Colt - Ogólne - colt (93-94) vs. swift (93-95)
karolgt - 15-01-2008, 00:03
hoodzix napisał/a: | Ale z drugiej strony-200PLN za OC wiecej |
o jakim ubezpieczycielu mowisz? ja mam colta 1,6, ubezpieczenie w HDI (samopomoc) i wlasnie przyszla mi skladka do ubezpiecznia - za pół roku - 218 zł - samochód jest na tate, ja jestem wspołwlascielem i dzieki temu mam 60% znizki. Dla przykladu Ci dam, ze rodzice musieli teraz ubezpieczyc w PZU focusa, tez 1,6 i pierwsza rata - na pół roku - cos kolo 480 zł. - roznica ogromna.
Wiec te 200 zł róznicy rocznie - cos mi sie nie wydaje. Bo wiem ile kiedys za malucha placilem i takiej roznicy nie bylo duzej, ale moge sie mylic.
btw. moja opinia: weź Colta.... 1,6
głupia zachęta:
nawet jesli 1,6 pali mniej od 1,3 o 0,5 litra (tak zakładam, pewnie źle )
0,5 litra - około 2 zł
jeżdząc rocznie 15 tys km = 150 (setek)
na każdej setce oszczędzasz 2 zł, czyli 150 * 2 zł = 300 zł
i masz różnice w ubezieczeniu
Anonymous - 15-01-2008, 00:12
karolgt napisał/a: | Wiec te 200 zł róznicy rocznie - cos mi sie nie wydaje | Ja chce ubezpieczenie autka tylko na siebie od zera wlasnie w HDI, wiec skladka bedzie wysoka. Dobrze ze juz 25 na karku, ale pierwszy samochod wiec znow kilka %. Korzystalem z takiego kalkulatora dotyczacego OC i tam wlasnie wyszla ta roznica ok 200zl za pojemnosc silnika. Tzn nie dotyczyl on "chyba" HDI, bo mysla przewodnia tego kalkulatora na jakiejs stronce nie bylo to, gdzie masz od razu najtaniej, tylko ze cena waha sie od-do. Tam chyba trzeba sms zaplacic by pokazalo kto mial naj. Za 1,6 chyba bylo ok 1,5tys z NW, a 1,3 cos 200zl taniej. karolgt napisał/a: | nawet jesli 1,6 pali mniej od 1,3 o 0,5 litra | Hehe czyzbys byl kolejnym ktory potwierdza ze 1,6 pali mniej niz 1,3? Dziwne to ale juz wielu tak tu pisze wiec biore ze tak jest. Tak wiec widzisz, Ty placisz za ubezpieczenie autka 500zl a ja bede musial jeszcze 1000zl wiecej Boli, co? I nie pytaj dlaczego chce brac tylko na siebie Bo po prostu tak
Marcin-Krak - 15-01-2008, 00:13
Nie ukrywam, że nie śledzę tematu super specjalnie
Ale jak wygląda dostęp do części do Suzuki zarówno mechanicznych jak i blacharskich
I jak mają się one w cenach do Colta
To też pomoże Ci podjąć decyzję.
I takie małe OT - ale nie mogę się powstrzymać
Jak będziesz brał Colta - to nie bierz w takim brzydkim kolorze jak ma karolgt,
Pozdrawiam
Koniec OT
Co do ubezpieczenia dowiedz się ile by wyniosło ono w PZM-ocie - czy jakoś tak - ja w tym roku się na nich zdecydowałem - Powód są najtańsi i nie żądają dopłaty za wiek poniżej 25 lat
Anonymous - 15-01-2008, 00:16
Marcin-Krak napisał/a: | Jak będziesz brał Colta - to nie bierz w takim brzydkim kolorze jak ma karolgt | A mi sie podoba hehe-nawet bardzo Co prawda czarny wymiata ale kumpel juz ma Ale po co ja gadam takie rzeczy skoro nie wiem co kupie hehe
karolgt - 15-01-2008, 00:23
hoodzix napisał/a: | czyzbys byl kolejnym ktory potwierdza ze 1,6 pali mniej niz 1,3? Dziwne to ale juz wielu tak tu pisze wiec biore ze tak jest. |
nie jezdzilem 1,3 wiec nie wiem, ale skoro wiele osob tak mowi to tak pewnie jest.
