że w pewnym zakresie obrotów robi szał i też wtedy może dużo znieść. Jak dasz za dużo mocy w dole obrotów to może po prostu nie wytrzymać uklad korbowo-tłokowy.
W@sio - 12-02-2018, 10:38
majchas01T napisał/a: | Czy zmiana turbo na td05 (twin scroll) poprawia elastyczność outka w dolnym zakresie obrotów? |
Tempo wstawania tej turbiny w niskich obrotach jest zbliżone do TD04, na wyższych obrotach dużo szybciej wstaje. Problem polega na tym, że poniżej 2500rpm masz na tyle małe ciśnienie spalin, że nie daje rady rozkręcić wirnika mimo zamkniętego WG i niezależenie czy to będzie TD04 czy TD05 boost będzie niski. Oczywiście można trochę to poprawić mapą, kątem wyprzedzenia zapłonu itp. Jak Krzysiu pisał trochę szkoda tak obciążać układ korbowo-tłokowy, zwłaszcza panewki
Pamiętajmy, że to nie turbo-diesel, który kręci się do 4k rpm, tylko turbo benzyna, tutaj jazda zaczyna się od 3500rpm w serii, a po remapie fajnie robi się już od 2500rpm.
Dark10-06 napisał/a: | czy ta metalowa rurka poprawi doładowanie na tyle że warto to zmodyfikować? ja mam serie tylko |
Poprawi? Tzn? Na pewno go nie podniesie, bo tym steruje elektronika, ale jeśli chodzi o lag to na pewno się nieco zmniejszy
Bzyk_R1 - 12-02-2018, 12:22
Doładowanie nie podniesie, jednak pompowanie jest na tyle szybsze że WG nie zdąży się otworzyć tak jak na gumowych i w moim przypadku o wiele lepiej osiąga peak 1,2 bara. Gumowy od turbo jest długi i ma dużo zakrętów, nie posiada wewnątrz zbrojenia, ja dałem turbo works które mają 5 warstw zbrojenia i nie pracują na rozszerzanie, tak samo jak rurki. Kilka razy ulepszałem ten mod i jeździłem na zmiane rurki/węże i z pełną odpowiedzialnością piszę że jest lepiej. Widać to najlepiej na 5 biegu kiedy 1 bar osiąga wcześniej niż na gumach.
staszq2 - 14-02-2018, 17:01
majchas01T napisał/a: | Czy zmiana turbo na td05 (twin scroll) poprawia elastyczność outka w dolnym zakresie obrotów? |
Jest duża różnica, turbo wcześniej wstaje i całkiem szybciej nabiera momentu. Miałem taką propozycję od RS żeby wstawić turbinkę od evo jak pękł mi kolektor ale ja w gorącej wodzie kąpany i kupiłem nowy kolektor w ASO więc temat odpadł. Różnica jest już zauważalna od około 2500 RPM czyli można tak w skrócie powiedzieć że dmuchawka bije około 1000 obrotów wcześniej - tak to miało wyglądać w teorii
Dark10-06 napisał/a: | czy ta metalowa rurka poprawi doładowanie na tyle że warto to zmodyfikować? |
Bzyk_R1 napisał/a: | Zanim WG zdejmie ciśnienie wskazówka doładowania pokazuje 1,2 bara Na 5 biegu 1 bar osiąga szybciej niż przed zmianą. Turbo dziura zmniejszyła się. Polecam ten mod ! |
I nie ma znaczenia, że Dark10-06 napisał/a: | ja mam serie tylko |
Dark10-06 - 14-02-2018, 19:42
dzięki wszystkim za informacje i sugestie
Miku - 17-02-2018, 23:34
Myśle o wymianie kolektora w O1T (mój jest jeszcze Ok ale czemu nie wymienić na nowy, wtedy ten sprzedam i jest redukcja kosztów).
Zastanawia mnie jedno. El-Tec do O1T zrobi kolektor za 3200 z montażem. Turboworks natomiast proponuje gotowca do Evo za 1900 z uszczelkami (wiem wiem jakośc nieporównywalna ale ścianka 3mm wiec Ok choć zależy jeszcze jaka stal).
A w związku z powyższym czy Turbina z Evo po wymianie na kolektor wydechowy z Evo pasuje pod fabryczny zestaw za turbina łącznie z flanszą etc ?
Od turbo do końca tez mam jakieś plany ale wykończenie układu od turbo do końca chciałbym powierzyc raczej Sporttig z Zielonki. Padła propozycja 2300pln od turbo do końca na jednym tłumiku a do tego robią w samochodach przyjemną akustykę.to jednak chciałbym zostawić na później ...
spooner25 - 18-04-2018, 09:23
Panowie, po mału przygotowywuję się do podniesienia mocy w swoim sprzęcie.
Na obecną chwilę pozbyłem się katalizatora i zamontowałem zgodnie z sugestiami sportową wkładkę do filtra.
Teraz szukam wydajniejszej pompy chyba o ile dobrze pamiętam DW200. Wczoraj wymieniłem kompletny rozrząd a przed samym zabiegiem zaleję nowym olejem.
