[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Jeśli nie Lancer to co czyli jakie inne autka rozważaliście?
michalp - 07-11-2008, 09:16
Bastek77 napisał/a: | szczególnie w porównaniu z Focusem, który ma strasznie głośny silnik, słabą skrzynie i twardą zawiechę, ale może się nie znam
Pozdr. |
Zawieszenie w foce miękkie nie jest, ale w porównaniu z Octavią 2 - pełen komfort. Skrzynia jest ok, silnik faktycznie głośny.
No ale w całym teście rozbawiło mnie porównanie wykończenia wnętrza, gdzie Lancer dostał mniej punktów niż Foka. Ludzie! Przecież focus to porażka! Może góra deski nie wygląda najgorzej, ale dół deski oraz boczki drzwi to tandeta i brzydota.
seba77 - 07-11-2008, 09:58
Powiem tak ile ludzi tyle opini na temat tego auta,mi osobiscie sie podoba i napweno wybral bym go gdyby mnie bylo na niego stac
sla - 08-11-2008, 17:09
michalp napisał/a: |
No ale w całym teście rozbawiło mnie porównanie wykończenia wnętrza, gdzie Lancer dostał mniej punktów niż Foka. |
Niestety Lancer też jest wykończony tandetnie, słabe plastiki i marna tapicerka. W porównaniu do Carismy i poprzedniego modelu to krok w tył.
jaca71 - 08-11-2008, 17:35
Generalnie na plastiki i jakość wykończenia bym nie narzekał. W nowych samochodach (nie licząc marek premium) plastiki wyglądają bardziej tandetnie niż w poprzednich edycjach ale tylko wyglądają. Po pierwsze to użyte plastiki muszą nadawać się do recyclingu (trudne słowo). A po drugie normy bezpieczeństwa (nie obowiązkowe ale wszyscy chcą 5*) wymagają pewnych zachowań deski rozdzielczej podczas uderzenia. Po trzecie trzeba gdzieś ciąć koszty. Ale mimo wszystko technologia materiałów kroczy do przodu wielkimi krokami i te plastiki tylko wyglądają na gorsze niż są.
Najbardziej bawią mnie wypowiedzi redaktorków, którzy twierdzą że w danym modelu materiały są niskiej jakości i za jakiś czas będą się odzywać. Skąd to wiedzą? W opisach wchodzących modeli pełno jest takich opinii a jednak nie potwierdzają się one w testach długodystansowych. Wychodzą różne usterki po pewnym przebiegu a nędzne plastiki dalej są ciche
sla - 09-11-2008, 18:41
Może i technologia materiałów kroczy do przodu ale jakość materiałów jest coraz gorsza i niestety ma to związek tylko z kosztami . Plastiki są fatalne i lepiej żeby wyglądały na lepsze niż są a nie odwrotnie. Podobnie żenująca tapicerka.
kotakot - 09-11-2008, 19:40
sla napisał/a: | Plastiki są fatalne i lepiej żeby wyglądały na lepsze niż są a nie odwrotnie. Podobnie żenująca tapicerka. |
Mam wrażenie że piszesz o Toyocie Auris a nie o Lancerku... Tam dopiero jest masakra we wnętrzu...(za podobną cenę!)
Odnosząc się do całego wątku- bagażnik- rzeczywiście bez szału ale mi to w ogóle nie przeszkadza- i tak mam tam zwykle niezły bałagan więc choćby był i diamentami wyłożony to i tak nikomu bym go nie pokazał ;P
Wracając do wnętrza to dla mnie jest ok- nie lubię kosmosu w stylu Hondy Civic- brakuje mi regulacji kierownicy przód/tył i to jest największy mankament. Oprócz tego jest ok.
A pierdółki typu bagażnik rekompensuje śliczny wygląd, zachowanie auta na drodze itd itp.
