[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Co wybrać - Lancer 1.5 - 1.6, czy 1.8 - silnik benzynowy ?
sla - 03-10-2008, 23:13
Było o odpadających osłonach kurtyn przednich w słupkach, o kompromitującym wykończeniu bagażnika w dywaniko-szmatkę i jeszcze parę innych drobiazgów nieprzystających do samochodu w tej klasie i o tej cenie.
Anonymous - 05-10-2008, 23:29
W moim egzemplarzu jak na razie osłony kurtyn na swoim miejscu
Jeżeli chodzi o wykończenie bagażnika, nie wyróżnia się niczym na + czy na minus względem Corolli czy Octawi II. Auto prowadzi się świetnie, jest przestronne i ładnie słychać mały choć zadziorny silniczek 1.5l, który okazuje się bardzo ekonomiczny, dla mnie super, pozdr.
jaca71 - 06-10-2008, 06:51
sla napisał/a: | Było o odpadających osłonach kurtyn przednich w słupkach, o kompromitującym wykończeniu bagażnika w dywaniko-szmatkę i jeszcze parę innych drobiazgów nieprzystających do samochodu w tej klasie i o tej cenie. |
Penie jeszcze o braku regulacji poziomej kierownicy?
A co do bagażnika to faktycznie nie wygląda. Niby wszystko cacy jak się ten filc poukłada, ale wystarczy złożyć siedzenia i wygląda z powrotem paskudnie. Ale na to jest rada trzeba dokupić opcjonalną matę bagażnika i już jest ok. Nie mówiąc o gołej blasze pod tylną szybą w bagażniku - na to nie bardzo widzę ratuneku. Ale plus z kolei za zawiasy bagażnika - nie wchodzą do środka jak u japońskiej konkurencji.
Czepili się jeszcze czegoś? Tak z ciekawości pytam
Trik - 06-10-2008, 13:44
W przypadku bagażnika to owszem dno i siedem mm szmaty.
Patrząc jednak na nowe fotki od 5 drzwiowego odnosze wrażenie że to cóś na podłodze w bagażniku take ładniusie nadało by sie do naszych sedanów.
jaca71 - 06-10-2008, 13:56
Jak wejdziesz na tą stronę: http://www.mitsubishi.pl/...n/Katalogi.html i wybierzesz katalog akcesoriów to jest tam coś takiego:
Kuweta bagażnika
Elastyczny materiał z zaznaczonymi liniami cięcia do
wersji z subwooferem i 4WD.
MZ314011
A na amerykańskiej stronie http://mitsubishicars.com...#accessoriesTab jeszcze taki fajny wynalazek:
Trunk Mat za "jedyne" 89$
W SB podłoga jest wyżej to raz, a dwa to że bagażnik łączy się z kabiną jest lepiej wykończony.
Anonymous - 06-10-2008, 20:37
Właśnie taką matę do bagażnika dostałem gratis, więc może dlatego nie narzekam na bagażnik, jeśli chodzi o wykładzinę to naprawdę nie widać różnicy w tej półce cenowej
Trik - 06-10-2008, 23:12
Nie mówiłem o jakiejś tam macie choc ta na stronie USA jest sympatyczna. Mówiłem raczej o sposobie wykończenia bagażnika (zwłaszcza podłogi) w nowym HB. Jeszcze nie widziałem auta osobiście i nie wiem co faktycznie zobaczę, ale wygląda to raczej solidnie niz ten CAR-PET w sedanie. Jak się wnerwię to jade jutro do Suwałk na oględziny, a jak mi przejdzie to dopiero w piętek w Grafiksie.
Zastanawia mnie tylko jeden aspekt. Jeśli jest to inna jakość niż to co mam aktuell, to czy dało by sie adaptować rozwiązanie z HB do sedanka i jaki to jest koszt. Osobiście myślałem o wykonaniu czegoś podobnego u tapicera.
jaca71 - 07-10-2008, 08:11
Miałem możliwość dokładnego oglądania Toyoty Camry LE 2008 w bagażniku (i nie tylko). Pierwsze wrażenie że jest lepiej niż w Lancerze, ale przyglądam się dokładniej a tam na podłodze jest właśnie taka mata (jak ta za 89$) w standardzie a pod spodem taki sam filc. Boczki zrobione tak samo, podszybie - goła blacha i dodatkowo zawiasy wchodzą w przestrzeń ładunkową. Porównując to z takim samym modelem tyle że z 2002 roku to masakra. Tamten staruszek był cały wyłożony sztywnym filcem wraz z tylnym podszybiem i zawiasami tak że nie szurały po bagażach.
Wniosek - w japońcach obecnie taki standard bagażników w sedanach.
Anonymous - 07-10-2008, 22:48
A mi nie chodziło o jakąś tam matę, tylko dodatkową wykładzinę bagażnika gumowo-materiałową.
