To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [1,8 GDI] Spalanie

Student - 27-03-2008, 07:48

Ja wyznaję prostą zasadę:
Wiedziałem co kupuję o jakiej mocy i wadze, taki samochód powinien wciągnąć i wciąga. Nie jest to rakieta ale też się leszczom nie daje. :lol:
Ja jestem w pełni usatysfakcjonowany tym co mi daje Carisma 1.8 GDI (w szczególności obszerność miejsca) choć co prawda tak jak każdy mogę narzekać że powinna palić np. 5l a nie 8.5l ale pewnie jak by paliła 5l to też by było za dużo.
Jak ktoś chce oszczędzać to niech kupi wóz drabiniasty. :wink:
Ja obecnie też szukam DID 116KM (2004r.) ze względów ekonomicznych ale w założeniu odrazu jest wizyta u Mastersa :wink: i nie zamierzam jeździć na luzie.

Powodzenia.

janusz362 - 27-03-2008, 09:22

ja jestem nastawiony optymistycznie do CARISMY ,
co do spalania zawsze wolalem jezdzic samochodem co ma z lekka kopa a nie jakimis malymifajfusami co do oszczednosci to na to nigdy nie narzekalem no ale spalanie 10-11 litrow w trasie przy stalej predkosci 100-120 to masakra przypojemnosci 1.8!!!!!to w miescie ile 17-20????to przesada tyle to paliła mi HONDA CIVIC TURBO SPORT 2.0!!!!!!ale to byla inna klasa auta tam byl taki but ze CARI jest bez lotu!!!!!!!!!!!!!!! autko 200 konikow......
co do CARI JAK PISALEM LUBIE TO AUTKO ALE JAK NARAZIE MNIE ZAWODZI ZOBACZYMY!!!!!!1POZDRO

[ Dodano: 02-04-2008, 13:58 ]
zastanawiam się nad wstawieniem gazu ale mam wątpliwości czy poprostu autko jest tego warte

[ Dodano: 02-04-2008, 14:04 ]
jakoś z miśkow CARI dla mnie jest kipska i to co pisali mi forumowicze ze poprostu kupilem bubla to pozostawiam bez komenta
wymienilem w niej doslownie wszystko!!!!
wszystkie tuleje i cukierki w tym dwa nowe wachacze poduchy itp!!!!
amory na KYB!!!!
I TO CO WIDZE TO AUTKO SPRAWUJE SIE TAK SOBIE!
mimo to ze kupa asortymenty wymieniona chodzi slabo
I NA DODATEK SPALANIE 11L W TRASIE SZOK!!!!
w miescie spala ok. 15-16 no to to masakra

Anonymous - 10-04-2008, 09:41

Zastanawiam się od czego zacząć w drodze do mniejszego spalania. Wymieniony mam filtr oleju i powietrza. Autko spala 11-13 l w mieście... Co prawda ostatnio była dosyć ostro traktowana, ale nadal uważam, że spalanie na takim poziomie to nie jest norma... Rozmawiałem z innymi użytkownikami GDI z mojego miasta i odnotowują jednak dużo mniejsze jaranie. Zastanawiam sie tylko co zrobić na pierwszym miejscu... Przepustnicę? Świece? Dodam, że Cari nie jest ani odrobinę zamulona, zbiera się bardzo żwawo, tylko czemu trzeba za to tyle płacić? :roll:
Student - 10-04-2008, 10:57

Jak zamulona to świece i dobry filtr.
Ja u siebie zrobiłem ostatni większa wymianę i niestety kupiłem jakąs podróbke filtra powietrza, powiem wam masakra na starym filtrze Filtrona (po. 10.tyś, km.) lepiej chodzi niż na nowym.

saphire - 10-04-2008, 12:20

janusz362 napisał/a:
I NA DODATEK SPALANIE 11L W TRASIE SZOK!!!! w miescie spala ok. 15-16 no to to masakra

Czas najwyższy sprawdzić/wymienić lambdę :badgrin: :lol:

[ Dodano: 10-04-2008, 12:24 ]
stereo napisał/a:
Autko spala 11-13 l w mieście... Co prawda ostatnio była dosyć ostro traktowana

Czyli pali tyle ile powinna przy butowaniu.

stereo napisał/a:
ale nadal uważam, że spalanie na takim poziomie to nie jest norma... Rozmawiałem z innymi użytkownikami GDI z mojego miasta i odnotowują jednak dużo mniejsze jaranie.