Pozdrawiam
sla - 09-11-2008, 19:52
Bycie Mitsumaniakiem nie zwalnia od zdrowego rozsądku. Zobacz plastiki, fotele i tapicerkę w Carismie lub poprzednim Lancerze czy jeszcze starszym to zrozumiesz o czym piszę. Śliczny wygląd?-owszem po poprzednim paskudztwie o wiele lepiej, gdyby tylko nie było jeszcze tak nieporadnie doczepionego nosa to nieźle. Silniki gorzej niż u konkurencji, zaś 1,5 przy takiej masie samochodu to nieporozumienie.
Anonymous - 09-11-2008, 22:24
Sla pokaż mi lepsze auto za 57900,- esp, kontrola trakcji, 7xair, abs z ebd, radiocd i mp3, 6 głośników, podłokietniki przód i tył, wspomaganie elktryczne, 110koników, niskie spalanie i opłaty, świetna trakcja, dużo przestrzeni wewnątrz,pełna elektryka, itd, itd.........................Do tego w cenie, alarm z cz, imm. dywaniki gumowe, chlapacze przód i dość droga mata do bagażnika i parę innych drobiazgów.
Ja nie znalazłem podobnego auta w tej cenie, chyba, że Dacie Logan.......................
[ Dodano: 09-11-2008, 22:25 ]
lakier metalic:)
sla - 09-11-2008, 23:43
Za 60 tys.kupisz świetnie wyposażonego Focusa z fantastycznymi fotelami(już nie pamiętam jaka to wersja ale oglądałem z kolegą) Podobnie Vovo V30, Golfa i parę jeszcze innych autek zapewniam Cię że wcale nie gorszych jeśli chodzi o wyposażenie.Wiem bo własnie w tym przedziale cenowym szukał mój kumpel. Dlatego niech nikt nie mówi że Lancer jest jakąś wyjątkową okazją a wszyscy decydujący się na inne samochody głupcami.
Hubeeert - 10-11-2008, 00:02
sla napisał/a: | fantastycznymi fotelami | Dzięki którym po 600km w jeden dzień przez kolejne 3 tygodnie bolały mnie plecy. Nie tylko ja mam ten problem - potwierdzało to co najmniej kilka osób.
Żeby było jasne do nowego Lancera się nie mieszczę wygodnie...
sla - 10-11-2008, 00:18
To była jakaś wersja specjalna gdzie siedzenia naprawdę były oszałamiające, o wiele wygodniejsze niż w moim z których jestem b. zadowolony.
Hubeeert - 10-11-2008, 00:32
sla, jechałem wersją Ghia jeżeli to coś zmienia.
sla - 10-11-2008, 00:35
To były zupełnie inne fotele robione przez Recaro dla tej wersji Forda.
jaca71 - 10-11-2008, 09:02
Nikt nie pisze że Lancer jest jakimś ideałem, nikt nie pisze że ktoś inny nie wybierze czegoś innego ale:
1. Materiałami Lancer nie odbiega od konkurencji w swojej klasie.
2. Nie ubliżając nikomu ale plastiki w Carismie są na poziomie wczesnych lat 90 zeszłego wieku japońszczyzny - praktycznie wszystkie japończyki tak wyglądały i to dzięki nim wyrobiły sobie opinie że są super wykończone/spasowane i nie trzeszczą. Ale w tym samym czasie w Europie już zaczynały pojawiać się "twarde, tandetne" plastiki, które wcale nie są gorsze.
Wrócimy do dyskusji za kilka lat jak obecne Lancery się rozklekotają albo nie
Anonymous - 11-11-2008, 18:13
Sla, wszystkie auta, które wymieniłeś są o pół klasy mniejsze. Widziałem także golfa za około 60tys i nie dość , że mniejszy to za te pieniądze masz silnik 1.6l , który pali jak smok! Zobacz ceny Jetty, jak porównywać to sedany! Podobnie jest z octawią, natomiast i30, to focus ze znaczkiem volvo, tylko, że jeszcze mniejszy w środku...........Forda nie kupił bym nigdy!!!
Ważne, że ja jestem zadowolony z jazdy nowym autkiem Pozdr.
|
|
|