Carisma - FAQ - [Carisma] Sterownik centralnego - montaż sterownika pilotów
pawelsonx - 04-02-2010, 10:59
te kable trzeba podłączyć przez diody żeby działały mrugacze znajdują się we wtyczce nad bezpiecznikami
___ZBYSZKO___ - 08-03-2010, 18:04
Również postanowilem założyć sterownik CZ według instrukcji GregP . Piloty otwierają, zamykają drzwi bez zastrzeżeń. Nawet udało się podłączyć miganie kierunków. Radość moja nie trwała jednak długo. Okazało się że nie działa przycisk otwieranie-zamykanie który znajduje się przy dzwigni hamulca ręcznego. Także nie reagują siłowniki jeśli otwieram kluczykiem lub ręcznie od środka. Gdy odłącze sterownik wszystko jest ok. Co jest nie tak?
pawelsonx - 08-03-2010, 19:34
___ZBYSZKO___ napisał/a: | Również postanowilem założyć sterownik CZ według instrukcji GregP . Piloty otwierają, zamykają drzwi bez zastrzeżeń. Nawet udało się podłączyć miganie kierunków. Radość moja nie trwała jednak długo. Okazało się że nie działa przycisk otwieranie-zamykanie który znajduje się przy dzwigni hamulca ręcznego. Także nie reagują siłowniki jeśli otwieram kluczykiem lub ręcznie od środka. Gdy odłącze sterownik wszystko jest ok. Co jest nie tak? |
spróbuj przez diody sterownik podłączyć bo chyba przekaźnik z plusa na minus przełącza zamiast dawać sygnał z minusa
może jest to sterownik do siłowników i dlatego zamienia bieguny
___ZBYSZKO___ - 08-03-2010, 21:03
Podłanczałem diody,reakcja była taka jak przy odłańczaniu centralki. Centralka jest nowa tylko że z całego kompletu(nowy cz miał być montowany do innego aua lecz je sprzedałem więc sądziłem że uda się wykorzystać tą centralke) Wychodziło z niej sześć przewodów (nie licząc zasilania i kierunków). Tylko dwa reagowały na impulsy z centralki więc je podłączyłem. Czy m oże być zła centralka?
PiotrekSL4 - 07-04-2010, 17:39
Chciałbym wyposażyć moją Cari w centralny z pilota. Którą opcję wybrać i dlaczego?:
http://www.allegro.pl/ite...ze_komfort.html
http://www.allegro.pl/item982190488.html
plecho1 - 07-04-2010, 21:55
PiotrekSL4
Ja polecam ten drugi czyli Noxon. Kilkanaście takich zamontowałem i nie miałem z nimi kłopotów. A jeśli czodzi o funkcje to mają podobne, noxon ma dodatkowo możliwość podłączenia blokady np. zapłonu. Ja polecam jednak kupić w jakimś sklepie elektronicznym, dostaniesz w podobnej cenie a w razie czego jest mniej problemów z gwarancją.
jaxan - 13-04-2010, 22:43
plecho1, widzę, że doświadczony z Ciebie jegomość. Powiedz zatem czy brać Noxona czy również można by zakupić BX10? Cóż radzisz?
A ze scyzorykami to wiele zachodu jest? Bo to dodatkowo grot zakupić trzeba, to rzekomo dorobienie droższe. Prawda li to?
plecho1 - 14-04-2010, 06:49
Napewno na tym forum są bardziej doświadczeni odemnie. Te 2 sterowniki mają podobne funkcje z tym że noxon ma jeszcze możliwość podłączenia np. blokady zapłonu. BX10 nie montowałem więc nie mogę się wypowiedzieć ale kosztują podobnie więc chyba są na podobnym poziomie. A jeśli chodzi o scyzoryki to nie są zbyt dobrej jakości i jeśli masz immo w kluczyku to niestety sterownik ze scyzorykami nie będzie działał. Z noxonem nie miałem nigdy problemów i była to najlepsza oferta w sklepie elektronicznym w którym często kupuję.
