Off Topic - Chcę powiedzieć, że... cz. VII REUTYLIZACJA
joujoujou - 04-01-2020, 22:01
Dobry wieczór. mkm napisał/a: | pojechalibyście? | No pewnie!
Ale nie dzisiaj, bo był pierwszy grill w tym roku + browary oczywiście, a na podwójnym gazie nie jeżdżę choćby nie wiem co.
jacek11 - 04-01-2020, 22:22
Maluch, to dobro narodowe. Nie wolno niszczyć
Bizi78 - 05-01-2020, 09:35
Bry kawosze .
joujoujou - 05-01-2020, 17:06
Dobry wieczór.
Świąteczne wolne się kończy, wieczorem powrót do więzienia.
Krzyzak - 05-01-2020, 21:42
joujoujou napisał/a: | Świąteczne wolne się kończy | "co ty wiesz o wolnym"? - by B. Linda...
ja za tydzień kończę wolne w postaci 5.5 miesiąca urlopu
joujoujou - 06-01-2020, 00:53
Dobry wieczór.
Leje i wieje.
Kawa się pije.
Bzyk_R1 - 06-01-2020, 09:20
Dzień dobry. Pokażę Wam piękną maszynę: Honda 2417 17KM V2.
Bizi78 - 06-01-2020, 09:46
Bry kawosze .
mkm - 06-01-2020, 12:06
że u nas jednak dobrze nie będzie...
Kary za spóźnienie z przerejestrowaniem auta - 200-1000zł - oczywiście uznaniowe...
Kupno auta uszkodzonego bez ważnych BT - zgłoszenie w terminie 30dni, "czasówka" na kolejne 30dni i koniec.
Nie zdążysz bulisz.
Jak to ładnie urzędniczka powiedziała - "auto które wymagają więcej czasu na naprawę powinny być na złomie" - kij, że to nie czas naprawy, a np. termin do mechanika
Korekta przebiegu - idziesz siedzieć.
Jak wymieniłeś licznik zgłaszasz na stacji diagnostycznej i co? I nie ma gdzie wpisać do CEPiK-u tej wymiany - po prostu zmieniają przebieg, a tłumaczyć się będziesz później jak kogoś to zdziwi
Tłumaczenie urzędniczki - licznik zmienia się tylko jak zostanie trwale uszkodzony. W innych wypadkach trzeba naprawić.
Na pytanie czy naprawa nie wiąże się z ingerencją w element i zerwaniem plomb - bez odpowiedzi.
Takie noworoczne zagwozdki
jacek11 - 06-01-2020, 12:42
To nic dziwnego. to nadal komunistyczny kraj, z dyktaturą w szczycie
Bizi78 - 06-01-2020, 12:44
Kończy się gotówka w budżecie to trzeba łupić .
mkm - 06-01-2020, 12:55
Ej... a WK nie jest przypadkiem samorządowy? Ta kasa nie idzie do budżetu powiatu?
Ponoć 75% samochodów ma cofnięty przebieg - patologia z którą przez lata nikt, nic nie zrobił.
Brak kar za brak przerejestrowania - ostatnio kupiłem Merca z 12!!!! umowami K-S.
Właściciel w karcie i dowodzie "nie zmienił się" od 2004.
Tak więc ja podpisuję się pod zmianami obiema rękami - tyle tylko, że urzędy miasta zamiast zgłaszać swoje "poprawki", czekają "na piękną katastrofę"...
jacek11 - 06-01-2020, 16:43
Tylko te samorządy to też są kontrolowane przez górę.
Niech uproszczą papierkologię i każdy będzie załatwiał te sprawy bez pierdnięcia. ( Przykładowo, w Wielkiej Brytanii rejestrujesz auto listownie. Wysyłasz dokumenty, i za kilka dni przysyłają już na Ciebie, i brak jest bezsensownej wymiany tablic. )
Ja wiem, że chcą zrobić porządek, ale taka sytuacja na moim przykładzie.
W tamtym roku kupiłem skuter. Nie mogłem go zarejestrować, bo brak przeglądu. Niestety skuter był w stanie agonalnym, a znalezienie do niego części, nie jest łatwe. Kosztował mnie jakieś małe pieniążki, a kupiłem go tylko dlatego, że to Malaguti. Do tej pory nie mogę jeszcze dokupić kilku rzeczy, przez co nadal nie ma przeglądu.
Teraz pewnie będę miał nieprzyjemną rozmowę w urzędzie komunikacji.
mkm - 06-01-2020, 18:09
Dlatego własnie napisałem, o tym "czekaniu na katastrofę".
Problem można rozwiązać jednym prostym posunięciem (choć znając życie wymagałoby to zmian w srylionie ustaw, uchwał i innych rozporządzeń) - znieść obowiązek posiadania aktualnych BT.
I tak wpisują datę i tak, więc co za różnica czy dowód będzie wydany z datą następnego przeglądu np. 2015... czy 2021... Twoje ryzyko czy będziesz jeździł bez, ale auto jest twoje i dowód możesz mieć na siebie.
Z automatu kończy to także problem terminów rejestracji w autach których nie da się zrobić w 30dni...
Oczywiście obowiązek "oglądnięcia" auta przez diagnostę bym pozostawił, ale tylko pod kontem pola numerycznego.
Dodatkowo zakaz sprzedaży auta nieprzerejestrowanego i problem nie istnieje.
Nie wiem czy to prawda, ale słyszałem, że w 2018 w Krakowie obowiązku przerejestrowania dochowało tylko 20% wszystkich nowych posiadaczy auta
[ Dodano: 06-01-2020, 18:11 ]
jacek11, nie będziersz miał. Prawo nie działa wstecz, więc zagrożone są osoby, które kupiły auto po 01.01.2020 lub po tej dacie przekroczyły granicę (tu jest kolejna mina, ale na szczęście dotyczyć to będzie głównie handlarzy i osób kupujących "na Niemca")
joujoujou - 06-01-2020, 18:56
jacek11 napisał/a: | w Wielkiej Brytanii rejestrujesz auto listownie. Wysyłasz dokumenty, i za kilka dni przysyłają już na Ciebie, i brak jest bezsensownej wymiany tablic. | Prawda. I w UK i w Irlandii jest podobnie, tyle że dodatkowo w Irlandii w ogóle nie ma możliwości zmiany tablic - raz przyznane zostaną na aucie całe życie - nawet jeśli auto wyrejestrujesz i zarejestrujesz za granicą, a później ktoś je znów sprowadzi i zarejestruje, auto dostaje ten sam numer co kiedyś.
Przerejestrowanie samochodu jest obowiązkiem sprzedającego i kosztuje kopertę + znaczek.
Z innych udogodnień - jeśli autem nie jeździsz nie musisz mieć ani badań technicznych ani ubezpieczenia ani podatku drogowego (ale to ostatnie trzeba zawczasu zgłosić by w razie powrotu na drogę nie płacić wstecz).
|
|
|