[96-02]Colt CJ0 - [CJ1A 1.3] uwagi odnośnie wysokiego spalania
Pexu - 30-06-2009, 07:34
dlamer, wyreguluj zawory i sprawdź zapłon. Podawany, prawidłowy kąt zapłonu powinien wynosić 5st. U mnie się to nie sprawdziło, mam 7-8 - inaczej był właśnie mułowaty w dolnym zakresie obrotów. Jak Ci przerywa przy przyspieszaniu, zerknij na stan kopułki. Ja u siebie profilaktycznie wymieniłem ją razem z palcem rozdzielacza. I jeździ.
Pozdrawiam i powodzenia życzę
Anonymous - 30-06-2009, 12:46
Dzięki za konstruktywne uwagi. Myślę, że w wolnym czasie zajmę się zaworami, regulacją aparatu zapłonowego , kopułką i palcem.
Pozdrawiam
Miroslaw1305 - 30-06-2009, 17:52
dlamer -przeczytaj cały temat od początku ,wszystkie posty .Oceń co już sprawdziłeś a co Ci zostało do sprawdzenia .Musisz to zrobić bardzo dokładnie i mieć 100% pewności że procedury jakie zastosowałeś są prawidłowe .Jeśli nie masz pewności że sobie poradzisz np z elektryką podiedż do fachowca np z sądą lambda .O mniej skomplikowane sprawdzania poczytaj na forum -opcja szukaj lub pisz konkretnie co i jak chcesz sprawdzić .
tomasek36 - 30-06-2009, 19:33
tommi napisał/a: | norma ja też mam w graicach 8 - 9 litórw po mieście, a trasie 6 - 7, przy czym 7 to była trasa zakopane - łódź - non stop prawie po 140 - 150. |
i wiele innych
Do Marcin-Krak - ciekawe że odrazu do mnie sie przyczepiłeś
Kaleid - 30-06-2009, 20:57
Pexu napisał/a: | Podawany, prawidłowy kąt zapłonu powinien wynosić 5st. |
Przy zmasowane łączówce ustawia się zapłon na 5st. Po rozwarciu, powinien wynosić ok 10 st.
Anonymous - 02-07-2009, 23:02
Jestem po regulacji zapłonu ( dzięki deejay ! ) . Pierwsze wrażenie jest takie, że lepiej się zbiera, równiej i nie przymula. Jak to będzie się miało do spalania to zobaczymy , jestem dobrej myśli
Miroslaw1305 - 15-08-2009, 22:07
spalanie na dobrze wyregulowanym silniku -trasa Kepno - Kołobrzeg i spowrotem , dwie godziny w korkach ,prawie 1000 km .4 osoby dorosłe i bagaż _pełny bagażnik i jeszcze na półce tylniej ---6 l na 100 km .Dodam że całą trasę na włączonej klimatyzacji.Niestety w ruchu miejskim -czytaj krótkie trasy 9 l na 100 .
Inormacja dotycząca spalania Colt CJO -silnik 1 ,3.
Inormacja dla nowych posiadaczy coltów,aby nie pytali o granice dolne spalania .
Obroty na trasie 3000 -3500 .I o dziwo przy maksymalnym obciążeniu na trasie i przy obrotach 3000 -3500 colt nic nie tracił na przyśpieszeniu,wręcz prowadził się znakomicie .
Moje zdanie jest takie że silnik 1,3 w CJO nie jest poddawany dużemu wysiłkowi i daje sobie radę z samochodem z dużym zapasem mocy .
mystek - 08-02-2010, 16:30
Colt CJ0 1,6... Tydzień od zakupu zrobiłem nim 191km od pierwszego zalania pod korek, dzisiaj znowu pojechałem zrobić to samo i zalałem 22,3l... spalanie więc u mnie wyszło około 11,4l :/. Wszystko robione po mieście. Na pełnym gazie (myślę tutaj o 6tyś obrotów) zrobiłem nim może 20-25km, a reszta - tak jak ludzie piszą:
1. bieg - do 20km
2. bieg - do 40
3. bieg do 60
i najczęściej już nie ma gdzie się rozpędzić jadąc po mieście i tak sobie pyrkam na 4,5 biegu te 60-70km/h. Obroty gdzieś 2tyś, do 3000 raczej nie dochodzę.
Na trasie z Opola, gdzie kupiłem samochód w stronę Krakowa po A4 przejechane jakieś 180km i przy prędkościach 130-160km/h spalił mi 7,5l.
Zaskoczyło mnie to spalanie po mieście :/, bo jakieś 140km ogólnie przejechanego dystansu (z tych 191km) zrobiłem po mieście na dystansach 10-13km, nie krótszych.
Jak pisałem wyżej 25km katowania, jakieś 14km zrobione do pracy (jakieś 3,5km w jedną stronę) i jakieś 12km zrobione na siłownię (1,5-2km w jedną stronę), a reszta to dystanse 10-13km.