Anonymous - 18-04-2010, 20:20
Witam
wczoraj przy piwku podłączyłem takie cudo
http://allegro.pl/item971...ze_komfort.html
mam takie pytanie czy są gdzieś pod kierownicą przewodziki do sterowania szybkami ??
kolory sprawdziłem w drzwiach na które muszę podać -
Jeśli nie ma to będę podpinał się pod kość z przewodami w lewych drzwiach. Tylko wiem ilo to jest zabawy z przełożeniem przewodu przez tą gumową rurkę wchodzącą w drzwi ;/ wolałbym tego uniknąć (już to przeżyłem 1 i nie chce tego powtarzać
jaxan - 18-04-2010, 21:22
Ja właśnie czekam na coś takiego http://www.allegro.pl/show_item.php?item=989333978 i będę również próbował podpiąć się pod szyby, więc jak się uda to opiszę.
Zamontowałem sterownik. Faktycznie bajerancko prosta rzecz! GregP obrazkami i jointventure opisem zrobili git robotę Tylko trzeba zwrócić uwagę na kolory kabli zamykania i otwierania w zależności od wersji. Ja mam tak jak GregP w 1,6.
Konieczne były oczywiście diody do kierunków.
Wszystko działa jak należy. W sobotę może zabiorę się do kombinowania domykania szyb. Choć będzie pewnie problem, bo szyby można domknąć tylko przez chwilę po wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki. A trzeba żeby można je było domknąć po dłuższym czasie. I tu pewnie będzie kwestia podciągnięcia prądu do domykania z kabla gdzie jest cały czas.
Anonymous - 23-04-2010, 00:27
jaxan ja dopiero za jakies 2 tygodnie bed podejmował się domykania szyb tak jak mówisz kwestia jest też taka że szyby można domknąć tylko przez parę sekund po wyciągnięciu kluczyka.Mam pytanko gdzie podpiąłeś się pod światła ????
plecho1 - 23-04-2010, 08:56
Pod światła - kierunki, czy też ine przewody, najlepiej podpiąć się przy bezpiecznikach w kabinie do przewodów idących od przełącznika kierunków, Najprościej sprawdzić kolory przewodów przy lampach i takie przebadać przy bezpiecznikach.
jaxan - 23-04-2010, 09:33
CZarNY86, ja się wpiąłem do kierunków na głównej wiązce. Nie przecinałem kabelka tylko delikatnie ściąłem izolację i ciasno obwinąłem kabelki, potem zaizolowałem i jest git.
Kabelki do kierunków są zielone z brązowym i z czarnym. Zobacz na zdjęcie pawelsonx, na samej górze.
Pamiętać jeszcze musisz o diodach, bo kabelek do kierunków od sterownika jest jeden i nie możesz go połączyć bezpośrednio, bo je po prostu złączysz i za każdym razem kiedy wrzucisz kierunkowskaz w którąkolwiek stronę będą mrugać obydwa.
Ja zrobiłem to w ten sposób, że do kabelka od sterownika (w moim przypadku był on brązowy) przylutowałem dwie diody. Z drugiej strony diod przylutowałem dodatkowo ok 10cm kabelka pomarańczowego (tego zbędnego, którego odciąłem od sterownika) aby łatwo było można podpiąć się do kabli kierunkowskazów.
Powodzenia!
M@teusz607 - 24-04-2010, 15:21
Ja również kupiłem sterownik BX10 ale coś jest źle. Nie jestem pewien na 100% czy siłowniki działają. Gdzie są kable od nich?? byłbym wdzięczny za jakąś fotke. Na samym początku tematu 2 zdjęcie lewa górna kostka chyba jest od centralnego. Czy po zakupie takiego sterownika (http://moto.allegro.pl/item999240879_sterownik_bx10_zamka_metal_klapa_migacze_promocja.html) potrzebny jest ten przekaźnik? bo go nie mam.
barthez2183 - 24-04-2010, 16:08
M@teusz607, bez tego przekaźnika raczej central nie będzie Ci działał.
|
|
|