Nasze Miśki - Outuś
jacek11 - 31-03-2025, 21:59
Generalnie plan był na ori felgi 18 cali, i nowe do nich opony. Ale zastanawiam się, bo nie wiem jak długo tym autem będę jeździł. Nie do końca mi pasuje charakterystyka pracy tego klekota. To jest taki leń, że trzeba go mocno poganiać co by się rozpędził. Poczytałem trochę, i ponoć to norma. Można oczywiście ingerować w oprogramowanie, i spokojnie wycisnąć z niego więcej momentu, ale sprzęgło może nie wytrzymać.
Mogę też wcale nie zmieniać opon, i jeździć na zimowych zrobionych z ryżu imperialach, które na śniegu z powodzeniem mogą służyć dzieciakom za sanki, bo takie są śliskie
Najpewniej założę te które mam, a jak będą nie do jazdy, to wtedy podejmę konkretne kroki.
Jak na razie, to na pewno potrzebuję koło dojazdowe, bo mam samą felgę, i to też w nienajlepszym stanie. Jak ktoś posiada na zbyciu sprawne koło dojazdowe do outlandera, to chętnie zakupię.
tościk - 31-03-2025, 22:07
jacek11 napisał/a: | Jak ktoś posiada na zbyciu sprawne koło dojazdowe do outlandera, to chętnie zakupię. |
Jaki rozmiar i rozstaw śrub? Bo gdzieś chyba mam zachomikowane od turbiacza, to może będzie to samo
jacek11 - 31-03-2025, 22:57
Rozstaw to 5x114,3, rozmiar felgi 16 cali, a opona według internetów ma być 145/90/16. Fajnie by było, jak by pasowało
Hugo - 01-04-2025, 21:28
tościk, Bridgestone to fantastyczne opony, może zależy to od modelu opony, ale takie modele jak BLIZZAK czy POTENZA to absolutna elita wśród opon.
tościk - 02-04-2025, 06:56
jacek11 napisał/a: | Rozstaw to 5x114,3, rozmiar felgi 16 cali, a opona według internetów ma być 145/90/16. |
Rozstaw ten sam, ale oponę mam 135/90/16, więc jednak mniejsza.
Hugo napisał/a: | tościk, Bridgestone to fantastyczne opony, może zależy to od modelu opony, ale takie modele jak BLIZZAK czy POTENZA to absolutna elita wśród opon. |
Być może. Ale po modelu Ecopia to już mała szansa, że zaryzykuję. Moim zdaniem jeśli producent uważa się za markę premium, to powinien dbać o to, żeby każdy model opony był faktycznie premium, a nie tylko flagowe.
Nokiany z początku też mi się wydawały super-duper. Wprawdzie pierwszy sygnał z hamowaniem na mokrym miałem już na drugi dzień po założeniu, jak pojechałem znacznie dalej, niż się spodziewałem, ale zgoniłem to na świeżą oponę. Później śniegiem przywaliło, a mój Colcik mijał na Nokianach wszystko, co się w tym śniegu ślizgało. Cud, miód i orzeszki. Ale zima szybko przeszła, zaczęły się deszcze przy temperaturze +3 no i Nokiany nadal jeźedziły jak łyżwy w takich warunkach.
A Barumy...cóż...dostałem dwie z Coltem, bo sprzedający miał akurat dwie roczne i mi dał, bo na Colcie były już 10-letnie Micheliny, to żebym sobie chociaż na napędowej zmienił. Po tygodniu od zmiany cieszyłem się, że coś mnie tknęło i zabrałem Micheliny ze sobą, zamiast wyrzucać. Barumy poszły na śmietnik
Te Bridgestone Ecopia to w sumie taki poziom tych nieszczęsnych Barumów. Tylko teraz nadrabiam umiejętnościami prowadzenia auta, które nabyłem po drodze. Najpóźniej po tym lecie wylecą z hukiem.
