To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Posluchajcie tego czy to zawory czy wtryskiwacze ????

saphire - 18-11-2007, 08:29

Mam wrażenie że przy okazji czyszczenia przepustnicy coś namodziłeś z czujnikami - nie zalałeś ich czasem benzyną?

Aha i jeszcze na wyłączonym silniku bez kluczyków w stacyjce zdejmij trąbę słonia z przepustnicy i zerknij do środka czy jest całkiem zamknięta w spoczynkowym położeniu.

PS. NIe odkręcałeś czasem od przepustnicy czujnika jej położenia? (TPS) - jest to taki czarny plastik ze złączem na kabelki na osi przepustnicy a ma otworki pod śruby do przykręcenia jak fasolki więc można nim lekko kręcić względem przepustnicy co mogło by mieć wpływ właśnie na te twoje 3000obr jeśli to ruszyłeś :) albo kiedyś mechanior jakiś ruszył jak mu przepustnica zarosła i nie chciało mu się jej czyścic to TPSa obrócił :axe:

Tak tylko zgaduję co tam masz namodzone na podstawie twoich zeznań co do objawów.

TRUTIL CARI GDI - 18-11-2007, 08:51

czujnkiki odlaczylem i przesunelem na bok a przepustnice czyscilem na chacie mieka szmatka moczylem palec w czystej benzynie i ja wycieralem chujnika tps nawet nie dotykalem wiec nie moglem go ruszyc zreszta trzeba go odkrecic zeby sie ruszyl ja tego nie robilem a co do traby slonia narazie zrobilem tak ze sciagnelem nawet linke od gazu i ruszalem reka przepustnice tak ja naciagnelem lekko i puscilem wlasnie tez myslalem ze sie zawiesila zapalilem silnik i bylo to samo 3000 :?

[ Dodano: 18-11-2007, 10:15 ]
panowie wszystko sie wyjasnilo mi cisnienie spadlo zeszlo wszystko ze mnie jak reka odjol poszedlem do cari dzisiaj rano spir radzil sprawdzic czy przepustnica domyka sie do konca rozebralem trobe slonia patrze niby ok a nagle fartem musnelem srubke polozenia przepustnicy patrze luzna kontra odkrecam a przepustnica sie cofa cari ma teraz obroty jak talala teraz tylko pytanie ustawilem jak tak ze pyrka sobie tak poinizej tysiaca tak mm pod 1 kreska od obrotomierza chodzi

[ Dodano: 18-11-2007, 10:19 ]
panowie wszystko sie wyjasnilo mi cisnienie spadlo zeszlo wszystko ze mnie jak reka odjol poszedlem do cari dzisiaj rano spir radzil sprawdzic czy przepustnica domyka sie do konca rozebralem trobe slonia patrze niby ok a nagle fartem musnelem srubke polozenia przepustnicy patrze luzna kontra odkrecam a przepustnica sie cofa cari ma teraz obroty jak talala teraz tylko pytanie ustawilem jak tak ze pyrka sobie tak poinizej tysiaca tak mm pod 1 kreska od obrotomierza chodzi

Marcino - 18-11-2007, 11:14

heh, moze być ze sie silnik dusił, przepustnica brudna a mechaniory podkeciły srubke.
najwazniejsze to nie nerwowe sprawdzanie,
Pozdrawiam

OLV - 18-11-2007, 14:27

Milimetr od 1000..na zimnym czy na rozgrzanym silniku ??
Marcin napisz jak jest teraz i co Twoim zdaniem bylo przyczyna takiego zachowania sie silnika
Napisz koniecznie :twisted:

TRUTIL CARI GDI - 18-11-2007, 22:57

wiesz tak naprawde to nie wiem ta srobka nawet jej nie dotykalem ale ciesze sie ze mi sie to wyjasnilo ale ty na ta srobke nie wpadles dzieki wszystkim za odpowiedzi pozdrawiam

[ Dodano: 18-11-2007, 23:17 ]
OLV oczywiscie ze na rozgrznym silniku jest tak milimetr pod 1000

