Car Audio - Moje car-audio
londolut - 03-06-2009, 16:33
Panowie, problem istnieje dalej. Przełożyłem sygnałowe na drugą stronę auta i tweetery dalej strzelają zakłóceniami Co dalej?
major napisał/a: | Zalezy też jakiej jakości masz kable sygnalowe...te tanie bedą przenosic zaklocenia. | Kable Lanzar. Dobrze? Źle? Jeśli źle to polećcie coś, tylko w granicach normalnych pieniędzy
BigTomala - 03-06-2009, 20:57
londolut a jak z połączeniami masy ? Posprawdzaj to. Co do kabli... sprawdź czy ekranowanie (zewnętrzny oplot) jest lutowany do "masy" RCA.
Serek - 03-06-2009, 21:08
Jeżeli jeszcze jedno słowo padnie na temat układania kabli w tym temacie (Helix vs Hertz), usunę.
londolut - 03-06-2009, 22:11
BigTomala napisał/a: | londolut a jak z połączeniami masy? | Masa ze wzmaka jest zapięta do budy, do śruby zawiasu.
BigTomala napisał/a: | sprawdź czy ekranowanie | A jeśli nie będzie to? Da się jakoś to zmodyfikować? Jeśli tak to jaka jest solucja?
Serek, zmieniłem tytuł tematu. Jeśli coś jest nie tak to ja pierwszy poproszę RB jako założyciel tematu.
Anonymous - 03-06-2009, 22:21
Serek napisał/a: | Jeżeli jeszcze jedno słowo padnie na temat układania kabli w tym temacie (Helix vs Hertz), usunę. |
To autor tematu zadaje pytania i kontynuuje dysputę - być może będzie dobrym posunięciem jeżeli sam zdecyduje, czy warto założyć nowy temat.
Ad rem - Czy wzmacniacz przykręcony jest bezpośrednio do blachy?
Jeżeli tak, to należy go przykręcić np. do płyty z MDF a płytę do blachy tak, aby śruby ją mocujące nie dotykały obudowy wzmacniacza.
londolut - 03-06-2009, 22:30
KamykGdynia napisał/a: | Czy wzmacniacz przykręcony jest bezpośrednio do blachy? | W ogóle nie jest przykręcony. Nie miałem na to czasu i pomysłu. Na razie jest 'położony' na wykładzinie bagażnika na 2 kawałkach taśmy dwustronnie przylepnej.
Serek - 04-06-2009, 09:37
KamykGdynia napisał/a: | To autor tematu zadaje pytania i kontynuuje dysputę - być może będzie dobrym posunięciem jeżeli sam zdecyduje, czy warto założyć nowy temat.
|
Dlatego zmienił tytuł wątku w którym można prowadzić rozmowę o wszystkim co go interesuje na temat jego instalacji. Czasem nie zauważacie jak od rzeczowej dyskusji na zadany temat przechodzicie do pisania OT. Dlatego zwracam uwagę, szczególnie w tak rozbudowanych tematach.
white90 - 06-06-2009, 15:43
Jesli zaklucenia sa w rytm dodawania gazu to najprawdopodobniej jest podwojna masa
musisz sprawdzic kable tzn zobaczy czy sa ekranowane
sprawdz wszystkie polaczenia
sprawdz jak jest puszczone zasilanie na radio czy masa na bude czy na aku
tak jak juz ktos napisal wzmak nie moze dotykac masy
moim zdaniem pomogloby zmiana kabli na jakies lepsze ekranowane
ale musialbys sprawdzic to sam na jakichs innych kablach RCA
docencik87 - 07-06-2009, 19:03
londolut napisał/a: | asa ze wzmaka jest zapięta do budy, do śruby zawiasu. |
zasada jest taka, że do żadnego zawiasu ani do niczego takie nie przykręcamy masy. Najlepiej znaleźć dziurkę w blachach w bagażniku, oszlifować ją do gołej blachy i kabel masowy przykręcić do tej blachy śrubą i nakrętką.
Oraz sprawdzić czy kabel zasilania nie idzie gdzieś razem z RCA, do tego jeśli już muszą się krzyżować to tylko pod kątem prostym.
mikomik - 08-06-2009, 21:38
a kochani poczytaliby wy w podręcznikach co to jest ta sławetna masa i jak ją dobrze zrobić a dopiero potem robilibyście z drobiazgów problem
Anonymous - 08-06-2009, 22:57
mikomik napisał/a: | a kochani poczytaliby wy w podręcznikach co to jest ta sławetna masa i jak ją dobrze zrobić a dopiero potem robilibyście z drobiazgów problem |
mikomik masz wiedza to sie nia podziel a nie piszesz bzdety i zasmiecasz forum
biriapro - 08-06-2009, 22:58
No to co to ta sławetna masa?Bo się z lekka pogubiłem to jakis problem z tą sławetną masą i jakie podręczniki mam przeczytać.Tak w kilku słowach prosimy
mikomik - 09-06-2009, 08:47
pierwsze lepsze do elektrotechniki
a tak a prpopos zacząłem się ta wiedzą dzielić
patrz mój temat
a tak na temat masy
najlepiej jak masa jest "zlokalizowana" w maksymalnie możliwie dostepnej ilosci miejsc
to oznacza, ze jeżeli np masz typowe radyjko z minusem na obudowie to nie licz na to,że antena zapewni ci dobrą masę
podłącz masę dodatkowo i to najlepiej grubszym przewodem
nastepnie masa kabelków różnego rodzaju poza masą we wtyku jeśli jest to oczywiscie możliwe podłącz ekran do masy auta i to najlepiej na obu końcach przewodu
a jeszcze lepiej jeżeli masy wszystkich przewodów zepniesz razem i to w jednym punkcie złapiesz z masą autka
zauważcie, że nawet projektanci obwodów drukowanych, jeżeli jest to tylko możliwe prowadzą scieżki masowe jak najszersze i praktycznie gdzie się tylko da, szczególnie w tych rozbudowanych układach
ponadto jak poczytacie np fora elektroników to tam też piszą jako dobra radę, żeby w różnych układach "dorabiać" dodatkowe połączenia masowe.
Przy urządzeniach elektronicznych, a do szczególnie tam gdzie mamy do czynienia z indukcyjnościami wystepują różnice potencjałów nawet na "masie dlatego należy je eliminować
połączenia masy muszą być wykonane szczególnie starannie i dobrze je jest zabezpieczyć przed dostępem powietrza i wody
to na razie tyle bo do pracy
docencik87 - 09-06-2009, 19:36
mikomik, ogólnie oprócz rozważań teoretycznych post nie wnosi żadnych rad na temat problemów jaki nęka londolut'a,
londolut, zmieniłeś podłączenie masy?? dało to coś??
londolut - 09-06-2009, 19:37
docencik87 napisał/a: | londolut, zmieniłeś podłączenie masy?? dało to coś?? | Nie zdążyłem Cały czas w biegu... Napiszę coś w długi weekend.
|
|
|