Pajero III - [3.2 DID] 2H, 4H, 4HLC, 4LLC, R/D LOCK
atego815 - 13-12-2009, 20:53
A czy mogę prosić o jednoznaczną odpowiedż odnośnie jazdy po szosie,zima na 4H ?
Wiem że zapinanie do max 100km\h. Ale czy przy obecnych pogodach można swobodnie traktować 4H jak np quatro w Audi? Można sobie śmigać np 140?
2001r manual 3.2.
Anonymous - 13-12-2009, 20:56
atego815 napisał/a: | A czy mogę prosić o jednoznaczną odpowiedż odnośnie jazdy po szosie,zima na 4H ?
Wiem że zapinanie do max 100km\h. Ale czy przy obecnych pogodach można swobodnie traktować 4H jak np quatro w Audi? Można sobie śmigać np 140?
2001r manual 3.2. |
Jeśli chcesz to masz taką możliwość.
P.S tylko po co 140km/h z napędem na 4 koła?
atego815 - 13-12-2009, 21:33
Dzieki Bartku.Wiesz,to chyba przyzwyczajenie z osobowych 4x4... Dobrą bryką po zaśnieżonej autostradzie czasem się tak jedzie.
jaca71 - 22-02-2010, 02:57
Lepszego wątku o napędach 4x4 nie znalazłem, więc zapytam tutaj.
Zaczynam dojrzewać do jakiegoś Pajero najchętniej Sport. I tutaj rodzi się pytanie bo czytałem w FAQ że posiada napęd E/S - czyli tryby: 2H-4H-4L. Ale przeglądając różne oferty natrafiłem na takie cuda w Montero Sport (z USA?) jeśli chodzi o tryby napędu: AWD-4H-4L.
Dokładnie jak niżej
albo tutaj:
Pytanie właśnie o to AWD. Czy to jest permanentny napęd na 4 koła czy jakieś inne rozwiązanie. Jest to na 100% tryb szosowy ale jak działa?
Sorry za proste pytanie, ale jeszcze nie wiem czy potrzebuje/chcę takiego samochodu. Ale lubię wiedzieć wszystko o przyszłym zakupie i stąd te pytania.
Gene - 23-02-2010, 07:41
Jaca71 napisał/a: | ...natrafiłem na takie cuda w Montero Sport (z USA?) |
AWD - (All Wheel Drive) stały napęd na obie osie przekazywany poprzez centralny mechanizm różnicowy. Przy jezdzie w trybie AWD w normalnych warunkach (czarne/sucho) napęd przenoszony jest na obie osie w proporcjach bliskich 50:50 a podczas poslizgu na oś o większej przyczepności.
jaca71 - 23-02-2010, 08:24
Gene, Różnica skąd się bierze? W rynku przeznaczenia? Do USA były na szosę z AWD, a na Europę 2H? Czy może na każdym rynku występowały obie odmiany?
watcher79 - 23-02-2010, 12:11
Z tego co wiadomo używając ES masz mozliowść na stałe zapiąć przód.
Nie istnieje jednak możliwość zmiany proporcji przełożenia. Nie ma możliwości elektronicznego sterowania sprzęgłem wiskotycznym (którego nie ma) czy mechanicznie mechanizmem różnicowym jak jest w przypadku skrzyń z SS.
Wynika więc z tego że w opisywanym modelu nie ma ES mimo że jest to Montero.
Wygląda mi to na egzemplarz Montero z SS.
jaca71 - 24-02-2010, 12:06
watcher79 napisał/a: | Z tego co wiadomo używając ES masz mozliowść na stałe zapiąć przód. |
Raczej tył, ale ekspertem nie jestem, nawet w tym temacie nie raczkuję.
AWD - wydawało mi się że tak oznacza się stały napęd na cztery koła a nie dołączany.
Jeśli tak, czyli AWD daje stały napęd na 4 koła, to czym się rożni od 4H w tych egzemplarzach?
watcher79 - 24-02-2010, 12:41
Z tego co wiem Pajero ma na stałe napęd na tył z dołączanym przodem, niezależnie czy to ES czy SS.
Być może ta amerykańska wersja sporta ma skrzynię Super Select ale bez możliwości odpięcia przodu.
Masz na stałe napęd na 4 łapy (jak w standardowym SS 4H) i możesz jeździć po czarnym.
