To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander III Ogólne - Kamera cofania

Antek12 - 07-05-2021, 13:40

Czy ktokolwiek v wie i podzieli się wiedzą na temat "obejścia" ?
Może @tokyo ?
Niestety kupiłem z tym felerem. Reset nie pomaga. A podpięcie nowego na serwisie załatwia sprawę. Ale wolę naprawić niż dawać ponad 1k.
Dzięki

dilling.tomek - 23-02-2022, 12:52

tokyo,

Cześć, czy mogę prosić o kontakt na priv - tomek.dilling78@gmail.com.
Mam problem z brakiem kamery cofania (jest widoczna jedynie w ustawieniach serwisowych radia).
Mogę podesłać fotki - zależy mi na tym kto może mi takie obejście zrobić i jak.

Pozdr. Tomek.

[ Dodano: 14-03-2022, 12:48 ]
Cześć tokyo,

Piszę do Ciebie, jako do guru w tematach szeroko pojętej elektroniki. Mam OIII i wysypała mi się kamera cofania. Coraz bardziej mi to doskwiera i chciałbym prosić o pomoc. Napisałeś:
"...Info dla wszystkich odnosnie nie dzialania kamery w pierwszych outIII z radiem na jedno pokretlo - temat rozpracowany:
jezeli macie radio na jedno pokretlo wysypuje sie w nim czytnik magistrali can i nie czyta wzuconego wstecznego po magistrali auta info o zalaczonym wstecznym nie idzie po kablu tak jak w innych modelach, wtedy nalezy zrobic reset radia do ustawien fabrycznych jezeli to nie pomaga trzeba zrobic obejscie i wszystko wroci do normy bez wymiany radia.
..."
Czy mógłbyś to bardziej rozjaśnić dla totalnego laika, ja ja?
Pozdrawiam,
Tomek Dilling (dilling.tomek@wp.pl)

korcik1 - 20-11-2022, 11:15

tokyo, Witam podbijam pytanie mam outIII benz. po lifcie z 2016. Wsteczne światło działa, w menu serwisowym kamera widoczna, reset nie pomógł. Proszę o pomoc z tym obejściem lub co kupić na wymianę.
CePeeN - 30-11-2022, 12:29

Mnie tez dotknal ten problem, juz prawie kupilem nowe radio, ale mnie tknelo i sciagnalem klemy z akku na 5 min. Wczesniej probowalem resetu z menu serwisowego ale nie pomoglo.

Przed sciagnieciem:
- brak obrazu z kamery, (nie wiem gdzie to w menu serwisowym mozna zobaczyc ale nie znalazlem),
- w menu serwisowym informacja ze kamera jest podpieta
- w menu serwisowym informacja, ze wsteczy bieg nie dziala,
- swiatlo cofania dzialalo,

Po sciagnieciu:
- w menu serwisowym informacja ze bieg wsteczny dziala,
- no i kamera DZIALA.

Podejrzewam, ze wiekszosc ludzi tego juz sprobowala, ale mimo wszystko napisze, bo moze komus tez sie przyda.

Edit: po jakimś czasie problem wrócił. Zastanawiam się czy to nie jest problem akumulatora? Napięcie spada i coś się blokuje w ecu?

Azoxystrobina - 07-02-2023, 16:05

Jako, że to mój pierwszy post na tym forum, to chciałbym się ze wszystkimi serdecznie przywitać.
Właśnie rozwiązałem swój problem z kamerką :) Próbowałem twardego resetu, ale nie pomogło. Następnie poprosiłem jeden warsztat o zrobienie obejścia opisanego powyżej. Niestety Panowie tego nie ogarnęli (albo po prostu to rozwiązanie nie pomogło), ale odesłali mnie do innego warsztatu, który specjalizuje się w radiach samochodowych. Okazało się, że naprawiają tę usterkę z powodzeniem od lat. Chodzi o jakiś zabieg w „bebechach” radia. Koszt naprawy 400zł.

Pozdrawiam

marcinux - 20-06-2025, 09:34
Temat postu: Ciemny obraz z kamery cofania
Witam
Pytanie jak w temacie.
Sprawa dotyczy Outlandera 2020 2.4 automat.
Wyświetlacz działa normalnie z odpowiednią jasnością. Po wbiciu wstecznego obraz z wstecznej kamery robi się jak na mój gust za ciemny. W słoneczny dzień ciężko coś zauważyć.
Dokopałem się nawet do serwisowego menu wyświetlacza, ale osobnej jasności kamery tam nie ma.

Da się coś na to zaradzić?