Miroslaw1305 - 08-02-2010, 19:33
mystek kto jeżdzi po mieście z 6000 obr.spalanie przy tak nie ekonomicznej jeżdzie prawidłowe w tym czasie i na takich odcinkach ,
Ja_good - 08-02-2010, 20:16
mystek, Ty ziomuś to ja nie wiedzialem ze takie pilowanie odstawiasz Coltem
I pisze do mnie zdziwiony sms-a ze pali mu wiecej niz mi.No niestety,u mnie jak cos mnie podkusi i przycisne to wskazowka leci w dol jakby ktos do niej kamien przykleil ale jezdzac jak czlowiek i nie jak zawalidroga to mozna osiagnac dosc zadowalajace wyniki
Na krotkich odcinkach silnik smiga Ci na ssaniu wiec wiadomo ze wiecej pali a przy takich temperaturach auto dlugo sie nagrzewa i szybko studzi.Nie boj zaby-przyjdzie lato to bedziesz palil >7L
mystek - 09-02-2010, 11:33
Od wczorajszego zatankowania pod korek zrobiłem 36km i wskaźnik poziomu paliwa jeszcze nie wszedł mi na pierwszą kreskę. Póki co jest nieźle, myślę . Zważywszy na to, że robiąc te 190km miałem już połowę baku...
http://img251.imageshack....50/20100209.jpg
#Ja_good - jeszcze mi powie, ze nie wiedział ;D. Zrobię 100km i znowu go zaleję i zobaczymy. Do sukcesu jeszcze 64km. Na razie nawet do 3000 obrotów nie dochodzę. Zobaczymy jaki mi wynik wyjdzie.
czapelka - 10-02-2010, 22:00
Panowie o zgrozo w zeszłym tyogdniu zatankowałem full. Dzisiaj minął 97 km i postanowiłem zatankować. I o zgrozo 16 litro!! Lekka przesada. Zakupiłem sonde(koszt nie duży więc w ciemno) Mam nadzieje ze to to bo 16 litro to juz duża przesada:( Mam pytanie czy regulacja zaworów bedzie bardzo kłopotlkiwa kierując sie opisem krzyżaka dla laika(no może cos tam potrafie) Sam wymienialem: filtr paliwa,filtr powietrza,kabinowy, pasek alternatora:)
Pexu - 10-02-2010, 22:03
czapelka napisał/a: | czy regulacja zaworów bedzie bardzo kłopotlkiwa kierując sie opisem krzyżaka dla laika |
jeżeli masz szczelinomierz to powinienneś dać radę
czapelka - 10-02-2010, 22:31
Mam tylko jeszcze pytanie czy ten opis pasuje do 4G13? Bo wg mnie rozrzad w colcie jest po lewej stronie patrac na silnik:) a tu cytac "Cylinder nr 1 to ten najbliżej rozrządu (stojąc przodem do silnika, ten po prawej stronie)" Czyli jesli sie nie myle(jak tak to poprawcie) Analogicznie jesli rozrzad jest z lewej do 1 cylinder tez jest pierwszym od lewej??
[ Dodano: 13-02-2010, 19:12 ]
Panowie i Panie poradzcie bo juz nie mam pomysłów:
-sprawdziłem caly układ wydechowy
-kolektor(ten przy silniku(pod solona))-spawany nie zauwazyłem kopcenia ani nic w tym stylu
-wyregulowalem luz na zaworach
-przeczyściłem przepustnicę,
I colcik pali nadal 16/100km
W poniedzialek wymienie sonde lambda(ktora odpowiada za spalnie(ta blizej silnika, czy ta za katem??)
Odnośnie ko0lektora dziś lub jjutor wstawię fotki bo było mnóstwo białego osadu grubości ok 2 cm, i nie jestem w stanie powiedzieć czy to jakas masa nałożona przez poprzendiego właściciela może ktoś pomoże)
s3b - 20-03-2010, 18:23
Moja dziewczyna też od niedawna jest posiadaczem Colt CJ1 1997 rok z silnikiem 1.3, autko chodzi w porządku, jedyną jego wadą jest to, że falują obroty na jałowych, ale delikatnie. No i najgorsze jest to, że auto bardzo dużo jej pali. Cały bak starcza na około 350 km i spalanie średnie wyszło 10.29 litra po mieście, nie wiem ile w trasie. Auto jeździ na takich dystansach około 10-12 km. Co to może być? Czytałem, że może być sonda, albo przelot gdzieś w układzie wydechowym. Jeśli chodzi o auto to wszystkie filtry, paski itd zostały wymienione. Jedynie świece i przewody nie były ruszane, ale sprawdzałem je wieczorem i nie ma przebicia.
|
|
|