Outlander II GEN Techniczne - [II 2.4 MIVEC] Dziwne działanie skrzyni CVT
elmundialo - 28-02-2019, 15:10
Dzięki. Info zostanie dla potomnych
dojo - 28-02-2019, 16:09
Hmm,
po remoncie skrzyni CVT pojawił mi się podobny problem.
Przy przyśpieszaniu lekkim przy prędkości 40-50 km/h spadają obroty i czuć jak go przymula na chwilę i za chwilę ponownie obroty wzrastają. Wyczuwalne jest to najbardziej na zimnym i przy lekkim przyśpieszaniu - raz w cyklu.
W ASO testowali i im to nie przeszkadzało - bez błędów, od skrzyni też nie wiedzą co to.
Czy te objawy łańcucha u Ciebie były podobne?
Siwy21 - 28-02-2019, 21:17
juniorkm7 jakie Ty miałeś dokładne objawy, że ostatecznie wymieniłeś ten łańcuch rozrządu? O jakim falowaniu obrotów pisałeś, bo chyba o falowaniu na wolnych obrotach przy załączonej lub nie klimatyzacji, tak? To inna sprawa niż u mnie i teraz chyba również u kolegi dojo, gdzie jest problem z działaniem skrzyni i pojedynczym spadkiem obrotów w trakcie przyspieszania na zimnym.
Ja w dalszym ciągu nic z tym nie poradziłem - serwisant od dynamicznej wymiany oleju odradził mi taką wymianę i stwierdził, że najprawdopodobniej to wyrzucenie pieniędzy w błoto i akurat wymiana dynamiczna niewiele poprawia i zmienia działanie CVT. Różnica jest widoczna w klasycznych automatach.
Poza tym tak dla pewności sprawdziłem jeszcze ten potencjometr pedału gazu, o którym również było w tym temacie- wymieniłem na inny sprawny jednak żadnej różnicy
alegator - 02-03-2019, 20:38
kolego Siwy, zmień mechanika skoro Ci mówi, ze wymiana oleju metoda dynamiczna nic nie zmienia. Pomyśl (sorry) sam. metodą statyczną nie usuniesz całego oleju ze skrzyni. Przyjmuje sie , ze przy metodzie statycznej w skrzyni pozostaje od 40% do 50% starego oleju, Czy w zwiazku z tym jest to dobre czy nie ? Oczywiście jest lepiej niz nie wymienic oleju w ogóle ale dlaczego ktoś miałby zaoszczędzać 400-500 zł na wymianie oleju , którą prowadzi sie co kilka lat? Jakie wzgledy za tym przemawiaja? Tylko te 500 zł? Przy swiadomości, że wlany olej jest ostatecznie mieszanina starego płynu i nowego czy mozna oczekiwać długiej, bezawaryjnej pracy od mechaniżmu, w którym prym wiedzie skomplikowana hydraulika? W taki sam sposób mozna w silniku wymieniać nie 100% oleju a tylko 50%, nie 100% płynu hamulcowego a 50% i nie komplet klocków a tylko te bardziej zużyte itp, itd, uzasadniając to stwierdzeniem, ze zawsze to lepiej niz w ogóle. Kolego zmień troche filozofie i pomyśl co chcesz docelowo osiągnąć.
[ Dodano: 02-03-2019, 20:51 ]
koledzy wróciłem do watku i nic nie rozumiem z tego , swobodnie przeplatacie w Waszych dyskusjach pojecie łańcuch rozrządu i remont skrzyni CVT z wymianą łancucha jak rozumiem w skrzyniCVT. W końcu dla zrozumienia tematu mam pytanie , czy ktoś wymieniał łańcuch w skrzyni CVT i po co? Co do łańcucha rozrzadu to rzeczywiście w silnikach 2,4 sam producent zaleca wymianę łańcucha po 200 tys z podkreśleniem słowa "zaleca" ale nie spotkałem sie z obowiazkiem wymiany paska bardziej niż łańcucha w skrzyni CVT. Jezeli ktos z Was to zrobił to dlaczego? Ten pasek jest w zasadzie niezniszczalny, jeżeli nie pojawiła sie wcześniej awaria układu hydraulicznego. Jezeli sie pojawiła to wymiena sie pasek i koła stożkowe a także remontuje hydraulikę. Wymiana paska bez wymiany kół stożkowych jest moim zdaniem nieracjonalna.
