Carisma - Ogólne - [Cari 1.9DI-D] juz jest ! :)
Anonymous - 03-08-2007, 13:34
arturro napisał/a: | niestety producenci aut z krajow kwitnacej wisni slabo sie przylozyli do wskaznika paliwa, nie patrz na kreske, patrz na kompa. |
coś w tym jest... w moim motocyklu po zatankowaniu do pełna wskazówka jest na 2/3
Student - 03-08-2007, 14:16
Bo tam nikt nie przykłada roli do wskaźnika a już napewno nie patrzy na rezerwę, zresztę w większości aut z komputerem rezerwa nie jest liczona do możliwego dystansu do przejechania i przed jej zapaleniem komp może pokazywać 0/km a faktycznie zrobimy jeszcze ok. 100km.
slawek st - 03-08-2007, 21:56
Kol Student a co jak jest odwrotnie, czy coś nie jest uszkodzone. U mnie rezerwa (lampka)zaczyna mrugać już przy wskazaniu przez komputer 240-250 km do przejechania. Od 200 świeci ciągle. Czy to normalne. Dodam że paliwo kończy się mniej więcej przy około 30 km do przejechania w/g komputera( silnik gaśnie, tak miałem dwa razy teraz przy 40 do końca bezwarunkowo tankuję i wchodzi mi do zbiornika 62-63 litry oleju nap. ).Auto DID+ z 2003r.
tomusn - 04-08-2007, 01:14
a nie lepiej jeździć na mały licznik "dzienny"? ja tankuje przeważnie po przekroczeniu 500km i zalewam około 40L
slawek st - 04-08-2007, 10:21
Kol tomusn osatatni fragment dyskusji moim zdaniem dotyczy oceny poprawności działania układów pomiaru zużycia paliwa, wiarygodności ich wskazań. Twoja rada jest dobra ale nic nie wnosi do tematu. Mówiąc prosto, jednym komputer zawyża innym zaniża zużycie paliwa, to samo dotyczy wskaźnika ilości paliwa i tzw rezerwy. Efektem może być ustalenie pewnych prawidłowości, przydatne zarówno wieloletnim jak i poczatkującym uzytkownikom auta Carisma - bo tak się zaczynał temat, uzupełnionych o inne spostrzeżenia w tym temacie posiadaczy innych aut marki Mitsubishi. Pozdrawiam.
Rafal_Szczecin - 04-08-2007, 14:54
panowie kolejne pytanie z cyklu " kto kolwiek widzial kto kolwiek wie "
znow chodzi o komputer i jego wskazania, lecz tym razem o temperature. komputer pokazuje temperature w samochodzie czy na zewnatrz ? wydaje mi sie, ze w srodku, poniewaz dzis pokazywal 17* , gdzie na zewnatrz bylo o wiele wiele wiecej (kolo 23) . czytalem kiedys topic , ze sa one bledne , i ze potrafia pokazywac po 30 pare stopni na zewnatrz. ale moj to chyba pokazuje temp wewnatrz auta prawda ?
JCH - 04-08-2007, 15:36
Jeżeli nic nie dłubane to pokazuje temp. na zewnątrz. Czujnik jest (powinien być) pod zderzakiem przednim, tzn. za zderzakiem na lewym mocowaniu chłodnicy.
Znajdź, złap palcami i zobacz czy dojdzie do 36,6°C
saphire - 04-08-2007, 15:52
W klimie automatycznej przynajmniej w EA8W można przełączyć wskazanie wewnątrz lub na zewnątrz o ile pamiętam gdy z pół roku temu u znajomej się tym w galu bawiłem - jeśli w cari jest taki sam panel to pewnie jest tak samo.
Rafal_Szczecin - 04-08-2007, 15:58
ale ja mam manualna klime
saphire - 04-08-2007, 16:52
No to jak masz manualną klimę to posiadając czujnik przed chłodnicą masz na wyświetlaczu na zegarach temperaturę zewnętrzną. Ja ten czujnik dokładałem extra bo występuje on w cari z klimą automatyczną a w tych z manualną nie ma go (przynajmniej przed liftem). Co do wskazań to są oczywiście wtedy z zewnątrz - ja czujnik założyłem sobie tuż pod zamkiem klapy i skazania ma idealne - nawet teraz w grecji przy drodze nieraz były wyświetlacze ze wskazaniem także temperatury i zawsze była taka jak na moim wyświetlaczu.
Rafal_Szczecin - 06-08-2007, 03:32
tak wiec tak od kupna samochodu minelo 16 dni .
w tym czasie carisma przejechala prawie 4 tys km . przed chwila wrocila z trasy 1050 km praktycznie za jednym zamachaem
co moge powiedziec to to, ze komputer pokladowy klamie
oklamuje mnie o ok 1 do 1,5 litra .
jezdzac po miescie pokazywal 9,7 - 9,5 gdzie faktyczne spalanie wynioslo 8,2
teraz na ostatniej trasie z ktorej przed sekunda wrocilem pokazywal srednio 7,0-6,5 a spalil 5,6 l na 100 km .
cala trase czyli 1050 km pokonal mozna powiedziec na jednym zbiorniku. najwieksza predkosc jaka uzyskal samochod to 190 km/h niestety na wiecej sie nie odwazylismy ze wzgledu na taki sobie stan opon . auto przez ta trase podrozowalo z predkoscia wachajaca sie w granicach 120 przez 140-150 az do 190, tak wiec uwazam ten wynik za b.dobry.
w nagrode dla Cari w tym tyg zostana zamowione 4 nowe laczki Continentala ContiPremiumContact 2 i wtedy przy okazji ponownego wypadu do Danii zobaczymy na ile ja tak naprawde stac
pozdroz przebiegala bez najmniejszych problemow .
pozdrowka
rafi
[ Dodano: 06-08-2007, 03:42 ]
a oto fotorelacja :
Cari przy braciszkach
a tu ciekawostka - wydech od Actrosa jak widac na wysokosc miesci sie puszka redbulla hehe
Anonymous - 06-08-2007, 08:06
Rafal_Szczecin napisał/a: | najwieksza predkosc jaka uzyskal samochod to 190 km/h niestety na wiecej sie nie odwazylismy.... |
wiecej nie pojedzie
Student - 06-08-2007, 09:34
I całe szczęście, bo tak naprawdę nie musi
Matejko - 06-08-2007, 15:02
a dobre to te te opony ??
Rafal_Szczecin - 07-08-2007, 21:04
Matejko napisał/a: | a dobre to te te opony ?? |
mam takie na przedinej osi i jestem zadowolony . te co chce kupic to nowszy model ,czytalem opinie i ludzie sa z nich zadowoleni ,cena za szt to 280,11 .a Ty jak uwazasz ?
a dzis Cari dostala srebrne zaciski - tzn pomalowalem je na srebrno ,moze zbyt wiele ich nie widac ( poniewaz szczeliny miedzy alusami sa male ) ale sama swiadomosc, ze sa pomalowane przyparwia mnie o
co mnie zdziwilo to strasznie male zaciski na tylniej osi
|
|
|