To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CA1A 1.3] oszczedna jazda - co i jak

Tomekp - 08-01-2008, 22:20

Cytat:
pomiędzy wymianami nie pali ani grama oleju.

Ja mam to samo szczęście, że nie zużywa ani trochę, z tym że nie cisnę go na obrotach :)

Cytat:
nawet jak zrobiło się zimniej nie zauważyłem większego zużycia paliwka

A u mnie z kolei zupełnie na odwrót - do tej pory palił 5-6 litrów, po ostatnich mrozach spalanie skoczyło do 11 (bo aż boję się powiedzieć 12)! :shock: Wiadomo - krótkie dystanse tylko po mieście, ale aż tyle? Nie wiem czy to normalne? Bo dosłownie portfel mi nie nadąża z napełnianiem baku. :(

Anonymous - 09-01-2008, 20:13

Może coś ci padło, sprawdź na spalinach, bo 11-12l, to koszmar!
londolut - 09-01-2008, 23:35

Tomekp, sprawdź lambdę.
Tomekp - 10-01-2008, 00:02

londolut napisał/a:
Tomekp, sprawdź lambdę.

No właśnie myslałem czy to nie jej sprawka, ale z drugiej strony to w przypadku jej awarii nie powinien się zapalać CE? Bo gaśnie normalnie po zapłonie...

londolut - 10-01-2008, 06:35

Tomekp napisał/a:
nie powinien się zapalać CE?

No właśnie nie do końca. Powinno się zapalić ale historia notuje przypadki, w których CE nie dawał o sobie znać :) W manualu jest opis sprawdzenia sondy, zbadaj ją i ECU.

front247 - 24-12-2009, 14:25

witam
Mam problem,otóz niedawno miałem kłopot z przerywaniem auta ,z dławieniem sie itd...nawet załozyłem temat..rozwiązaniem okazało sie wymiana świec i kabli,od razu auto zaczeło idealnie chodzic.
Niestety podczas takiej jazdy spalanie nagle wzrosło z 7-8 litrów na miescie do 12-13 nawet.
Myslalem ze to przez ten problem z kablami jednak po usunięciu usterki problem pozostał a nawet pogłębił sie...otóz ostatnio zatankowałem do pełna od prawie pustego baku i weszło..51,2 litra pod korek...na tym przejechgałem do zera 384 km...co daje spalanie rzędu 12,5-13 litra.
Jezdze tylko po miescie i tylko na krótkich trasach po 5-10 km ,wiem ze cos jest nie tak bo jeszcze latem przed usterką miałem na miescie od 7 do maks 8 litrów...wielokrotnie sprawdzane..trasa 6-7 litrów.
Dodam ze silniczek chodzi jak złoto obroty idealne,przyspieszenie tez,check engine zawsze gasnie.
Czy problemem moze być ,,zle nauczony komputer,,? lub ewentualnie filtr powietrza?( ma juz ze 20 tys przejechgane.
Jesli ktos ma jakies sugestie to proszę pisac.
Wszystkiego Najlepszego na Swieta ,przede wszystkim Zdrowia dla wszystkich na forum:)
pozdrawiam

Miroslaw1305 - 24-12-2009, 15:50

filtr powietrza od razu do wymiany ,lub na razie przedmuchaj i przetestuj .Spalanie trochę za duże .sonda lambda do sprawdzenia .
front247 - 25-12-2009, 13:26

Ok dzieki filtr wymienie,i sprawdze lambde.
Tylko chciałem najpierw posprawdzac te mniej inwazyjne sprawy,bo lambda i ewentualna jej wymiana to juz ostatnia sprawa chyba.
pozdrawiam
Jest gdzies przepis na sprawdzenie lambdy w colcie? bo mi google niezbyt chyba szuka dobrze.
pozdrawiam

Miroslaw1305 - 26-12-2009, 20:20

sprawdzenie lambdy jest opisane na forum wielokrotnie .Wpisz w szukaj temat .Elektryk samochodowy sprawdzi ci to za 10 minut.