Siwy21 - 03-03-2019, 12:48
Rzeczywiście temat dotyczy skrzyni CVT, a mieszają się tu różne inne wątki więc ciężko już się połapać o co chodzi i kto do czego się odnosi.
Wracając jednak do tematu skrzyni CVT, kolego alegator - oczywistą oczywistością jest, że wymiana dynamiczna ma sens jak najbardziej pod tym względem, że wymienia się cały olej, a nie tylko jego połowę i docelowo jest to najlepsze dla skrzyni, więc nawet z tym nie dyskutuję. Jednak mi chodziło o co innego, a dokładnie o to, że przy moim problemie sama wymiana oleju najprawdopodobniej możne nie przynieść żadnego widocznego efektu i nie rozwiąże dziwnego spadku obrotów. W klasycznych automatach często dynamiczna wymiana daje skrzyni drugie życie, gdzie mechanicy każą naprawiać skrzynie, a problemy rozwiązuje już właśnie dynamiczna wymiana. Jednak w CVT raczej tak nie będzie.
To właśnie serwisant miał na myśli. Oczywiście to tylko przypuszczenia i nic nie zaszkodzi zrobić taką wymianę, zanim ktoś zdecyduje się na pchanie dużych pieniędzy w remont skrzyni, jeśli przyczyna problemów nie jest w ogóle znana, tak jak u mnie.
alegator - 06-03-2019, 20:56
W porządku kolego Siwy, nie ma sprawy. Nie rozumiem tylko dlaczego w skrzyni CVT wymiana oleju byłaby mniej istotna niż w innych skrzynkach automatycznych. Obawiam się, że to jest mit opowiadany klientom przez niektórych mechaników. Moim zdaniem jest nie mniej ważne.
Pablo1982 - 02-04-2019, 09:49
Witam kupiłem Outlandera 2.2 156km 2010r z automatyczną skrzynia biegów zaczął pojawiać sie komunikat transmission service required co jakiś czas i zaraz gaśnie skrzynia chodzi ładnie zmienia czysto i płynnie bez poślizgu w aso gościu powiedział ze skrzynia do dalszej diagnozy ale sam koszt wyjęcia to 3 tyś więc łał może ktoś miał podobny komunikat o błędzie i cos podpowie z góry dzięki pozdrawiam.
macia - 02-04-2019, 23:37
Ja dzisiaj dostałem wezwanie na akcję serwisową - wymiana napinacza paska osprzętu.
Bizi78 - 02-04-2019, 23:49
Pablo1982 napisał/a: | może ktoś miał podobny komunikat o błędzie i cos podpowie z góry dzięki pozdrawiam. |
Wypadałoby poznać kod błędu bo określenie: transmission service required jest bardzo ogólnikowe i znaczy tyle, żeby zacząć diagnostykę .
W ASO sprawdzali MUT-em błędy .
Wydaje mi się, że ASO nie zna się na automatach i postanowili zniechęcić klienta do ich usług .
Miszel - 03-09-2019, 23:06
Cześć,
na forum jestem nowy, choć Mitsu używam od lat. Przyniosła moją obecność tu automatyczna skrzynia CVT.
Auto przestało jechać, zwolniło. Zapaliła się kontrolka silnika. Serwis poinformował o ' ciele obcym w skrzyni biegów'.
Wymieniono olej (dynamicznie), po przejechaniu 200 km sytuacja powtórzyła się.
Wierzyć mi się nie chce w ciało obce w samochodzie z przebiegiem 120 tys km.
Przerabialiście podobne przypadki?
pozdrawiam,
Michał
elmundialo - 04-09-2019, 13:37
Czytam forum pare lat i raczej nikt nie wspominał o ciele obcym. Raczej pasy czy łańcuchy cierne były do wymiany .
Miszel - 06-09-2019, 00:25
Cześć,
Mógłbyś nieco przybliżyć co to za elementy i z jakimi kosztami trzeba się mierzyć?
elmundialo - 06-09-2019, 10:31
Nie bede za kogoś sie wypowiadał bo nie ja to naprawiałem. Łańcuch cierny z czasem sie wyciera, z tego co czytałem naprawy sie zaczynają od 5tys jeżeli mówimy o wyciąganie i rozebraniu skrzyni
|
|
|