Ustawienie w pozycji 4H blokuje mechanizm różnicowy (jak w standardowym SS 4HLc) i masz na sztywno 50:50. 4L to pewnie reduktor...
To tylko moje domysły...
jaca71 - 24-02-2010, 13:04
watcher79 napisał/a: | Z tego co wiem Pajero ma na stałe napęd na tył z dołączanym przodem, niezależnie czy to ES czy SS. |
To chyba się watcher79 napisał/a: | Być może ta amerykańska wersja sporta ma skrzynię Super Select ale bez możliwości odpięcia przodu.
Masz na stałe napęd na 4 łapy (jak w standardowym SS 4H) i możesz jeździć po czarnym.
Ustawienie w pozycji 4H blokuje mechanizm różnicowy (jak w standardowym SS 4HLc) i masz na sztywno 50:50. 4L to pewnie reduktor...
To tylko moje domysły... | nie zrozumieliśmy i pisałem o tym samym. Napęd na tył i dopięcie przodu
To by się kupy trzymało. Dzięki
GOSPOL1 - 24-02-2010, 18:42
XQuant napisał/a: | Witam wszystkich.
Tak czytam tutaj te wszystkie posty i widzę, że co auto to inne problemy...
U mnie np. podczas jazdy przełączam 2H -> 4H i jest ok. 2-3 sek mrugania i cyk.
Ale gdy chcę wrócić z 4H na 2H też podczas jazdy to trwa to bardzo długo, aż do zatrzymania się na ok 5-6 sek i mruganie przednich kółek gaśnie...
Czy ktoś miał podobny problem? Albo może wie co to oznacza? |
musisz przy zmianie z 4h na 2h puścić gaz wtedy powinien wrócić do 2h
[ Dodano: 24-02-2010, 18:49 ]
Chili napisał/a: | No więc pojechałem na błotko i wszystko jest oki oprócz ostatniej pozycji czyli 4LLC wszystko inne działa nawet R/D Lock tylko nie zapina się na 4LLC. Cofam do tyłu, delikatnie do przodu i nic tylko kontrolki szybciej migaja :/ Może coś robie źle? |
bardzo ważna sprawa
przy przełanczaniu sterowania napędów koniecznie musi być auto na luzie! jeżeli sie nie zapina to pokołysz nim troszkę do przodu i troszkę do tyłu ale nie na zasadzie powolnej jazdy tylko popchnij go bardzo powoli do przodu i luz lub pozycja N przy automacie i to samo do tyłu . tylko nie próbuj go rozpędzać chodzi o to aby koła się lekko obruciły i powinno zaskoczyć .
zbyszekm2 - 24-02-2010, 21:23
Tylko ostatnią pozycję 4LLC włącza się na N lub luzie.
GOSPOL1 - 24-02-2010, 22:18
zbyszekm2 napisał/a: | Tylko ostatnią pozycję 4LLC włącza się na N lub luzie. |
nie wiem czy we wszystkich modelach jest tak samo ale u mnie jest napisane że zakres hlc i llc włącza się podczas postoju na N ( mam SS automat)
kiedyś próbowałem włączyć podczas szybszego toczenia się i miałem nawet piekny zgrzyt aż włoski mi się postawiły
watcher79 - 24-02-2010, 22:49
Potwierdzam. Tez mam SS w automacie i przełączam na 4HLC i 4LLC tylko na postoju i luzie "N". Chociaż raz przez przypadek przełączyłem na 4HLC jadąc, ale nic nie zgrzytnęło. Może dlatego że szybko się wycofałem do 4H.
zbyszekm2 - 24-02-2010, 23:05
watcher79 napisał/a: | Potwierdzam. Tez mam SS w automacie i przełączam na 4HLC i 4LLC tylko na postoju i luzie "N". Chociaż raz przez przypadek przełączyłem na 4HLC jadąc, ale nic nie zgrzytnęło. Może dlatego że szybko się wycofałem do 4H. |
Nic nie zgrzyta jak reduktor jest OK, po to jest SS żeby można było 4H włączać w czasie jazdy, a 4HLC też tylko że do 40 na godz.
Ja włączam i nic mi nie zgrzyta. a robię tak od 5 lat w każdym SS
|
|
|