ale przyjmuje prosta zasade:
1,3 bedziesz musial więcej "męczyć" wiec wyzej krecic itd - wtedy napewno spali troche wiecej. a jeżdżąc tak samo, majac 1,6, ten silnik 1,6 bedzie sobie jezdzil bardzo ekonomicznie - mysle ze tutaj powstaje ta własnie roznica.
a tego tam Marcina (czy jakos tak to nie sluchaj), on mi wczoraj akumulator na zlocie rozładował i musialem sie do Scorpio podpinac
Anonymous - 15-01-2008, 00:34
karolgt napisał/a: | 1,3 bedziesz musial więcej "męczyć" wiec wyzej krecic itd - wtedy napewno spali troche wiecej. a jeżdżąc tak samo, majac 1,6, ten silnik 1,6 bedzie sobie jezdzil bardzo ekonomicznie - mysle ze tutaj powstaje ta własnie roznica | Tylko dlaczego to sie tyczy tak niewielkiej liczby pojazdow (oprocz colta jeszcze np astra I - tak jest katalogu) a dlaczego slabiutka corsa 1,0, swift 1,0 i pala mniej niz ich wieksze silniczki? Przeciez tez im mocy brakuje... Widocznie ta wiedze i przewage w kosmosie posiadaja tylko ufoludki hehe A co do karolgt napisał/a: | tego tam Marcina (czy jakos tak to nie sluchaj) | to staram sie akceptowac tu wszystkich hehe
P.S. napisz cos o spalania Twojej niebieskiej (blekitnej) strzaly.
karolgt - 15-01-2008, 00:41
hoodzix napisał/a: | P.S. napisz cos o spalania Twojej niebieskiej (blekitnej) strzaly. |
i taknie uwierzysz
własnie zaczałem spisywac dokladne przebiegi i ile litrów tankuje bo mi nikt nie wierzy w spalanie 6,5 litra. W zimie oczywiście troszke więcej. Jeżdże głównie w mieście, ale wieczorami - brak korków, więc prawie jak trasa można to przyjąć. Ogólnie takie spalanie to 50% trasa i 50% miasto.
a Marcin moze to potwierdzić, przy nim tankowałem 2 razy, wie dokładnie ile było i na trasie Kraków-Łódź-Kraków (w trasie poniżej 130 km/h raczej nie schodziliśmy), w 3 osoby + przejazd kolumną na zlocie (~20km + gazowanie co chwile ) spalanie wyszło w granicach 6,8.
Anonymous - 15-01-2008, 00:51
karolgt napisał/a: | własnie zaczałem spisywac dokladne przebiegi i ile litrów tankuje bo mi nikt nie wierzy w spalanie 6,5 litra | Hehe moze rzeczywiscie bo jezdzisz jak jest juz pozno w miescie i nie ma sie z kim scigac i przede wszystkim nie ma korkow;) A tak na serio to takie spalanie by mi pasowalo Moze sprzedaz mi tanio swojego colcika hehe Nie no-zartuje przeciez, ja bym nie sprzedawal
Anonymous - 15-01-2008, 10:45
Cytat: | Tam nie ma się co zepsuć. A płyn wymienia się po kilkuset tysiącach km. |
Zawsze jest się co zepsuć
Marcin-Krak napisał/a: | jak znajdziesz jedno bądź drugie w dobrym stanie technicznym - to wtedy je kupić i po sprawie. |
To najmądrzejsza rada w tym wątku.
A najlepiej kupić od jakiegoś klubowicza,z kilkuletnim stażem na forum.Tacy ludzie ( choć nie zawsze ) zazwyczaj dbają o swoje samochody.Naprawdę można trafić perełki i jeszcze kilka lat się bujać w miarę bezproblemowo.
