[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Łańcuch rozrządu - Lancer CYxA - wymiana, części, porady.
Hubeeert - 28-11-2014, 21:41
tyku napisał/a: | mitsubishi poprawiło jakość wykonania łańcucha i ten wymieniany oryginał jest lepszy od tego, który mamy zamontowany, czy to prawda | Tak Lucas123w napisał/a: | Jak dla mnie akcja z łańcuchem to sianie paniki, nie popadajmy w paranoje. | A jednak. Beny_s napisał/a: | wg. mechaników z Auto GT te nowe co dostali ma wymianę są grubsze. | Choć raz się z nimi zgodzę.
tyku - 29-11-2014, 14:10
Hubeeert, Dzięki.
Jednak trzeba będzie kontrolować i nasłuchiwać, co by nie było za późno. Tym bardziej, że ja na rozgrzanym silniku lancera nie oszczędzam.
Uwex - 29-11-2014, 17:48
Czy są jakieś objawy mogące świadczyć, że coś jest już nie tak z rozrządem ?
Hubeeert - 29-11-2014, 21:14
Trzy
1. Hałas spod osłony łańcucha rozrządu
2. CE i czujnika położenia wałka wydechowego - brak synchronizacji
3. chrup spod maski i po głowicy
Uwex - 30-11-2014, 08:25
Hubeeert- dzięki za odpowiedź , ale 3 pkt to mogłeś pominąć- trudno by było go nie zauważyć Chodziło mi o ewent. objawy mogące świadczyć o tym, że czas się zainteresować i skontrolować rozrząd.
Beny_s - 30-11-2014, 08:36
Uwex napisał/a: | ale 3 pkt to mogłeś pominąć |
Tak przynajmniej jest komplet informacji w jednym miejscu. I przy okazji wiadomo, że łagodniejszą przyczynę można przegapić.
tutoslaw - 30-11-2014, 11:17
Aktualizacja ceny ślizgów. Zapowiadali ze cena 75zł, a skasowali mnie 66
Beny_s - 01-12-2014, 18:20
tutoslaw przy wymianie porównaj oba łańcuchy, żeby wiadomo było czy mozna zamawiać czy raczej w ASO brać ten poprawiony.
tutoslaw - 02-12-2014, 09:19
Na wymianę jadę w przyszły wtorek, także dam znać co i jak.
qubek666 - 04-12-2014, 22:31
żeby było ciekawie problem z łańcuchami w lancerach mają również evo X
W necie mozna sporo znależc fotek jak wygląda nowy łańcuch a jak wygląda stary
superges - 05-12-2014, 08:15
Dlaczego w takim razie ten łańcuch nie jest objęty akcją naprawczą? Może trzeba się tym tematem zainteresować i zgłosić do MMC?
qubek999 - 05-12-2014, 21:22
ze względu na koszty i czasochłonność przy wymianie
a tak wymieniają tym co zgłoszą problemy a i tak nie ma sie pewnoścy czy zostanie wymieniony na ten lepszy a nie znowu badziewie
Zawory do 1.8 dostepne są tylko w oryginale , kpl łancuch slizgi i napinacz zamiennik kosztuje ok 100$ ( made in korea)
https://www.youtube.com/watch?v=jJTYo4HTJVo
http://www.lancerregister...t=401319&page=3
vintage - 08-12-2014, 13:59
lancer z 2011 przejechane 96tys, kupiony wczoraj i zastanawiam sie nad lancuchem, niby silnik pieknie chodzi ale czy powinno sie go wymienic na wszelki wypadek juz po przejechaniu tylu km?
superges - 08-12-2014, 14:38
Ja pozwoliłem sobie napisać maila do Auto Krak i taką otrzymałem odpowiedź:
Co do żywotności łańcuchów to we wszystkich markach wygląda to podobnie ,nie zawsze wytrzymują tyle ile miały wytrzymać.
Na to składa się dużo czynników jednym z nich jest rodzaj i częstotliwość wymiany oleju silnikowego i wiele ,wiele innych.
Nie ma przebiegu przy którym powinno się go wymienić , ale jeżeli się dzieje coś nie tak z łańcuchem to z reguły słychać to podczas pracy silnika
W niektórych przypadkach wymiana łańcucha jest konieczna ale tak jak pisałem wcześniej dobrze jest obsłuchać silnik przez mechanika który wie jak
konkretnie ten silnik powinien pracować.
pablo diablo - 08-12-2014, 15:26
No i chyba to konkretne stwierdzenie.
jeżeli wasze serwisy które robicie polegają na wymianie oleju i filtra powietrza i czasem klocków to może tak byc że łańcuch strzeli lub przeskoczy bo sie nikt nim nie interesował
Auto krak to dobry serwis i z ich sugestii wynika że należało by przy większych serwisach poprosić by przyjrzeli sie łańcuchowi czy kołu pasowemu. i trzeba trzymać kciuki by sie nic nie stało. w Oplu Insygnia wymianę łańcucha robia chyba przy 120kk niezależnie
|
|
|