[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wymiana płynu w chłodnicy, spuszczanie płynu z bloku
CB4W_00 - 30-11-2013, 22:57
kaleto1233 napisał/a: | Pytanie troche nie na temat, dlaczego w kilku galantach 2.5 V6 163 konnych ktore oglądałem w zbiorniczku nie ma płynu chłodniczego. Tak samo jest w moim egz. Po dolaniu i przejechaniu parunastu km znowu nie ma go w zbiorniczku w chłodnicy ciągle jest. Czy wiąże się to z jakąś usterką? |
Płynu nie może ubywać, tzn. ubywa ale bardzo powoli, jeżeli zaraz po dolewce jest mało to musi być gdzieś wyciek.
Może też być zapowietrzony układ wtedy po kilku dolewkach powinno się ustabilizować. Jeżeli wykluczona jest awaria uszczelki pod głowicą to może być gdzieś wyciek.
Ja miałem tak że jak silnik się rozgrzał i wzrastało ciśnienie w układzie to sączyło się na łączeniu węża z chłodnicą. Po założeniu nowej opaski jak ręką odjął.
->abdul
W serwisówce powinno być opisane sprawdzanie czujnika temperatury.
Musisz go wykręcić i zbadać miernikiem rezystancję przy kilku temperaturach.
Krzyzak - 01-12-2013, 22:10
kaleto1233 napisał/a: | znowu nie ma go w zbiorniczku w chłodnicy ciągle jest. Czy wiąże się to z jakąś usterką? | tak - wycieki
płyn cieknie z rożnych miejsc - króciec do nagrzewnicy, króciec przy przepustnicy, oringi króćców pod aparatem zapłonowym (V6)
i jeszcze pewnie kilka miejsc
Marcino - 01-12-2013, 23:23
U mnie ciekła chłodnica, ale tak minimalnie że chyba na dużym ciśneniu wywalało płyn, zbiorniczek pusty... a zawsze był w chłodnicy ale nie do pełna, jak dolałem pod korek i max w zbiorniczku jednego razu zauważyłem wyciek, może pękło wiecej.
Po zmianie chłodnicy nie ubywa nic a nic.
sakaal - 09-12-2013, 17:40
Witam!
Jestem świeżym ale uśmiechniętym posiadaczem Galanta 2,0 136km z 1999r
Dzisiaj trzasnąłem trase do Opola i z powrotem i zauważyłem ze wskazówka temperatury wariuje w trakcie jazdy wskazuje normalną temperaturę roboczą choć przy 70km/h potrafiła nagle podskoczyć w góre i znów opaść do normalnej temperatury. Jak zatrzymywałem się na światłach znów nagły skok aż do bliskiej czerwonego pola i przy ruszeniu szybko opadła. Jak stanąłem na parkingu w Opolu wentylatory załączyły się po odcięciu zapłonu. Ta sama sytuacja powtórzyła się w trakcie powrotu z tą różnica ze jak parkowałem u siebie w Tychach wskazówka była powyżej 3/4 skali a wentylatory się nie załączyły, ponowne przekręcenie kluczyka w pozycje ON i wskazówka podniosła się do temperatury normalnie rozgrzanego silnika. Jak na moje rozumowanie czujnik temperatury świruje..dobrze myśle? Jak tak to jaki to typ, gdzie znajduje się w aucie i gdzie można go dostać?
pozdro
robertdg - 09-12-2013, 17:52
Podpiąc do kompa albo sprawdzić ksiązkowo czy faktycznie oszukuje, bo może się termostat zawiesza, albo ktos dolał jakiegoś uszczelniacza do płynu chłodniczego
sakaal - 09-12-2013, 18:04
OK, dzięki. Sprawdzę jutro termostat
Hugo - 09-12-2013, 18:36
Termostat się zacina. Miałem to samo w V6. Lepiej go wymień jak najszybciej zanim przegrzejesz silnik.
sakaal - 12-12-2013, 22:16
Wymieniłem termostat i przejechałem pare km to było już ok
[ Dodano: 15-12-2013, 10:07 ]
Heja, pojechałem w dłuższą trasę i problem się wręcz pogorszył..teraz nowy termostat podaje (obie rury od i do chłodnicy gorące) ale w trakcie jazdy zauważyłem ze podnosi się szybko temperatura po jakiś 30km, włączony nawiew na maxa ratuje sprawe ale casem nagle znika gorąco i wieje zimnym i znów wtedy temp do góry. Nawet musiałem stanąc i poczekać az ostygnie. Pare km spokoju i znów t a sama sytuacja bez różnicy czy stoje czy zapierniczam dalej temp rośnie. Jak nawiew gorąca działa to przy postoju na światłach znika i po ruszeniu znów jest..
Pawlacz - 01-02-2014, 22:06
Ja ma pytanie odnośnie odpowietrzania. Gdzie znajduje się śruba (podobno duża) do odpowietrzania chłodnicy? Przy termostacie znalazłem.
deejay - 01-02-2014, 22:18
Pawlacz napisał/a: | Ja ma pytanie odnośnie odpowietrzania. Gdzie znajduje się śruba (podobno duża) do odpowietrzania chłodnicy? Przy termostacie znalazłem. |
Nie ma nic takiego . V6 zalewasz płynem na maxa chłodnice i zbiorniczek i sam sie odpowietrza . Podczas stygnięcia kontrolujesz i uzupełniasz zbiorniczek wyrównawczy , najlepiej na drugi dzień do poziomu max.
Pawlacz - 01-02-2014, 22:22
czekoladka_1981 napisał/a: | - na chłodnicy można też znaleźć dużą śrubkę do odpowietrzania
- śrubka na jednym z przewodów podgrzewających przepustnicę |
Po wymianie płynu dolny wąż chłodnicy jest zimny i nie włączają się wentylatory, więc muszę jakoś system odpowietrzyć...
deejay - 01-02-2014, 22:26
Pawlacz napisał/a: | Po wymianie płynu dolny wąż chłodnicy jest zimny i nie włączają się wentylatory, więc muszę jakoś system odpowietrzyć... |
Spokojnie , poczekaj dłużej to sie otworzy i wentylator sie załączy . Normalne ze jest zimny , bo termostat jest zamknięty .
To co napisane powyżej , nie istnieje . Nie w tym modelu
Pawlacz - 01-02-2014, 22:30
Nawet nie wiesz ile czasu oglądałem z bliska chłodnicę z każdej strony i szukałem tej śrubki:) Temperatura dochodzi do 90st. ale wentylatory stoją. Jeszcze zejdę jutro i zobaczę ten odpowietrznik termostatu.
Czy dać spokój i czekać aż samo się zrobi? Trochę stres jeśli miałby się przegrzać...
deejay - 01-02-2014, 22:34
Pawlacz napisał/a: | Nawet nie wiesz ile czasu oglądałem z bliska chłodnicę z każdej strony i szukałem tej śrubki:) Temperatura dochodzi do 90st. ale wentylatory stoją. Jeszcze zejdę jutro i zobaczę ten odpowietrznik termostatu.
Czy dać spokój i czekać aż samo się zrobi? Trochę stres jeśli miałby się przegrzać... |
Spokojnie nic sie nie przegrzeje . Robie tak zawsze i żadnych problemów . Osobiście trzymam na ok 3tyś obr./min i sam sie odpowietrza . Daj mu 10 min i sie włączy pierwszy bieg i dolny wąż nabierze temp.
Pawlacz - 01-02-2014, 22:38
Dzięki, jutro spróbuję.
|
|
|