To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Służba w Państwowej Straży Pożarnej

Bzyk_R1 - 24-01-2018, 21:55

Takie tam z wakacji. W tym miejscu w pobliżu otwarli nową biedronke. Spowodowało to powstanie dodatkowej drogi dojazdowej w bardzo niewygodnym miejscu zaraz za wiaduktem, wiecie jedni lecą już rozpędzeni, inni dopiero bujają pod górkę, a tu nowa podporządkowana. Kolejny "stały" punkt.

[ Dodano: 30-01-2018, 21:40 ]
Kolejne foto z akcji.

marcink - 31-01-2018, 20:58

Bzyk_R1, to ja korzystając z chwili ciszy w temacie wjadę z kilkoma pytaniami:

1) Czy ratownicy "znają" kaski z wyjmowanymi polikami (tzw. emergency cheek pads), czy z automatu wciska się ciśnieniomierz pod skorupę i pompuje? A co jeśli kask jest dobrze dopasowany (mocno przylega do głowy)?

2) https://youtu.be/54T_-l0nstI?t=754 12:34 - pierwsze słyszę o tej zielonej kropce na kasku. Czy z tym nie jest jak z kartami ratunkowymi w autach, czyli niby wszystko fajnie, pomysł dobry, ale martwy?

Bzyk_R1 - 31-01-2018, 21:41

Marcinie:

1. Ratownicy nie znają tych wszystkich zabezpieczeń, taką wiedzę posiadają jedynie nieliczni, przeważnie pasjonaci którzy mają szeroką wiedzę w temacie. Niestety nie mamy żadnych szkoleń ani pytań testowych z tej tematyki. Co masz na myśli pisząc ciśnieniomierz pod skorupę ? W szczególnych przypadkach kaski zdejmuje się dopiero na stole operacyjnym. Większość wypadków motocyklach kończy się tym że kask sam się zdejmuje bo ludzie nie umieją zapinać ani dobierać odpowiedniego.

2. Dokładnie tak jak piszesz. Podobnie jest z kartami ICE, były kampanie, jakieś działania ale to wszystko margines przypadków. Zresztą pamiętaj że do PSP nie należy opieka nad poszkodowanym dzwonienie do rodziny, ustalanie bliskich. My docieramy, robimy dostęp lub ewakuację do strefy bezpieczeństwa i dalej reszta należy do pogotowia i policji.

[ Dodano: 01-02-2018, 23:39 ]
Wczoraj przywiozłem sobie PUGa do zabawy :-D jak trafi mi się na służbie sprzątanie pozostałości to zrobię zdjęcie. Zdradzę tylko że teraz zabezpieczyłem go pasami do transportu, później będzie potrzebna raczej siatka jaką używa się do przykrywania kontenera ze śmieciami ;-)

[ Dodano: 09-02-2018, 22:40 ]
Nie jest to przyjemne kiedy jadę do wypadku z udziałem znajomych, kumpli, przyjaciół. Jeszcze gorzej gdy są poszkodowanymi w tym wypadku, fatalnie jeśli są niestety także sprawcami...

Olivia - 11-02-2018, 01:50

Zawsze pierwszy raz w takich przypadkach gdy komuś bliskiemu źle się dzieje, jest surrealistyczny. Odebrałam to jakbym nie była w swoim ciele lub sytuację oglądała z poziomu widza. Niestety, lub stety, później już się do kiepskich wiadomości przyzwyczaiłam.
jacek11 - 11-02-2018, 13:27

Pamiętajmy,że każdy popełnia błędy. Niestety nie każdy potrafi się do nich przyznać.
Bzyk_R1 - 12-02-2018, 13:50

Dzisiaj Peugeot wrócił na stacje demontażu. Zawiozłem taką kupę złomu. Na drugim planie tuż za oplem widać bardzo ładną dupeczkę :-D

[ Dodano: 05-03-2018, 23:49 ]
Sezon Trawy 2018 uważam oficjalnie za otwarty !

Na razie 11 wyjazdów...do rana daleko.

Olivia - 05-03-2018, 23:58

Chyba mamy inne gusta :p Ja tam widzę dupeczkę, ale z takim króćcem. Ktoś złośliwy mógłby porozmawiać z Twoją żoną nt. Twoich upodobań :badgrin: Oczywiście, baw się jak uważasz. Zawsze powtarzałam że : wszystko można co nie można, ale z wolna i ostrożna :wink:
Z drugiej jednak strony, nie spodziewałam się że te forum jest taaakie otwarte :mrgreen:

Bzyk_R1 - 06-03-2018, 09:29

Olivia, nie wiem co ostatnio wciągasz bo Twoje posty jakoś inaczej się czyta :mrgreen: ale ja tam wolę dupeczkę bez "króćca" :mrgreen: Jeżeli chodzi o outlandera to mimo że nie wygląda, to bardzo mi się haczyk przydaje. Całej reszty wypowiedzi nie rozumiem :-D
Olivia - 06-03-2018, 19:02

Założyłam że Outlander jest rodzaju męskiego - to raz. A Ty piszesz o pupie.
Dwa - hak, jakby nie patrzeć w kontekście pierwszego podpunktu ma skojarzenia falliczne.
Po trzecie - palenie trawy.
Wszystko to, to oczywiście gra słów, niemniej dla mnie zabawna.

Bzyk_R1 - 08-03-2018, 14:55

Moje narzędzia pracy przy trawkach. GBA + tłumica. Stop wypalaniu traw!

robertdg - 08-03-2018, 18:47

Panie Heniu, a Pan jak idzie do fryzjera to Pana strzyga czy opalaja? :mrgreen:
Bizi78 - 07-04-2018, 16:49

Z dzisiejszego dnia, ku przestrodze dla MM motocyklistów i nie tylko.
Niestety motocyklista zmarł [*].

www.dziennikzachodni.pl/motofakty/a/czestochowa-tragiczny-wypadek-motocyklisty-w-alei-jana-pawla-ii-43latek-zginal-na-miejscu-po-zderzeniu-z-bmw,13074236/

pamar - 07-04-2018, 18:45

Sezon - niestety, dopiero się zaczyna...
[*]

Bzyk_R1 - 08-04-2018, 01:17

Nie pierwszy i nie ostatni niestety. [*]

Ja dzisiaj też kolejny śmiertelny miałem na służbie, ale nie motocyklista. Starszy Pan, wypadek przy pracy ciągnikiem rolniczym. Do tego ponad 20 już wyjazdów do traw. Piszę właśnie z drogi, wracamy do bazy ale to jeszcze nie koniec...a za kilka godzin trzeba się zbierać poświęcić motocykl w Częstochowie.

Bizi78 - 08-04-2018, 01:20

Bzyk_R1 napisał/a:
za kilka godzin trzeba się zbierać poświęcić motocykl w Częstochowie.

Mniej więcej od której będziesz pod pomnikiem :?: .