Teraz pytanie odnośnie LPG bo na moje pytania gazownik nie odpowiedział wyczerpująco. Mam założoną instalację BRC Sequence 24 z pomarańczowymi wtryskami. Podejrzewam, że seryjne 200 KM to maks co w dobrym szczęściu wytrzyma ta instalacja.
No i teraz pytanie: czy podrasować instalację LPG przed programem czy może dopłacić do strojenia 1 tyś polskich zł i zrobić 2 mapy ? Jeżeli cena była by podobna czyli modernizacja instalacji vs druga mapa to raczej jestem za mapą. Standard dla żony a "pstryczek" dla mnie
Jakie jest Wasze zdanie na ten temat ?
Fragu - 18-04-2018, 09:39
spooner25, ja bym jednak tuningował instalkę żeby móc jeździć z większą mocą na co dzień z LPG.
Bzyk_R1 - 18-04-2018, 10:25
DW 200 to dobry wybór. Co do LPG zdanie mam jak wyżej. Rób mapę na benzynie ile się da a potem przerób instalacje tak żeby obrobiła nowy setup. Koniecznie strojenie lpg z AFR po wszystkim.
spooner25 - 18-04-2018, 16:19
Podeślijcie linka jakiej gdzie można kupić pompę DW200. Po raz kolejny podkreślam, że jestem laikiem więc niech nikt nie pisze, poszukaj w GOOGLE
Czy jak wymienię wcześniej pompę paliwa na bardziej wydajną to nie trzeba będzie znowy "podstroić" gazu czy gaz nie ma z pompą nic wspólnego ?
Bzyk_R1 - 18-04-2018, 17:25
Ja brałem ze sklepu TopEndPower i polecam:
http://www.topendpower.pl/p/pl/dw-9-201-0847/pompa+paliwa+deatschwerks+dw200+255lph+z+zestawem+montażowym+mitsubishi+evo+3-9.html
Montaż jest dosyć prosty, można ogarnąć pod blokiem. Możesz poczytać lub obejrzeć foty u mnie w temacie. Ewentualnie wpadnij do TPI to Ci założę. Wymiana pompy nie ma nic do gazu, możesz normalnie jeździć. Tutaj nikt nie odsyła do Google, mamy dużo dobrych dusz coś linkowanie mi nie bangla ale powinieneś znaleźć.
spooner25 - 18-04-2018, 20:12
Dzięki Bzyk_R1 dobry z Ciebie chłopak doceniam pomoc bez "cwaniakowania" jak ma to miejsce na wielu innych forach
Czy po wymianie pompy czuć jakąś różnicę w mocy ?
Bzyk_R1 - 18-04-2018, 21:47
A cóż tu cwaniakować? Ja encyklopedią nie jestem ani też właścicielem tej wiedzy tym bardziej. Po prostu wszystko to już przerabiałem, a dzięki innym tutaj z forum mój Mitsubishi chodzi tak jak sobie tego życzę. Więc przekazuję dalej
Wymiana pompy nie powoduje wzrostu mocy. Dawki paliwa i doładowanie wszystko jest w ECU i ono tym steruje. Niestety w O1T pompa jest ta sama co w wolnossących i przy pierwszym strojeniu wyjdzie Ci że po podniesieniu mocy brakuje wydajności paliwa i jest lipa. DW200 obrabia to z dużym zapasem.
lolo.lolo - 19-04-2018, 14:50
witam,
chyba się skusze na mod "Bzyka" z tą rurką do IC - tylko jakbyś mógł zmierzyć ile dokładnie jej trzeba (długość), bo średnica 2,5" - tak?
A i jak byś mógł podlinkować te złączki silikonowe i opaski (które, co i ile
)
A ten wąż do przepustnicy to w końcu jaki lepiej ???
pozdro,
Bzyk_R1 - 19-04-2018, 22:21
Z tą rurką to jest tak nie do końca 100% jasności. Może być 26cm a może 30cm. Ja mam 28cm ale różnie możesz schować w łącznikach i wyjdzie inna długość. Dodatkowo rurka w linii prostej nie trafia idealnie w łączniki tylko opiera się o pokrywę zaworów. Musisz ją wygiąć w lekkiego banana a to jest problem na tak małej długości, ja mam po prostu załamaną w miejscu gdzie mogłaby dotykać pokrywy i jest okej. A że rozmawiamy rzeczowo to powiem że strasznie mnie wkurza ta rurka już, bo spełnia swoją rolę super ale przez to załamanie (chyba) strasznie szumi powyżej 0,7 bara. I nie wiem czy ulepszyć to wszystko i dać rurkę dobrze wygiętą czy poczekać na montaż FMIC i to olać. Jak Ci się nie spieszy to poczekaj może mój gotowy zestaw weźmiesz a jak nie chcesz czekać to wbijaj na carstuff.pl i kupuj kolanko 90st 51/63 i prosty łącznik 57/63mm. Opaski kupisz w większości motoryzacyjnych sklepów.
|
|
|