Pojeździj delikatniej bez butowania... Rozpędzaj się mozliwie szybko i dość energicznie i odpuszczaj lekko gaz przy jednostajnej jeździ by przeszła w tryb ECO... Poćwicz, naucz się jak się powinno jeździć GDI a zobaczysz efekty...

stereo napisał/a:
Zastanawiam sie tylko co zrobić na pierwszym miejscu... Przepustnicę? Świece? Dodam, że Cari nie jest ani odrobinę zamulona, zbiera się bardzo żwawo, tylko czemu trzeba za to tyle płacić? :roll:

Nic, potrenować odpowiedni sposób jeżdżenia w GDI.

Anonymous - 10-04-2008, 14:54

Cytat:
Pojeździj delikatniej bez butowania... Rozpędzaj się mozliwie szybko i dość energicznie i odpuszczaj lekko gaz przy jednostajnej jeździ by przeszła w tryb ECO... Poćwicz, naucz się jak się powinno jeździć GDI a zobaczysz efekty...

Może i coś w tym jest, ale to ma aż taki wpływ na spalanie? Wcześniej ją butowałem trochę mniej, ale tak czy siak poniżej 10l nigdy nie udało mi się zejść. Mój rekord odnośnie mininmalnego poziomu spalania to 10,4l/100km na całym baku (ale w tym była trasa ok. 120 km). Pojeżdżę spokojnie i zobaczymy, ale jakoś nie chce mi się wierzyć, że nagle spalanie spadnie mi o 2-3 litry...[/quote]

Robson86 - 10-04-2008, 15:03

stereo napisał/a:
ale tak czy siak poniżej 10l nigdy nie udało mi się zejść

:shock: ...szczerze wydaje mi sie to podejrzane... (duzo troche)
moze kwestia wiekszego ruchu w twoim miescie...
Pozdroo

Anonymous - 10-04-2008, 21:02

To spalanie podaję z własnych obliczeń, bo komp nie pokazuje mi prawdziwych wartości... Zaniża mi i to sporo. Np. teraz z tego co liczę spalanie wyjdzie mi ok. 11l a komp wyświetla skromne 9,2... :?

Aha, i jeszcze jedno: Ile Wam pokazują zegary chwilowego spalania gdy ruszacie? U mnie przy ruszaniu z ok. 2 tys. pojawiają się liczby mniej więcej w przedziale 18-30... Co Wy na to?

Anonymous - 10-04-2008, 22:21

mi pokazuje 10,1 na wyswietlaczu. z tym ze mam problem praca silnika tzn czasami jest takie szarpanie .
Anonymous - 10-04-2008, 23:43

he he . pisałem już kiedyś o dużych problemach z moją carismą GDI (silnik się bardzo dziwnie zachowywał - potrafił nawet czasami zacząć chodzić do tył - w drugą stronę się kręcił :lol: ) generalnie okazało się że pomogła wymiana pompy wysokiego ciśnienia . i teraz spalanie mnie szokuje (na plus) miasto około 8,5 - 9 litrów (przedtem 13-14 ) trasa 6,5 a ostatnio trasa z przyczepą (małą tylko do przewozu motocykli) nie mogłem zbyt szybko jeździć (ok 80/h ) wyszło coś koło 4,5
Anonymous - 11-04-2008, 00:11

dzieki kiler22 ja pewnie mam to samo.nie ma co trzeba szukac drugiej pompy
Juiceman - 11-04-2008, 05:14

stereo napisał/a:

Aha, i jeszcze jedno: Ile Wam pokazują zegary chwilowego spalania gdy ruszacie? U mnie przy ruszaniu z ok. 2 tys. pojawiają się liczby mniej więcej w przedziale 18-30... Co Wy na to?

Gdy ruszamy hmmm..... mnie to irytowało gdy widziałem 50l albo 80l przy ruszaniu, a srednia 15-30l przy ruszaniu ani to szybkim ani wolnym. Dlatego wylaczylem i juz nie zagladam tam ;)

emfranc - 11-04-2008, 08:37

Moja przy ruszaniu ok 22-40 litrów, czasem jak ją dobrze przeciągnę na jedynce to i ponad 50 pokaże. Kiler22 moja ma bardzo podobne spalanie do Twojej w co niektórzy nie wierzą :mrgreen: Jednak dobra pompa to połowa sukcesu :badgrin: :wink:
Student - 11-04-2008, 10:22

Jak szarpie to bym świece sprawdzał albo ceweczka,
co do spalania chwilowego miałem na swojej 83l :wink: ale nie powiem jak to zrobić :lol:

Anonymous - 11-04-2008, 11:13

świeczki nowe cewki dobre , jak byłem w servisie pierwszy raz to mi powiedzieli ze jest to pompa i na to wychodzi