To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Bordowa Carisma Elegance 1.8GDI

MichciuGT - 18-03-2020, 19:02

Do Carismy dzisiaj przyszedł zderzak w innym kolorze, reflektory (prawie nówki depo) i wzmocnienie błotnika, za wszystko z przesyłką dałem 600zł, w sobotę będę próbował wymieniać.
MichciuGT - 16-05-2020, 19:27

Carisma dzisiaj strzeliła focha, pękła zardzewiała obejma od dolnego przewodu przy chłodnicy i wyskoczył przewód, kupiłem 10l wody demineralizowanej, ale nie udało mi się założyć przewodu na chłodnice niestety :/, samochód zostawiłem i wróciłem autobusem do domu...
MichciuGT - 09-09-2020, 20:24

Samochód ostatnio mało jeździ, trzeba raz na tydzień podładować akumulator bo chyba alarm go rozładowuje, trochę pomagał przy przywożeniu cementu do budowy podmurówki ogrodzenia, ale jako że mam Galanta to chciałbym carismę sprzedać, albo oddać na złom, ogólnie auto jeździ, skręca, dobrze hamuje, ale ruda zrobiła swoje przy przednich wzmocnieniach od progów, silnikowi przydałoby się odświeżenie w postaci czyszczenia z nagaru i wymiana rozrządu (ostatnio wymiana 10lat temu 100kkm przejechane, świece nie wiadomo kiedy - nie były zmieniane po kupieniu auta
jak ktoś jest chętny to niech pisze na priv, myślę o tym żeby letnie koła sprzedać oddzielnie i kierownicę nardi torino przełożyć do galanta

Marcino - 10-09-2020, 09:04

Uwazaj na carisme - katalizator z niej wiecej warty niż reszta. Jak byś złomował to wiesz co masz zrobic - wstawić kawałek rury zamiast kata lub puszke :)
MichciuGT - 10-09-2020, 12:27

jakoś od dwóch miesięcy jest wstawiona strumienica, kat sprzedałem za 3 tyś, miałem oddać na złom po wstawieniu strumienicy, ale do wożenia cementu 4km w dwie strony jeszcze carisma się przydała.
Krzyzak - 10-09-2020, 12:58

ja też mam wycięty - od razu dodam, że nie ja wycinałem! - ale wciąż mam czasem dylemat gdy parkuję, czy ktoś nie wytnie atrapy... bardziej w kwestii uziemienia auta niż ceny
Marcino - 10-09-2020, 21:52

Krzyzak napisał/a:
ja też mam wycięty - od razu dodam, że nie ja wycinałem! - ale wciąż mam czasem dylemat gdy parkuję, czy ktoś nie wytnie atrapy... bardziej w kwestii uziemienia auta niż ceny

He he nie ty? A kto ? I
Jeździsz bez kata ?

MichciuGT - 17-10-2020, 19:50

dzisiaj zlałem wodę z chłodnicy i zalałem płynem chłodniczym uniwersalnym, pojechałem do biedry po zakupy i wracając wjechałem w kałużę, a właściwie głęboką dziurę przy rogu nawierzchni, uderzyło tak mocno że rozwaliło mi prawą przednią oponę :/, przejechałem rondo i zatrzymałem się praktycznie przy swojej ulicy - 10 minut i koło zmienione, na nie szczęście jeszcze letnie koła - szkoda mi opon bo były w dobrym stanie 5, albo 6 letnie michelin, a miałem zmienić dzisiaj na zimowe - jakieś klebery starsze, albo hankooki - w poniedziałek zmienię. Dodam że prawy amortyzator jest wylany i nic nie tłumi, więc to też miało wpływ na rozwalenie opony - opona pękła na bocznej ściance od wewnętrznej strony bliżej rantu

307 260km - wymiana oleju Valvoline maxlife 5w30 + filtron 575, zrobiłem płukankę 400ml nafty uniwersalnej, zlałem trochę ponad 3l i weszło 3l jak zwykle do full na miarce, pierwsze 3 sekundy po odpaleniu zaklepało jak zwykle po wymianie oleju, później normalnie cicho chodził.

Carisma będzie pewnie jeszcze u mnie do końca przeglądu tzn. do kwietnia, albo do czasu gdy znajdzie się nabywca

Bizi78 - 17-10-2020, 20:57

MichciuGT, trzeba było dzwonić na policję i zgłosić szkodę do zarządcy drogi :wink: .
No chyba, że stał znak informujący o kiepskiej nawierzchni.

MichciuGT - 17-10-2020, 21:03

właśnie nie wiedziałem do końca jak się zachować, a że odjechałem z pół kilometra to nie jestem pewny czy był sens, znaku o kiepskiej nawierzchni nie kojarzę tutaj, ale myślę żeby jutro zadzwonić i poinformować, bo mogę nie być jedyny
Bizi78 - 17-10-2020, 21:10

Najlepiej jest zgłosić od razu na policje, straż wiejską plus porobić fotki na miejscu zdarzenia.
Ewentualnie dobrze by było mieć jakiś świadków (najlepiej osobę obcą).
Teraz to pewnie będzie ciężko (chyba, że ganiać się po sądach) ale na przyszłość będziesz mądrzejszy o wiedzę 8) .

Hugo - 18-10-2020, 10:40

MichciuGT napisał/a:
zlałem trochę ponad 3l i weszło 3l jak zwykle do full na miarc
Coś tu jest nie tak, bo powinieneś zlać 4 litry i dokładnie tyle powinno wejść świeżego oleju.
MichciuGT - 18-10-2020, 12:48

miska oleju jest wgięta od spodu, to pewnie jakieś 0,5l wchodzi mniej, a jeszcze zalałem filtr, czyli jednak weszło 3,3l oleju, według instrukcji powinno wejść 3,5l do silnika i 0,3l do filtra oleju, sprawdziłem dla pewności jeszcze w service manualu i jest to samo co w instrukcji
Hugo - 18-10-2020, 13:31

Dziwną masz tą instrukcję, bo ja wszędzie gdzie patrzyłem to wchodzi do pustego układu 4,3 litra (4 litry do miski i 0,3 litra do filtra). Przy normalnej wymianie zawsze wchodzi mi 3,7 litra do silnika i 0,3 litra do filtra, także leję śmiało 4 litry i wiem, ze na bagnecie poziom wynosi ok. 1 mm poniżej MAX. Musisz mieć sporo wgniecioną tą miskę, lepiej się tym zajmij.
Bizi78 - 18-10-2020, 13:39

Hugo, temat dotyczy carismy GDi a nie galanta :wink: .