Radassss - 17-02-2009, 10:11 Temat postu: 1,5 VS 1,8 Proponuje zeby tutaj pisac swoje przemyslenia na temat dlaczego 1,5, a nie 1,8 i na odwrot, bo dyskusja na ten temat niepotrzebnie przeniosla sie na tematy o spalaniu
pozdrowka
filippoz - 17-02-2009, 11:12
Czekałem aż ten temat się pojawi.
Ja kupiłem 1.8 pomimo tego że jeżdżę jak emeryt ale lubię mieć zapas mocy i pojemności w sytuacjach kryzysowych, których dużo na naszych kochanych koślawych drogach
co do głośności - 1.8 najcichszy nie jest, nie jechałem nigdy 1.5 ale wnioskuję że ciszej nie będzie.
Tak brakuje 6tego biegu w benzyniaku bez względu na pojemość ... aż się prosi ...
spunki - 17-02-2009, 11:25
Witam. Ja wybralem silnik 1,5. Daltego, ze po pierwsze wybieralem samochod wspolnie z zona (wspolna decyzja na zasadzie kompromisu), po drugie wiekszosc tras robimy po miescie (kilka km), po trzecie mniejsze spalanie i po czwarte nizsza cena. Bedac jednak po jazdach probnych 1,5 i 1,8 nie zaluje mojej decyzji. Zaznaczam jednak, ze lepszym silnikiem dla tego samochodu jest 1,8 (swobodniej, ciszej i bezpieczniej sie jezdzi - wiec warto dolozyc te 3000zł). Cos wiecej na ten temat wypowiem sie jak juz dostane w soje rece mojego Lancera. Pozdrawiam wszystkich Mitsumaniakow.
michalek_p - 17-02-2009, 11:27
Ja kupiłem 1.8 z podobnych przyczyn jak filippoz .
Poprzednio jeździlem Toyota Avenis 1.6 - autko całkiem spoko i nigdy mnie nie zawiodło ale silnik pod względem mocy i związanego z tym komfortu przy wyprzedzaniu to niewypał (za duża waga auta, za mała moc).
Na autostradzie nie ma to coprawda aż tak dużego znaczenia ale przy tej ilości autostrad jaką mamy to powiedziałem sobie ,że drugi raz tego błędu nie popełnie i mając wybór silnik słabszy lub mocniejszy to wybiorę ten drugi.
Anonymous - 17-02-2009, 11:28
Róznica w pojemności niewielka. 300cm3 na samochód to doprawdy niewielka zmiana. Gdyby to było jeszcze turbo ale w wolnossącym... Z prostej proporcji wynika że jeżeli mamy silnik 1,5L i moc 109KM to w silniku 1,8L powinno byc 130KM a jest 143. Kazda moc się bierze z paliwa a więc aby osiągnąć te 143 KM trzeba podać do silnika więcej paliwa i o to idzie cała burza. Wiadomo moc niższa spalanie mniejsze. Wszystko zależy co dla kogo jest priorytetem dla jednego spalanie (bo np. jeździ tylko po mieście) dla innego przyspieszenie (bo jeździ po krętych trasach). IMHO i tak paleta silników jest zbyt uboga do takiego auta. Powinno być coś jeszcze np: 2,4L, 3,0L. Żeby był możliwy wybór. A tak w sumie to jest kłótnia o pietruszkę.
Radassss - 17-02-2009, 11:56
filippoz napisał/a: | Czekałem aż ten temat się pojawi. |
hehe stawiacie flaszke ... zartuje
tez z podobnych powodow wybralem 1,8 co filippoz ale ja jezdze dosyc dynamicznie...
w ogole nie istanial dla mnie temat 1,5 przejechalem sie testowo tylko dla porownania i tak byla niedziela wkoncu co mam robic innego... trzeba tu pochwalic Mitsubishi za cene 1,8 w porownaniu do 1,5 roznica naprawde jest niewielka... fakt roznica w spalaniu jest duza, ale to dla tych co na to patrza ja tak nie bardzo, fajnie jak pali w granicach jakiejs tam normy, ale jakby wiecej palil tez bym przezyl...
dzisiaj ojciec pojechal sobie nim nad morze na 3 tyg... buuuuu 3 tyg bez miska jak ja to przezyje... jakos dam rade trzeba sie trzymac... bedzie cieko
wyszlo mu wg kompa spalanie 7,4 na dystansie ok 250 km
a co do wybierania przez kobiety to one chcialy Vectre... bleeee chociaz musze przyznac ze bardzo przyjemnie sie nia na testowce jezdzilo...
wiec powiem szczerze dobrze ze toja mialem decydujacy glos, do koloru sie nie wtracalem, a niech maja cos z zycia ;D
|
|
|