Nasze Miśki - Marecki Galant Avance 2002r
MichciuGT - 03-07-2020, 23:31
Dopiero dzisiaj udało się złożyć samochód, był problem z wyciągnięciem przegubu, trzeba było go rozciąć, mechanik zamówił nowy przegub według nr. vin który ma 33 zęby, ale okazało się że u mnie jest chyba 25 zębów i on kosztował 200zł.
Przy okazji został poprawiony przedni zderzak, brakowało spinek i blacha pod zderzakiem nie była przykręcona i to ona tak stukała na dziurach w drodze.
MichciuGT - 15-07-2020, 18:32
Sprawy z przerejestrowaniem samochodu na mnie zakończone, odebrałem już dowód rejestracyjny i kartę pojazdu.
Kupiłem wycieraczki przednie Denso płaskie - niestety trochę się zawiodłem bo produkowane w Francji, a wiem że hybrydowe są z Japonii. Pierwsza próba na spryskiwaczach, zbierają dobrze, ale są głośniejsze, mam nadzieje że na deszczu będzie lepiej.
Niestety jednak jest jeszcze problem z stukaniem przy ruszaniu do przodu, albo zmianie kierunku i przy niektórych dziurach, zdaje mi się że to metaliczne uderzenie, sprawdziłem poduszkę silnika przy chłodnicy i z prawej strony, są całe nienaderwane, a od skrzyni jest zabudowana i nie widać.
Do sprawdzenia przednie hamulce, kupiłem bremszylinder paste i ate plastilube żeby wyczyścić i nasmarować, przy czym okazało się że plastilube nie nadaje się do prowadnic bo ponoć powoduje puchnięcie gum przeciwkurzowych, więc do prowadnic zamierzam użyć bremszylinder paste.
jacek11 - 16-07-2020, 15:44
Cały czas używam plastilube, i nigdy nic nie spuchło
robertdg - 16-07-2020, 19:19
jacek11 napisał/a: | Cały czas używam plastilube, i nigdy nic nie spuchło |
Na opakowaniu plastilube pisze aby nie stosować do elementów z guma.
MichciuGT - 16-07-2020, 20:39
jacek11 napisał/a: | Cały czas używam plastilube, i nigdy nic nie spuchło |
Cytat z kanału na yt ATE Polska
"W ostatnim czasie został zmieniony dostawca smaru w opakowaniu Plastilube. Nowy smar może zawierać śladowe ilości oleju mineralnego. W związku z tym proponujemy stosować na elementy gumowe smar Bremszylidner-Paste"
jacek11 - 16-07-2020, 23:22
robertdg napisał/a: | Na opakowaniu plastilube pisze aby nie stosować do elementów z guma. |
W tamtym roku kupiłem tubkę, jak nie zapomnę to jutro przeczytam co tam jest napisane.
Tak czy siak, zawsze tym smarowałem, i nic się nie działo. Chociaż na ostatnim przeglądzie przednie hamulce dosyć słabo wyszły
jacek11 - 17-07-2020, 22:33
No dobra. Na mojej tubce nie jest napisane nic, o nie stosowaniu w okolicach elementów gumowych.
Nawet zalecane jest smarowanie prowadnic zacisków.
Trzeba za każdym razem czytać, do czego można używać danego specyfiku. Teraz nic nie można robić z pamięci.
robertdg - 18-07-2020, 21:57
Jest napisane ale po zagramanicznemu
Cytat: | never apply to the friction surfaces of the brake disc or pad not to rubber parts |
Nigdy nie nakładaj na powierzchnie cierne tarczy i klocka hamulcowego oraz na elementy gumowe
Żródło zdjęcia https://hamulcesklep.pl/o/HSID12
jacek11 - 18-07-2020, 22:21
No faktycznie tak jest. Niesłusznie uznałem,że tłumaczenie jest dokładne
MichciuGT - 20-07-2020, 21:27
Rozebrałem przednie hamulce, wyczyściłem i nasmarowałem bez zaglądania do tłoków w zaciskach, po lewej stronie na dolnej prowadnicy dał ktoś śrubkę na łepek 12mm, gdzie wszystkie inne od przednich prowadnic są na 14mm, w dodatku wydaje mi się że zamieniona jest dolna prowadnica z górną bo po lewej stronie dolna prowadnica ma gumkę, a po prawej stronie górna prowadnica ma miejsce na gumkę (ale ktoś jej nie założył).
Wszystkie prowadnice chodziły, z lewej strony smar był czarny, a po prawej biały w górnej, a w dolnej postępowała już korozja i był jej koloru.
Muszę się przejechać do ipaco (tłumiki) żeby zapytać czy poprawią mi łączniki elastyczne bo rury które wchodzą i wychodzą mają 50mm średnicy zewnętrznej
Edit 23.07.2020:
byłem w ipaco i sprawa jest taka że rura która wchodzi do długiego łącznika elastycznego ma 50mm i to czy łącznik będzie miał 60mm czy 50mm zależy tylko od tego w którym miejscu (przed lub za łącznikiem) zrobi się miejsce do rozprężania, także niema sensu tego ruszać
Krzyzak - 21-07-2020, 20:48
MichciuGT napisał/a: | górna prowadnica ma miejsce na gumkę (ale ktoś jej nie założył) | sprawdź- może została w jarzmie
MichciuGT napisał/a: | na dolnej prowadnicy dał ktoś śrubkę na łepek 12mm | jeśli dobrze pamiętam zaciski po II lifcie (1 tłoczek na jarzmo 160mm) oryginalnie miały właśnie małe śrubki na łeb 12mm, za to twardości 10.9
MichciuGT - 21-07-2020, 21:19
patrzyłem w jarzmie gdy czyściłem i gumki nie było, jeśli te małe śrubki powinny mieć łeb 12mm to pozostałe 3 mają za duży łepek, nie sprawdziłem jaką mają twardość
MichciuGT - 03-08-2020, 20:20
31 sierpnia zmieniłem górne prowadnice z gumkami i o-ring w zaślepce głowicy bo przepuszczał olej, gdy go wyjmowałem pękł i czuć było w ręce że zrobił się twardy
Nowe śruby są na łepek 14mm, z oznaczeniem 10
Krzyzak - 04-08-2020, 16:20
MichciuGT napisał/a: | Nowe śruby są na łepek 14mm, z oznaczeniem 10 | bardzo możliwe - jak pisałem już dokładnie tego nie pamiętam, wydaje mi się, że były 12mm
co do oznaczenia - manual opisuje jakim momentem dokręcać te śruby w zależności od średnicy gwintu i właśnie powyższego oznaczenia, nr 10 nie jest twardością śruby w tym przypadku
MichciuGT - 04-08-2020, 21:36
w manualu galanta wchodząc w dział general widzę jedynie wartości dla śrub z oznaczeniem 4, 7 i 8
w suplemencie 2001r widziałem wartość dla tych śrub 37 NM i tym się kierowałem
|
|
|