To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - FAQ - [Carisma] FAQ Demontaż konsoli - wymiana żarówek Carisma fot

observer - 21-11-2010, 12:45

Ja konsolę rozebrałem tak:

- wyjąłem radio (kluczyk U np. od Pioneera)
- wyjąłem popielniczkę (dwa sztywne druty)
- wyjąłem ozdobną ramkę z nawiewami środkowymi (na zatrzaski)
- odkręciłem wkręty trzymające konsolę (ok 5-6 sztuk chyba, jeden widoczny po otwarciu schowka, 2 (chyba 2) wkręty pod tą ramką)
- wyciąganie konsoli zacząłem od daszku zegara przy szybie (do góry) , a potem resztę (do tyłu samochodu)

(Przepraszam za jakość zdjęć , ale robione były "z marszu" telefonem.)
Uploaded with ImageShack.us

JedrzejNT - 21-11-2010, 17:54

Trochę mi to sprawę wyjaśnia. Dzięki
90alcatraz90 - 14-01-2012, 14:55

Witam,
odkręciłem wszystkie osłony i okazało się że nie mam jednej żarówki od regulacji klimy. Mam pytanie czy znajde gdzies w sklepie ten plastik do żarówki aby ją wkręcic??

ahael - 08-02-2012, 07:38

Czy ktoś może wie jak bezawaryjnie ściągnąć osłonę wyświetlacza w carismie po lifcie ? Byłbym wdzięczny, prawdopodobnie lampka przeszla, w zapalniczce lampka swiecie wiec to raczej nie bezpiecznik

Pozdrawiam

observer - 11-02-2012, 18:57

Jeżeli chodzi Ci o osłonę wyświetlacza radia i zegarka , to trzeba zdjąć całą środkową konsolę. Sam "daszek" zegarka przykręcany jest do konsoli od środka.
ahael - 12-02-2012, 23:04

observer napisał/a:
Jeżeli chodzi Ci o osłonę wyświetlacza radia i zegarka , to trzeba zdjąć całą środkową konsolę. Sam "daszek" zegarka przykręcany jest do konsoli od środka.

Dziękuję kolego za odpowiedź.

Jakaś szybka instrukcja ? Ten plastik , zauważyłem jest podatny na zarysowania, a narazie niema w planach uszlachetniać wnętrza, najpierw zajmę się silnikiem, płynami etc, później pomyślimy nad wnętrzem.

Pytanko. Alufelgi. Jeżeloi chciałbym zmienić na 17-tki ( teraz 15-tki jak sie nie mylę ) i założyć opony niskoprofilowe - nie bedzie problemu z układem jezdnym ?
Wyczytałem gdzieś, że trzeba i zawieszenie zmienic by bezkolizyjnie wszystko działało.

Saqu - 12-02-2012, 23:12

jak nie założysz 9" szerokich felg do tego jakieś kapcie 275 to nie będzie obcierało i będzie ok, temat o felgach jest w technicznych chyba ;)
ahael - 12-02-2012, 23:38

Saqu napisał/a:
jak nie założysz 9" szerokich felg do tego jakieś kapcie 275 to nie będzie obcierało i będzie ok, temat o felgach jest w technicznych chyba ;)

Saqu ! Złoty z Ciebie chłopaczyna :) zaraz zobacze ten temat i postaram się go zrozumieć ;)

Pozdrowienia z Tiburga,
Michał

silverweb - 06-03-2012, 10:27
Temat postu: Zegarek ciągle się świeci...
Witam, po raz pierwszy na forum. :)

Doklejam się do tematu wymiany żarówek - zrobił się z tego całkiem fajny FAQ, więc dodam jeszcze jeden problem wymagający podpowiedzi.

