To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQ & How to? - Żarówki test

sampler - 13-12-2007, 08:38

ja za 2 szt dalem 7 zl. Co do kontroli to zawsze moze sie znalezc jakis kretyn. Moim zdaniem barwa swiatla jest biala (cos jak ksenon 6300). Oczywiscie na wszelki wypadek mam ze soba zarowki na podmiane. W sumie te ledy wygladaja jak zarowki ale niestety nie maja nabitego znaczka E
mlun - 13-12-2007, 09:04

To już lepiej kupic tak jak krzyżak radził chyba i miec święty spokój.

Żaróweczki założone i musze przyznać że jest nieporównywalnie więceje światła i przede wszytskim przyjemne dla oczu bo wzrok tak bardzo się nie męczy.Dzięki wielkie za dobre rady widać że na was można liczyć o każdej porze:P

Anonymous - 30-12-2007, 23:18

Carisma 1.8 GDI '98r. - do reflektorów przednich to mam kupić żarówki H4 czy inne?? Nie znam sie jeszcze więc pytam.. :?
Na początek myślę o OSRAM H4 SILVERSTAR + 50% lub Tungsram Mega Light +50%.

konrad1704 - 30-12-2007, 23:46

damiano napisał/a:
do reflektorów przednich to mam kupić żarówki H4 czy inne??

tak H4. Osobiście polecam PHILIPS Blue Vision, sam niedawno nabyłem takie żaróweczki i jestem bardzo zadowolony. Jasne światełko z poświatą bialo/niebieska

mlun - 01-01-2008, 17:42

Też je polece.Bardzo ładnie oświetlają drogę.
sampler - 01-01-2008, 17:52

damiano napisał/a:
Carisma 1.8 GDI '98r. - do reflektorów przednich to mam kupić żarówki H4 czy inne?? Nie znam sie jeszcze więc pytam.. :?
Na początek myślę o OSRAM H4 SILVERSTAR + 50% lub Tungsram Mega Light +50%.

Uzywam juz 1,5 roku Megalightow i sa rewelacyjne. Nie pala sie tak jak BV no i jaka cena :)

Pieniek - 01-01-2008, 18:22

Ja czekam na przesyłkę z Philipsami X-treme power. Podobno to najjaśniejsze żarówki z atestem. Poprzednio miałem GT 150 j jedna wytrzymała 3 m-ce a druga 5. Pewnie X-treme skończą sie jeszcze szybciej ale cóż trzeba próbować i testować. Mam nadzieję , że przynajmniej będzie jasno bo standartowe H4 w reflektorach Cari to po prostu świeczki i normalnie na pamięć jeżdżę.
Pozdrawiam

Nikon - 01-01-2008, 21:01

Witam właśnie zauważyłem że poszła mi żarówka w Cari, przeczytałem cały temat i chyba jest najwięcej zwolenników BV i pewnie na te się skusze a nie jak mój tato do focusa kupił te Philipsy w żółto-czarnym opakowaniu :axe: :wink: no ale to już jego wybór, co ciekawe na spalonej nie ma nic żadnego napisu, żadnej firmy po prostu nic, jestem ciekawy jak sie będzie jeździć po wymianie, nie zapomne napisać :)

PS. jeśli chodzi o światła postojowe to u mnie są T4W

sampler - 01-01-2008, 21:36

Pojawily sie jakies nowe megalaighty o bielszym swietle

S p o r t L i g h t

ciekawe jak swieca

jacek11 - 02-01-2008, 22:46

u siebie założyłem OSRAM +50%,i światełka są dobre.Nie mam porównania co do innych firm,ale jest o wiele lepiej niż na standardowych.Cena ok.20 zeta sztuka.
Anonymous - 02-01-2008, 23:19

jacek11 napisał/a:
u siebie założyłem OSRAM +50%,i światełka są dobre.Nie mam porównania co do innych firm,ale jest o wiele lepiej niż na standardowych.Cena ok.20 zeta sztuka.

na razie zdecydowałem się na OSRAM SilverStar +50% i właśnie czekam na przesyłkę :lol: Podzielę się moimi odczuciami jak je założę i zaświecę... :wink: :lol:

Anonymous - 04-01-2008, 12:15

ja juz od ponad roku uzywam GT150 i jestem zadowolony
Moominek - 04-01-2008, 12:48

moominek napisał/a:
W MSS testowałem różne żarówki już tak przez kilka lat Spostrzeżenia mam następujące:

- Philips VisionPlus +50% - rewelacja!!! ale krótki czas pracy max. 1 rok świecą daleko i pięknie oświetlają oba pobocza.
- Philips BlueVision - bialutkie światło, słup nie jest tak daleki jak w poprzednich, czas pracy taki jak wyżej.
- Philips GT150 - światło nie tak białe, jak w powyższych ale oświetlają drogę daleko przed samochodem, pobocze szczególnie prawe oświetlone dobrze, czas pracy porównywalny do powyzszych.
- OSRAM Silverstar +50% - w tej chwili w testach, światło nie tak białe ale oświetlają dobrze drogę daleko przed aute, pobocza również, czas życia podobno taki jak wyżej, zobaczymy
- Xenon Rainbow - tragedia!!!!! nic nie widać przed autem, widoczność na jakieś 10m, kolory zamiast pomagać pogarszają widoczność.
- Thungsram - wstawione oryginalnie przez producenta, rewelacja to to nie jest ale na te 40m droga jest oświetlona włącznie z pobocze, czas życia - niezmierzony mam je już od 5 lat, pracowały rok i do tej pory służą jako gorąca rezerwa

Uzupełnienie do powyższego:

- Osram świecił tak długo, jak wszystkie +XX%
- Thungsram służy już 6 rok, jako gorąca rezerwa, w tej chwili wróciły na stałe do auta.

Generalnie wszystkie +XX% nawet jak nie mają podane tego na opakowaniu (np. GT130, GT150, Extreem), owszem świecą lepiej ale czas świecenia mają nieproporcjonalnie skrócony. Dlaczego? Poprostu większą jasność uzyskuje się poprzez skrócenie żarnika, a tym samym pracuje w wyższej temp., przez co krócej świeci. Fizyki nie da się oszukać.

akbi - 04-01-2008, 13:46

no i musiałem wczoraj pilnie kupić żarówki bo jedna padła
kupiłem Osram Silver ... + 50% światła
zobaczymy jak długo będą świecić - w każdym bądź razie światła dają wyraźnie więcej

Anonymous - 04-01-2008, 22:31

akbi napisał/a:
no i musiałem wczoraj pilnie kupić żarówki bo jedna padła
kupiłem Osram Silver ... + 50% światła
zobaczymy jak długo będą świecić - w każdym bądź razie światła dają wyraźnie więcej

ja właśnie dzisiaj założyłem Osram'y SilverStar +50%. Dają o wiele więcej światła niż te, które miałem założone wcześniej - Philips Premium. Nareszcie widzę dużo dalej i jaśniej co jest przede mną! Jestem zadowolony \:D/
Ale zauważyłem, że nie świeci mi lewa postojówka... Czy do mojej furki mam dokupić postojówki o oznaczeniu T4W...czy coś w tym stylu...? :roll: :P