Czego z całego serca Ci życzę.Ja wiem jedno - jak będę zmieniać na kolejny pojazd to będzie Mitsu lub Suzuki.Inne firmy prawie dla mnie nie istnieją.
Hugo - 15-01-2008, 11:22
hoodzix napisał/a: | Tzn jest rada!!! Nie kupowac i dylemat rozwiazany | Tak zrób, bo chyba nie bardzo wiesz czego chcesz. Takie odnoszę wrażenie.
Anonymous - 15-01-2008, 11:22
Cytat: | A najlepiej kupić od jakiegoś klubowicza,z kilkuletnim stażem na forum | Bede spogladal na ogloszenia ale raczej jakos malo wierze ze ktos sprzeda swoje autko, skoro jest w dobrym stanie i jezdzi ok, choc czasem sytuacja do takich rzeczy zmusza. japas napisał/a: | Czego z całego serca Ci życzę | Dziekuje hehe japas napisał/a: | jak będę zmieniać na kolejny pojazd to będzie Mitsu lub Suzuki | No jak... A Honda, Mazda, Toyota, Nissan???
Hugo - 15-01-2008, 11:22
hoodzix napisał/a: | Tzn jest rada!!! Nie kupowac i dylemat rozwiazany | Tak zrób, bo chyba nie bardzo wiesz czego chcesz. Takie odnoszę wrażenie. Perpettum mobile nie istnieje.
Anonymous - 15-01-2008, 11:28
Hugo napisał/a: | hoodzix napisał/a:
Tzn jest rada!!! Nie kupowac i dylemat rozwiazany
Tak zrób, bo chyba nie bardzo wiesz czego chcesz | Uuu-a od kiedy nie mozna dokladnie sie wypytac, co i jak??? Czyzbys Ty kupil tak od razu??? Przypomnij sobie jak Ty szukales badz kupowales. Kto pyta nie bladzi, a ja chce sie dowiedziec stosunkowo jak najwiecej. Skoro nudzi Cie temat, to prosze go nie odwiedzaj Forum wlasnie od tego jest, a zauwaz ile postow jest juz w tym temacie napisanych, czyli ludzi jednak cos to obchodzi. Pozdrawiam i zycze wiecej wyrozumialosci dla kogos, kto bedzie kupowal autko po raz pierwszy!!
Student - 15-01-2008, 11:34
Dla mnie podstawowym błędnym założeniem w stwierdzeniu HOODZIX-Ajest to że sprzedajemy nasze samochody dla tego że się psują.
Chciałem zauważyć że w moim przypadku jest tek że sprzedaję dla tego że ma swoje lata a nie dla tego że się psuje, co więcej argumentem żony jest właśnie stwierdzenie " Nie sprzedawaj bo nic się przez 4 lata nie popsuło i zawsze nas dowiózł tam gdzie chcemy" inaczej było np. z Oplem Vectra, czy Seatami.
Hugo - 15-01-2008, 11:35
hoodzix, spoko nie obrażaj się . hoodzix napisał/a: | Czyzbys Ty kupil tak od razu??? | Przejechałem się Coltem 1.6 kolegi, włos zjeżył mi się na głowie i już wiedziałem jakie auto kupię. Następnego, którego oglądałem to ten czerwony, którego mam. Kupiłem w nocy nie widząc prawie nic, tylko obejrzałem nadkola. Silnik nie odpalił, bo akumulator padł. Ale jak obszedłem go świecąc komórką i nie zauważyłem żadnej wgniotki na lakierze, po otwarciu drzwi zobaczyłem środek jak w aucie z salonu to od razu wpłaciłem zaliczkę. I już był mój. karolgt napisał/a: | nie jezdzilem 1,3 wiec nie wiem, ale skoro wiele osob tak mowi to tak pewnie jest. | Moja dziewczyna jeździ Coltem CAO 1.3, żeby było śmieszniej w identycznym kolorze jak Ty masz, i u niej spalanie obecnie to min. 8-9 l/100 km, a w moim 7-8 l/100 km.
|
|
|