Nasze Miśki - Oops! I did it again - EA5W
deejay - 06-08-2019, 14:57
Ja u siebie w F10 mam szyby 5 mm.
Jeśli chodzi o nadkola przednie, to idealnie pasują wygłuszenia z Laguny III.
jacek11 - 06-08-2019, 15:42
Fragu napisał/a: | Przednie nadkola okleiłem bitumem |
Chwila, bo czegoś chyba nie kumam. Z tego co wyczytałem, bitumy mają usztywnić karoserię, i wytłumić drgania, a pianka kałczukowa ma wytłumić dźwięki. Więc oklejanie nadkoli bitumem chyba nie ma sensu
deejay - 06-08-2019, 16:03
Dokładnie tak jak napisał Jacek, bitum nie ma sensu, tylko auto dociażacie, a szum nadal będzie. Tylko gruba pianka butylowa ok 10-13 mm zda egzamin.
Marcino - 06-08-2019, 18:59
deejay napisał/a: | Dokładnie tak jak napisał Jacek, bitum nie ma sensu, tylko auto dociażacie, a szum nadal będzie. Tylko gruba pianka butylowa ok 10-13 mm zda egzamin. |
no to teraz mi się zgadza wszytko.:)
deejay - 06-08-2019, 19:04
Dlatego w każdym aucie na nadkolach jest pianka, np w BMW ma ona grubość nawet 10, 15 cm zależnie od modelu.
Fragu - 06-08-2019, 19:12
No to trzeba będzie dodać, choć wg mnie jest i tak różnica in plus
Hugo - 06-08-2019, 21:50
Fragu napisał/a: | Chcesz mieć ciszej to zrób dach i wsadź w błotniki piankę | Mam to wszystko zrobione i efekt niewspółmierny do nakładów pracy
Hugo - 06-08-2019, 21:52
deejay napisał/a: | pianka butylowa | Pianka butylowa?
Krzyzak - 06-08-2019, 22:06
deejay napisał/a: | w każdym aucie na nadkolach jest pianka | w leonie i pewnie całej grupie vw jest to coś wyglądające na styropian - taki czarny, jak od opakowań po sprzęcie agd/rtv - w sensie dopasowany do kształtu nadkola; widać go po otwarciu drzwi i daje naprawdę dużo
tak samo tył - jak pisałeś Marcin - nie tylko mazda, ale wiele marek ma nadkola z impregnowanego filcu, więc od wewnątrz jest suchy a od zewnątrz kompletnie wygłusza pewne dźwięki - nie słychać np. jazdy po piasku czy bardzo tłumi wodę
deejay - 06-08-2019, 22:24
Hugo napisał/a: |
deejay napisał/a:
pianka butylowa
Pianka butylowa? |
Chodziło mi dokładnie o Piankę poliuretanową .
Taką miałem w Aurisie i Latitude i spełniała swoje zadanie w 100% -polecam
https://www.bitmat.pl/Pia...k-13mm-z-klejem
Hugo - 07-08-2019, 17:05
deejay, m takimi piankami właśnie oklejone od wewnątrz nadkola przednie, mało tego dodatkowo pod pianka na pierwszą warstwę mam maty butylowe o grubości 2 albo 2,5 mm. Jakby tego było mało w błotniki za nadkolami mam wciśnięte oryginalne wygłuszenia piankowe od Volvo S/V40. Mimo wszystko dużej różnicy w redukcji szumów względem gołych nadkoli nie ma.
mkm - 07-08-2019, 19:51
Coraz więcej aut jest wyciszane tak jak druciarskie metody ukrywania rdzy
https://www.otomoto.pl/of...a-ID6AEFGF.html
Pianka w progach
"Klasa niższa" z przodu i z tyłu, "wyższa" na bogato
Fragu - 17-09-2019, 09:15
Hej!
Galant dzielnie zniósł urlop. 4 osoby na pokładzie, pełen bagażnik i w sumie 3800 kilometrów.
Bez najmniejszego problemu, bez usterek, bez zużycia oleju.
Opony CrossClimate w warunkach autostradowych, gorących sprawują się wyśmienicie. Jedno co, nie są tak ciche jak myślałem, choć tutaj to raczej wina galanta
Klika zdjęć:
I "mała" ciekawostka. Jacht "A" należący do Andrieja Mielniczenko, wartość ok 1,5 mld zł, 130m długości i 100m wysokości....robi wrażenie na żywo.
Krzyzak - 17-09-2019, 11:26
Fragu napisał/a: | Jacht "A" należący do Andrieja Mielniczenko, wartość ok 1,5 mld zł | tak szczerze to brzydki... i 3 maszty? - to nie żaglowiec, tylko jacht, grot i fok (ten nawet bez zmiennych sztaksli) by wystarczył, szczególnie że ma mocno podniesiony tył i bezan go szpeci dodatkowo
Marcino - 18-09-2019, 09:43
Krzyzak napisał/a: | Fragu napisał/a: | Jacht "A" należący do Andrieja Mielniczenko, wartość ok 1,5 mld zł | tak szczerze to brzydki... i 3 maszty? - to nie żaglowiec, tylko jacht, grot i fok (ten nawet bez zmiennych sztaksli) by wystarczył, szczególnie że ma mocno podniesiony tył i bezan go szpeci dodatkowo |
Znafca się znalazł..:)
|
|
|