Oczywiście od zakupu auta nie miałem podświetlenia zegarka (co jest z tym, że u każdego pada? :/ ). Wymieniłem wczoraj żaróweczkę i nastała światłość! Super, tylko problem w tym, że ta światłość oświetla mi garaż w nocy, bo nawet z wyciągniętym ze stacyjki kluczykiem świeci. To jest norma? Nie chciałbym się któregoś dnia zdziwić, że mi aku padł, albo się coś mocniej skopciło...
Ktoś coś wie więcej na ten temat? jak to goowienko wyłączyć, gdy nie ma zasilania ze stacyjki? Przecież nie będę instalował osobnego wyłącznika... :\

ahael - 06-03-2012, 11:59
Temat postu: Re: Zegarek ciągle się świeci...
silverweb napisał/a:
Witam, po raz pierwszy na forum. :)

Doklejam się do tematu wymiany żarówek - zrobił się z tego całkiem fajny FAQ, więc dodam jeszcze jeden problem wymagający podpowiedzi.

Oczywiście od zakupu auta nie miałem podświetlenia zegarka (co jest z tym, że u każdego pada? :/ ). Wymieniłem wczoraj żaróweczkę i nastała światłość! Super, tylko problem w tym, że ta światłość oświetla mi garaż w nocy, bo nawet z wyciągniętym ze stacyjki kluczykiem świeci. To jest norma? Nie chciałbym się któregoś dnia zdziwić, że mi aku padł, albo się coś mocniej skopciło...
Ktoś coś wie więcej na ten temat? jak to goowienko wyłączyć, gdy nie ma zasilania ze stacyjki? Przecież nie będę instalował osobnego wyłącznika... :\

Hej witaj !

Nie, to nie jest norma, nie pamiętam by mi się podświetlenie działało po wyciagnięciu kluczyka ( zegar prędkościomierza , zegar - gasły ) i ostatnio całkowicie padły :) tzn ośw. zegara , po lewej stronie kierowcy - pods. reg. el. lusterka i zegara.

Koledzy może doradzą.

Pozdrawiam

kamir - 06-03-2012, 21:07

ahael, silverweb, macie pewnie spięte kabelki od radia ( podtrzymanie pamięci i zasilanie ) co powoduje, że nawet po wyjęciu kluczyka działa Wam klakson, wycieraczki itd. trzeba wyjąć radio i sprawdzić czy rzeczywiście tak jest.
plecho1 - 06-03-2012, 21:19

Można sprawdzić bez wyciągania radia, jeśli radio działa po wyjęciu kluczyka ze stacyjki, to na pewno te dwa kable przy radiu są zmostkowane. Jeśli chcecie aby dalej radio działało bez kluczyka, to wystarczy przeciąć jeden kabel zasilający radio, ten na którym napięcie pojawia się po przekręceniu kluczyka na pierwszą pozycję. Jeśli jednak nie zależy wam na tym by radio działało bez kluczyka, rozłączcie od siebie te dwa przewody zasilające radio.
ahael - 07-03-2012, 00:33

Tak to wygląda. Radio nie działa przy wyjętym kluczyku, jak i włożonym, dopiero gdy przekręce o jeden stopien - samoczynnie sie włącza - szyby el. nie działają, dopiero gdy przestawię kluczyk na następny stopien - wszystko dziala - prócz lampeczek ;] i zamku el. drzwi kierowcy, od początku cos ciezko to chodziło, ciekawe jai bedzie koszt naprawy...

Poza tematem, chciałbym wyjąć pioniera, ale boje się , że porysuję tapicerkę ( plastik, plastikiem ale nie chce rys, rozumiecie ) a nie posiadam niczego czym dało by sie to radio wyjąć. Propozycje ??

Pozdrawiam,
Michał

plecho1 - 07-03-2012, 09:22

Na siłę nie ma co wyciągać, najlepiej nawet kupić specjalne klucze od tego radia, najprawdopodobniej takie:
http://allegro.pl/haki-wy...2162279084.html
lub podjechać do jakiegoś warsztatu caraudio by ci wymontowali radio. Na pewno wiele za samo wyjęcie nie wezmą, a przynajmniej niczego nie uszkodzisz.

Jaro1974 - 07-03-2012, 09:51

A ja myślę że taśmy plastikowe do spinania wiązek elektrycznych też dadzą radę aby wyjąć radio. Ja tak u siebie wyjmowałem.