Nasze nieMiśki ;-) - Mufasa
Krzyzak - 17-04-2019, 20:31
Serio pokazywałem ci silnik? - nie pamiętam
A rozrusznik to słychać w środku, nagrywałem przy zamkniętej masce
Ja już to auto trochę olewam - w sensie, że wiem, że nowego już nie chcę - głównie przez utratę wartości i inne koszty, których w pierwszej chwili nie liczyłem. Samo OC/AC za ten rok 3600 - co prawda można wrzucić w całości w koszty, ale też nie ma rewelacji...
Marcino - 18-04-2019, 08:54
Krzyzak napisał/a: | w sensie, że wiem, że nowego już nie chcę - głównie przez utratę wartości i inne koszty, których w pierwszej chwili nie liczyłem. |
Nie ułatwiasz przy wyborze kolejnego auta. Też chce zmienić i często ludzi namawiają mnie na nowe...
mkm - 18-04-2019, 11:26
Krzyzak napisał/a: | edit - tak, mam kasownik palców |
Czyli "moja" maska była w oryginale
Marcino napisał/a: | Czyli co cienka blacha zgrzana ze jest ostra? |
Gorzej.
Zgrzew się kończy kilka cm przed końcem krawędzi, a dalej jest pojedyncza blacha o grubości porównywalnej już tylko do żyletki.
Podejrzewam, że gdyby usunąć lakier to dzieciom kredki możesz strugać...
Przyglądnąłem się poprzedniej generacji i sposób wykończenia jest taki sam z jedną różnicą - poprzednik ma 2x grubszą blachę, przez co krawędź jest tępa...
Krzyzak - 19-04-2019, 13:21
Oszczędności oszczędności...
Generalnie jeżdżę nim i tyle.
Tylne drzwi skrzypią na nierównościach... byłem w ASO, podgięli, pomogło na miesiąc...
Przednie drzwi pasażera mają inny odcień... od sierpnia walczyłem aż niedawno od importera dostałem... bon na 1500 zł do wydania w salonie. Malować drugi raz nie chciałem bo nie ma gwarancji odcienia i grubości - to takie to już mam
Acha - przeglądy (obowiązkowe) też mam gratis.
TSI jakieś poprawione - mam 14 tkm, oleju nie wzięło...
DSG też działa
Olivia - 19-04-2019, 22:53
Jak będziesz wymieniać co 15 tyś km olej w silniku, do tego po przejechaniu pierwszych 1000 km też nastąpiła wymiana oleju a DSG użytkujesz poprawnie, tj. nie podjeżdżasz na lekko wciśniętym hamulcu stojąc w korku etc. to też będzie działała długo. W innym przypadku jak wszystko co jest źle obsługiwane, zaraz się popsuje.
Krzyzak - 20-04-2019, 21:45
Tak zamierzam zmieniać - silnik co 15k a skrzynia co 30k bo to sucha DSG z olejem tylko w mechatronice.
Użytkuję go głównie na trasie, więc rzadko mam okazję podjeżdżać, ale niestety robię tak jak nie powinienem - z lekko naciśniętym hamulcem. Inaczej skrzynia rusza za szybko - to nie jest takie płynne jak w klasycznym hydrokinetyku, stąd gdybym hamulca nie trzymał to np. bym wjechał w czyjś tył.
I w tej chwili nadal skłaniam się ku sprzedaży zaraz po całkowitej amortyzacji oraz kupnie dobrze wyposażonego, starszego auta - takiego co to nie będzie mi szkoda jak ktoś na parkingu uderzy drzwiami, silnik ma zrobiony z żeliwa a nie gównolitu, ma fajne czarne skóry i mogę sobie w nim modzić co mi się podoba a nie czekać aż się gwarancja skończy... Widziałem niedawne śliczne BMW E39, to może być dobry kierunek. Albo nawet jakieś E38 z V8. Podejrzewam, że nawet gdyby całe było trupem to przez 4 lata nie wydam na ew. naprawy tyle ile traci na wartości nowe.
Mam jeszcze ponad 2 lata na decyzję czy leon zostaje czy nie
larelijux - 20-04-2019, 22:28
Krzyzak, jak użytkujesz auto głównie w trasie to polecam 530d w E39. Cudowny silnik w trasy i nie tylko. Niskie spalanie, świetny dźwięk silnika, w ogóle nie przypominający czterocylindrowego klekota z VAGów. O ile oczywiście akceptujesz diesle, ale w tym przypadku szkoda by było nie zaakceptować.
jacek11 - 20-04-2019, 22:55
Krzyzak napisał/a: | Albo nawet jakieś E38 z V8. |
Najpiękniejsze BMW jakie zostało wyprodukowane.
mkm - 21-04-2019, 21:11
Znam piękniejsze
Krzyzak napisał/a: | Widziałem niedawne śliczne BMW E39, to może być dobry kierunek. Albo nawet jakieś E38 z V8. Podejrzewam, że nawet gdyby całe było trupem to przez 4 lata nie wydam na ew. naprawy tyle ile traci na wartości nowe. |
No i tu się można zdziwić - rachunek w pewnym momencie rozkręca się tak, że chwila moment i już wiesz dlaczego "igły" są w tak kosmicznych cenach Te modele już "kilka lat" mają...
Co do Leona (a w moim przypadku Aurisa)... to niestety trzeba tak tańczyć jak nam zagrają - traktować je jak jednorazówkę. Koniec gwarancji (+/-rok) i koniec auta.
jacek11 - 21-04-2019, 21:15
mkm napisał/a: | Znam piękniejsze |
Absolutnie się nie zgadzam. Ale podaj swoje typy
mkm - 21-04-2019, 21:24
Jest jeden - E24
jacek11 - 21-04-2019, 21:43
mkm napisał/a: | Jest jeden - E24 |
Jest piękna, ale to coupe całkiem inny temat. Dla mnie brak tylnych drzwi, to wada
Jeśli chodzi o nadwozia coupe, to z BMW E46 coupe robi robotę, a z innych, (zaraz mnie opierdzielicie) Peugeot 406 Coupe, dzieło Pinifaliny. Przepiękny, ale niestety wadliwy
Krzyzak - 21-04-2019, 22:02
jacek11 napisał/a: | Peugeot 406 | jedyny peżot, który jakoś wygląda, bo cała reszta to szkarady - jak wszystkie auta z kraju żółtych kamizelek
mkm - 21-04-2019, 22:11
A nowa stylistyka? Wg. mnie bardzo ładna - np. 508-ka Zwłaszcza w topowych wersjach
jacek11 - 21-04-2019, 22:31
mkm napisał/a: | A nowa stylistyka? Wg. mnie bardzo ładna - np. 508-ka Zwłaszcza w topowych wersjach |
No fakt. Nie można się nie zgodzić. Są ładne z zewnątrz. Wnętrze zbyt elektroniczne jak dla mnie ale to kwestia gustu oczywiście. Nie mniej, jak bym miał wybierać między nim, a Lancerem X to chyba wybór jest oczywisty
|
|
|