To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxA] Sedan otwieranie bagaznika

Hugo - 18-04-2013, 07:43

jAZZMAN napisał/a:
przez zimę nie mam oświetlania w bagażniku...
Sprawdź żarówkę lampki, może się przepaliła, bo jaki niby zima miałaby wpływ na usterkę oświetlenia bagażnika?
jAZZMAN - 18-04-2013, 10:21

Hugo, nie przepaliła się bo przy otwarciu na moment świeci.

A jak zima wpłynęła? Przed zimą majstrowałem przy zamku bo świeciło mi cały czas i akumulator wyssało. Zrobiłem i działało a potem przestało, zważywszy na zimę (łapki sztywne na mrozie i ciężko cokolwiek odkręcić) czekałem do wiosny aby to zrobić ;) na słoneczku przy grilku poza miastem ;)

kacperski - 02-12-2014, 18:56

Witam, odkopię temat z przed lat żeby nie zakładać nowego.
W moim galu (oczywiście sedan) mam taki problem, że po ustawieniu tego wihajstra białego na Free (bądź Unlock) klapa zamyka się tylko raz. Mianowicie zamyka się bagażnik, potem możliwe jest otwarcie bagażnika z wnętrza auta poprzez pociągnięcie dźwigienki. Niestety przy próbie zamknięcia klapy, jest ona odbijana do góry. Zamek jej nie łapie, klapa nie zostaje zamknięta nawet jeśli dość mocno się na nią naciska. Ratunkiem jest tylko przestawienie na Lock i używanie klucza do otwierania bagażnika, co jednak jest uciążliwe. :shock: :cry:
Czy ktoś się spotkał z takim problemem? Czy zawsze trzeba manualnie zmieniać z Lock na Free, żeby mieć możliwość otwierania klapy z dźwigienki?

robertdg - 02-12-2014, 19:19

Nie jest to normalne, trzeba rozebrać zamek i sprawdzić czy coś sie w nim przypoadkiem nie blokuje
kacperski - 02-12-2014, 20:35

Najgorsze jest właśnie to, że jak ruszam zamek to porusza się on bez przeszkód. Został niedawno nasmarowany, ale to nie uchroniło od problemów.
robertdg - 02-12-2014, 21:05

Sprawdź jak działa na sucho bez podpinania linki, ciegna, etc
komarsnk - 03-12-2014, 07:40

Ja tak mam jak mi się dywanik wepcha pod klamkę otwierania klapy - zanim się kapnąłem co jest przyczyną to przestawienie na LOCK załatwiało sprawę. Dlatego szukałbym przyczyny w zbyt dużym naciągnięciu linki lub jakiejś nieprawidłowości w tych okolicach..
kacperski - 03-12-2014, 21:27

Wraz z nadejściem cieplejszej soboty planuje się do tego zabrać. Dzięki za rady. Pod klamką otwierania mam pusto. Sprawdzę położenie linki. Ona schodzi po lewym zawiasie? Jeżeli nie linka to przyjdzie pora na zamek :wink:
Hugo - 03-12-2014, 22:20

kacperski napisał/a:
Ona schodzi po lewym zawiasie?
Tak.
Michaszysz - 19-07-2017, 16:14

Cześć
W jaki sposób mogę rozruszać płytki zamka bagażnika? 48 godzin leżał w nafcie i nic, nadal zaśniedziałe i nie dają się ruszyć.

Hugo - 19-07-2017, 21:34

Michaszysz, kluczyk w zamek i z czuciem ruszać prawo-lewo (próbować przekręcać). Prędzej czy później ruszy.
Michaszysz - 19-07-2017, 23:18

Chyba coś utknęło w zamku, bo ruszałem kluczykiem bardzo długo i nawet nie drgnęło a kluczyk wchodzi jakby za płytko. W jaki sposób go rozebrać?
robertdg - 20-07-2017, 07:39

Wkładka jest z cynkalu, poprostu zarosła tlenkiem do tego stopnia ze płytki mosiezne sa nie do ruszenia - pozostaje Ci bardzo rozsadne dzialanie i rozbieranie tego etap po etapie albo ogarnięty ślusarz, ważne by nie pomylić płytek przy ich demontazu ani nie pogubić sprezynek
szwagierr - 20-07-2017, 07:48

Michaszysz napisał/a:
bo ruszałem kluczykiem bardzo długo i nawet nie drgnęło a kluczyk wchodzi jakby za płytko.

Jesteś pewien że posiadany klucz nie jest kluczem serwisowym?

Hugo - 20-07-2017, 09:42

Jak wchodzi za płytko to nie próbuj przekręcać kluczyka, bo go ukręcisz. Po prostu któraś zapadka z tyłu jest zacięta. Ja bym go jeszcze moczył.