FAQ & How to? - Żarówki test
sampler - 13-12-2007, 08:38
ja za 2 szt dalem 7 zl. Co do kontroli to zawsze moze sie znalezc jakis kretyn. Moim zdaniem barwa swiatla jest biala (cos jak ksenon 6300). Oczywiscie na wszelki wypadek mam ze soba zarowki na podmiane. W sumie te ledy wygladaja jak zarowki ale niestety nie maja nabitego znaczka E
mlun - 13-12-2007, 09:04
To już lepiej kupic tak jak krzyżak radził chyba i miec święty spokój.
Żaróweczki założone i musze przyznać że jest nieporównywalnie więceje światła i przede wszytskim przyjemne dla oczu bo wzrok tak bardzo się nie męczy.Dzięki wielkie za dobre rady widać że na was można liczyć o każdej porze:P
Anonymous - 30-12-2007, 23:18
Carisma 1.8 GDI '98r. - do reflektorów przednich to mam kupić żarówki H4 czy inne?? Nie znam sie jeszcze więc pytam..
Na początek myślę o OSRAM H4 SILVERSTAR + 50% lub Tungsram Mega Light +50%.
konrad1704 - 30-12-2007, 23:46
damiano napisał/a: | do reflektorów przednich to mam kupić żarówki H4 czy inne?? |
tak H4. Osobiście polecam PHILIPS Blue Vision, sam niedawno nabyłem takie żaróweczki i jestem bardzo zadowolony. Jasne światełko z poświatą bialo/niebieska
mlun - 01-01-2008, 17:42
Też je polece.Bardzo ładnie oświetlają drogę.
sampler - 01-01-2008, 17:52
damiano napisał/a: | Carisma 1.8 GDI '98r. - do reflektorów przednich to mam kupić żarówki H4 czy inne?? Nie znam sie jeszcze więc pytam..
Na początek myślę o OSRAM H4 SILVERSTAR + 50% lub Tungsram Mega Light +50%. |
Uzywam juz 1,5 roku Megalightow i sa rewelacyjne. Nie pala sie tak jak BV no i jaka cena
Pieniek - 01-01-2008, 18:22
Ja czekam na przesyłkę z Philipsami X-treme power. Podobno to najjaśniejsze żarówki z atestem. Poprzednio miałem GT 150 j jedna wytrzymała 3 m-ce a druga 5. Pewnie X-treme skończą sie jeszcze szybciej ale cóż trzeba próbować i testować. Mam nadzieję , że przynajmniej będzie jasno bo standartowe H4 w reflektorach Cari to po prostu świeczki i normalnie na pamięć jeżdżę.
Pozdrawiam
Nikon - 01-01-2008, 21:01
Witam właśnie zauważyłem że poszła mi żarówka w Cari, przeczytałem cały temat i chyba jest najwięcej zwolenników BV i pewnie na te się skusze a nie jak mój tato do focusa kupił te Philipsy w żółto-czarnym opakowaniu no ale to już jego wybór, co ciekawe na spalonej nie ma nic żadnego napisu, żadnej firmy po prostu nic, jestem ciekawy jak sie będzie jeździć po wymianie, nie zapomne napisać
PS. jeśli chodzi o światła postojowe to u mnie są T4W
sampler - 01-01-2008, 21:36
Pojawily sie jakies nowe megalaighty o bielszym swietle
S p o r t L i g h t
ciekawe jak swieca
jacek11 - 02-01-2008, 22:46
u siebie założyłem OSRAM +50%,i światełka są dobre.Nie mam porównania co do innych firm,ale jest o wiele lepiej niż na standardowych.Cena ok.20 zeta sztuka.
Anonymous - 02-01-2008, 23:19
jacek11 napisał/a: | u siebie założyłem OSRAM +50%,i światełka są dobre.Nie mam porównania co do innych firm,ale jest o wiele lepiej niż na standardowych.Cena ok.20 zeta sztuka. |
na razie zdecydowałem się na OSRAM SilverStar +50% i właśnie czekam na przesyłkę Podzielę się moimi odczuciami jak je założę i zaświecę...
Anonymous - 04-01-2008, 12:15
ja juz od ponad roku uzywam GT150 i jestem zadowolony
Moominek - 04-01-2008, 12:48
moominek napisał/a: | W MSS testowałem różne żarówki już tak przez kilka lat Spostrzeżenia mam następujące:
- Philips VisionPlus +50% - rewelacja!!! ale krótki czas pracy max. 1 rok świecą daleko i pięknie oświetlają oba pobocza.
- Philips BlueVision - bialutkie światło, słup nie jest tak daleki jak w poprzednich, czas pracy taki jak wyżej.
- Philips GT150 - światło nie tak białe, jak w powyższych ale oświetlają drogę daleko przed samochodem, pobocze szczególnie prawe oświetlone dobrze, czas pracy porównywalny do powyzszych.
- OSRAM Silverstar +50% - w tej chwili w testach, światło nie tak białe ale oświetlają dobrze drogę daleko przed aute, pobocza również, czas życia podobno taki jak wyżej, zobaczymy
- Xenon Rainbow - tragedia!!!!! nic nie widać przed autem, widoczność na jakieś 10m, kolory zamiast pomagać pogarszają widoczność.
- Thungsram - wstawione oryginalnie przez producenta, rewelacja to to nie jest ale na te 40m droga jest oświetlona włącznie z pobocze, czas życia - niezmierzony mam je już od 5 lat, pracowały rok i do tej pory służą jako gorąca rezerwa |
Uzupełnienie do powyższego:
- Osram świecił tak długo, jak wszystkie +XX%
- Thungsram służy już 6 rok, jako gorąca rezerwa, w tej chwili wróciły na stałe do auta.
Generalnie wszystkie +XX% nawet jak nie mają podane tego na opakowaniu (np. GT130, GT150, Extreem), owszem świecą lepiej ale czas świecenia mają nieproporcjonalnie skrócony. Dlaczego? Poprostu większą jasność uzyskuje się poprzez skrócenie żarnika, a tym samym pracuje w wyższej temp., przez co krócej świeci. Fizyki nie da się oszukać.
akbi - 04-01-2008, 13:46
no i musiałem wczoraj pilnie kupić żarówki bo jedna padła
kupiłem Osram Silver ... + 50% światła
zobaczymy jak długo będą świecić - w każdym bądź razie światła dają wyraźnie więcej
Anonymous - 04-01-2008, 22:31
akbi napisał/a: | no i musiałem wczoraj pilnie kupić żarówki bo jedna padła
kupiłem Osram Silver ... + 50% światła
zobaczymy jak długo będą świecić - w każdym bądź razie światła dają wyraźnie więcej |
ja właśnie dzisiaj założyłem Osram'y SilverStar +50%. Dają o wiele więcej światła niż te, które miałem założone wcześniej - Philips Premium. Nareszcie widzę dużo dalej i jaśniej co jest przede mną! Jestem zadowolony
Ale zauważyłem, że nie świeci mi lewa postojówka... Czy do mojej furki mam dokupić postojówki o oznaczeniu T4W...czy coś w tym stylu...?
|
|
|