[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A/W 2.0] Zwiększone SPALANIE
mar111cin - 03-12-2011, 17:30
a programowo żadne błedy nie wyskakują ? czy też niewłaściwe zachowanie wtryskiwaczy itp ?
Bo u mnie nic nie szarpie, kopci dość mocno, ale to parą (jazda po mieście) tak że jak przygazuję gdzieś pod ścianą, to ściana mokra tylko co to dużo pali.
Wiem że emulator u mnie jest starego typu, ponieważ w tamtych kable były wprost w emulatorze (takim siliconem opaćkane ) a nie na wtyczce jak podobno jest w nowszych.
atsar - 03-12-2011, 18:39
ja tez miałem własnie ten starego typu, sylikonem zalany, teraz mam przerobiony na nowego typu, na wtyczkę.
Błąd wtryskiwacza nr 1 wyrzucał dość często.
U mnie uszkodzenie emulatora było również mechaniczne, stad działo się to (szarpanie, kopcenie) głownie gdy była wilgoć na dworze, np solidny deszcz, wtedy zaczynał wariować. Po wymianie chodzi jak marzenie.
PS dodam ze przy okazji czyściłem wtryski oraz reduktor. Jeden mam nawet na wymianę bo tak jak KaWu mówi często się zabrudzają :/ Dodatkowo dalem przed listwami po jeszcze jednym filterku
mar111cin - 03-12-2011, 23:32
hahah no to teraz mam zagadkę bo...
jak jest deszczowa pogoda, to mój UKP zaraz pokazuje mi astronomiczne spalania średnie i zastanawiałem się dlaczego.
Wtryski czyściłem w tegoroczne wakacje, tak samo nowe filtry pozakładane, w tym dołożony dodatkowy filtr fazy lotnej, reduktor po regeneracji (cały zestaw naprawczy nowy). A więc możliwe że to może być ten emulator, ale to uważam i tak za bardzo grząski temat :/ powiedz mi jaki jest mniej więcej koszt takiej zabawy ? jeszcze jakbym miał jakąś pewność jak sprawdzić wadliwość starego emulatora, bo wyrzucać kolejne pieniądze w błoto mi się nie widzi :/
atsar - 04-12-2011, 16:29
sprawdzić,nie mam pojecia jak go sprawdzić, moj był również tak jak mówie mechanicznie uszkodzony, dlatego u mnie wymiana była oczywista (prawdopodobnie za czasów niemieckich ktoś położył go nieświadomie na kolektor i zamknął maskę, i pękła mu obudowa).
Koszt to coś w granicach 350-450 zł za nowy już z okablowaniem oraz wtyczką.
Podmiana dziecinnie prosta, ucinasz kable i lecisz po kolei lutownica nowe złącza.
polaff - 04-12-2011, 18:52
atsar napisał/a: |
i szarpał do 2tys obrotow |
ja miałem też szarpanie w punto kopcenia nie zauważyłem ale mulił się strasznie i chlał jak auto z US&A
Dzik - 19-12-2011, 15:25
Witam, ostatnio Gal (2.0 A/T 99r) zaczął mi palić 18l. Żaden błąd nie wyskakuje. Czy na początku wymienić sondę lambda, świece, kable i sprawdzić czy pomogło. Co może być jeszcze efektem takiego spalania? Przestawiony zapłon?
radek79 - 19-12-2011, 15:38
Dzik napisał/a: | Witam, ostatnio Gal (2.0 A/T 99r) zaczął mi palić 18l. Żaden błąd nie wyskakuje. Czy na początku wymienić sondę lambda, świece, kable i sprawdzić czy pomogło. Co może być jeszcze efektem takiego spalania? Przestawiony zapłon? |
pierwsze wymień sonde jeżeli nie pomoże to posprawdzaj jeszcze zaciski w kołach czy nie trzymają ja po regeneracji swoich przednich zacisków na butli gazu robię o 50km więcej
jeszcze powodem wysokiego spalania był by uszkodzony przepływomierz ale w tedy wyskoczył by ci błąd
Owczar - 19-12-2011, 15:47
Sondę najpierw się sprawdza, a potem wymienia. To nie filtr za 20zł, tylko dość kosztowna zabawka.
U Ciebie są fajkocewki. A zapłonu się w galancie nie ustawia.
Dzik - 19-12-2011, 15:49
zaciski działają prawidłowo. Czy przy uszkodzonej sondzie nie powinien też wyskakiwać błąd? Zamówię sondę a przy okazji wymienię świece i kable bo i tak już czas.
oOk, to jak sprawdzić sondę?
Owczar - 19-12-2011, 15:51
Z reguły uszkodzenie sondy jest sygnalizowane błędem, ale zdarza się że nie ma błędów jeśli umiera powoli.
Dzik - 19-12-2011, 15:53
Pewnie nit jej nie wymieniał przez 12 lat, tak czy siak poszukiwania problemu trzeba zacząć od sondy czyli jej wymiany.
radek79 - 19-12-2011, 16:02
Owczar napisał/a: | Sondę najpierw się sprawdza, a potem wymienia. |
zgadza się ,ale jeszcze trzeba mądrego diagnostę który będzie potrafił odczytać parametry sondy ,anie tylko skasować 50zł i powiedzieć że pewnie sonda
Owczar - 19-12-2011, 16:15
Dzik, który masz rok auta?
Dzik - 19-12-2011, 16:22
99r przedlift
Owczar - 19-12-2011, 16:24
Masz LPG?
|
|
|