Krzyzak - 02-04-2025, 07:06
Hugo napisał/a: | modele jak BLIZZAK czy POTENZA to absolutna elita wśród opon | nie wiem jak obecnie, bo też już nie biorę ich pod uwagę, gdyż dawniej były jedne z najgłośniejszych wg metryk samego producenta
jacek11 - 02-04-2025, 16:08
tościk napisał/a: | Rozstaw ten sam, ale oponę mam 135/90/16, więc jednak mniejsza. |
Według kalkulatora 18 mm mniejsza. Czyli 2,7% Dopuszczalne jest 2%. No troszkę nie taka ta oponka.
Galant zimówki ma nokiana. Model wrd4. Teraz po kilku sezonach już nie trzymają tak dobrze jak na początku. Ale nadal są dobre, i złego słowa o tym modelu nie powiem.
Bizi78 - 02-04-2025, 18:25
Jacek, nie takie kulawce na dojazdówkach widziałem .
Przecież nie będziesz na niej jeździł codziennie, tylko na wypadek kapcia i to pewnie do najbliższej wulkanizacji.
Pewnie ABS będzie świrował ale tak jak wyżej napisałem.
Kiedyś szukałem bratowej dojazdówki do swifta i w okolicy mojej wioski w Przedborzu była jakaś firma z dojazdówkami.
Jak nie zapomnę to może dopytam.
Bizi78 - 02-04-2025, 18:33
Wg instrukcji dojazdówka powinna chyba być 155x90x16.
Bizi78 - 02-04-2025, 18:55
Przedbórz 145x90x16 od asx-a, tania niestety nie jest .
https://allegro.pl/oferta/kolo-dojazdowe-16-mitsubishi-asx-10082475618
jacek11 - 02-04-2025, 21:57
Bizi78 napisał/a: | Wg instrukcji dojazdówka powinna chyba być 155x90x16. |
Tak, masz rację. Sprawdzałem dzisiaj na naklejce.
Kilka ich w ogłoszeniach jest, i najtańsza za dwie stówki. Niestety odbiór osobisty, gdzieś w lubelskim chyba.
One wszystkie są zardzewiałe, bo pod autem są schowane. Na szczęście rdza nie przeszkadza w jeżdżeniu
Marcino - 03-04-2025, 14:51
jacek11 napisał/a: | Galant zimówki ma nokiana. Model wrd4. Teraz po kilku sezonach już nie trzymają tak dobrze jak na początku. Ale nadal są dobre, i złego słowa o tym modelu nie powiem. |
Mam takie same, sa są kiepskie juz, bieżnik dochodzi do snieżynki czyli jakieś 4.5mmi 2x 16r juz wywaliłem, 2x18r maja pękniecia w środku rowków bieżnika, 2x20r jako tako. Ale zadna rewelacja.
Letnia pirelli cinquratto klei jak zła i nie gubie trakcji ale też szerokośc wieksza 195 vs 225.
Krzyzak - 04-04-2025, 07:18
Bo WR D4 była produkowana w 2 fabrykach - oczywiście w Finlandii ale głównie w Rosji i ogromna ilość osób narzekała na te opony, że się bieżnik kruszy na brzegach. Też je miałem, razem z Leonem dostałem przy odbiorze w zimie, ale jeździłem tylko 3 miesiące i zmieniłem na wielosezon. W tym czasie sprawowały się znakomicie.
Marcino - 04-04-2025, 08:18
Nowe wrd4 sa ok.
jacek11 - 05-04-2025, 00:23
Dzisiaj przyjechało koło zapasowe. Nie prezentuje się zbyt okazale.
Niestety miejsce w którym to kółko podróżuje, nie jest zbyt bezpieczne, i koło narażone jest na złe warunki drogowe.
Postanowiłem je troszkę wyczyścić, tak z grubsza tylko.
Oczywiście mnie poniosło Nie wiem po jakiego grzyba tak to doczyściłem. Ale skoro powiedziałem a, to trzeba też powiedzieć b.
Jako że korozja dosyć mocno się rozpanoszyła, to na oczyszczoną stal poszła chemia.
Druga strona koła wyglądała lepiej, ale za to gorsza jest do oczyszczenia. I tutaj na początek inny rodzaj chemii.
Jak widać ciężko jest doczyścić w wąskich miejscach. Ale przyszła kolejna chemia.
Jutro jeszcze jedna warstwa, i po wyschnięciu będzie można pomalować.
|
|
|