Marcino - 18-11-2007, 23:31

A czy ten dzwiek jest nadal? bo to było przedmiotem dyskusji?
TRUTIL CARI GDI - 18-11-2007, 23:42

Marcino, wiec co do dziwku jest nadal moze to przez ta komurke tak brzmi drastycznie nagram jeszcze raz ale po wymianie oleju na castrol 5w?40 nic jej nie dalo dalej cyka :cry:

[ Dodano: 18-11-2007, 23:42 ]
bo nagrywalem nokia n73

OLV - 19-11-2007, 06:49

[quote="TRUTIL CARI GDI"]wiesz tak naprawde to nie wiem ta srobka nawet jej nie dotykalem ale ciesze sie ze mi sie to wyjasnilo ale ty na ta srobke nie wpadles dzieki wszystkim za odpowiedzi pozdrawiam

Na sróbke chyba niktby nie wpadl..tymbardziej ze Ty nawet jej nie dotykales...
Ale pewnie kazdy kto bedzie czyscił przepustnicę a czytał Twoją historie dotknie TEJ sróbki

cns80 - 19-11-2007, 08:14

To już dla świętego spokoju znajdź Krzyżaka na forum. Wejdź na jego stronę i poczytaj o regulacji przepustnicy i TPS-u. Zrób wszystko za jednym zamachem, żebyś później miał spokój.

Strona Krzyżaka - http://mitsubishifan.webpark.pl/

saphire - 19-11-2007, 08:26

Nie koniecznie opis ze strony Krzyzaka pasuje do GDI i raczej niczego bym tu nie ruszał bo może się to skończyć koniecznością podpięcia do MUT-II w ASO celem poprawnej regulacji ustrojstwa.
TRUTIL CARI GDI - 19-11-2007, 09:18

jak zaczne go ustawiac ze strony krzyzaka to napewno bede musial jechac na serwis moze jakbym widzial jak ktos robi to teraz wzial bym sie za to ale sam jakos mam dygawe :oops:
saphire - 19-11-2007, 09:47

I dlatego lepiej nie ruszaj skoro już masz ok - lepsze jest wrogiem dobrego :)
Anonymous - 20-11-2007, 08:07

Nie zaczynam nowego tematu gdyż na 1 podstronie było o ceramizerach.
W sobotę wymieniłem olej na Motul 10W40 Synergy+.
Po wymianie oleju zaczęły dawać znać o sobie popychacze.
W momencie jak zapalam silnik jest cisza, a po około 10 sekundach zaczyna klepać jeden bardzo głośno. Przejechałem od soboty do wczoraj ok 300 km i nie oszczędzałem auta. Wczoraj wieczorem na gorący silnik wlałem ceramizer i na 30 minut zostawiłem auto w garażu na chodzie.
Po 30 minutach przychodzę i tu zdziwienie. Popychacz nie stuka tylko tak delikatnie cyka. Odpalałem auto kilka razy, zrobiłem wczoraj jeszcze ok 20 km i dzisiaj kolejne 20 po mieście i na razie jest cisza. Na pewno nie jest to autosugestia- ceramizer zrobił coś z olejem. Staram sie nie przekraczać 3000 obrotów(przez pierwsze 200 km) tak jak pisze producent ceramizera i zobaczymy jaki będzie efekt. Jak na razie poprawa jest zaskakującą.

turek61 - 20-11-2007, 13:05

piotrek_WRC, jaki przebieg ma Twoja Cari ?
OLV - 20-11-2007, 13:34

piotrek_WRC,

Trzymaj sie teraz scisle zalecen producenta a nie uslyszysz cykania juz niegdy
Osobna sprawa ze chyba juz zawsze bedziesz musial dodawac ceramizer do oleju..ale czy to az takie straszne i kosztowne...
Ja zrobilem 250 tys. na tym specyfiku i nie zauwazylem zadnych ale to zadnych skutkow ubocznych
Nie jestem akwizytorem i nie chce tego nikomu sprzedac ale srodek jaest naprawde dobry i teraz jak przekrocze 50 tys. bez zastanowienia zaleje tym silnik