[97-04]Galant EAxA/W - [EAx 97-04] Czym się różni lift i nie lift?
raddex - 05-12-2011, 22:00
No to kolejne pytanie o różnice:
Czy przednie główne lampy różniły się mocowaniami (chodzi o mocowanie od strony wewnętrznej, dolne, przy grilu)?
Miałem prawą lampę angielską wstawioną i zamieniając ją (kupiłem od rocznika 2002) zauważyłem, że nowa, poprawna miała dolny uchwyt pełny (w kształcie litery O), zamknięty, a nie otwarty w kształcie litery C jak angielska. Wyłącznie chodzi o oryginalne lampy Stanley i nie spawane, nie klejone po uszkodzeniach.
Co ciekawe, sprawdziłem lampę u MkKarpiu, który ma 2002 rocznik Avance i ma taką samą jak moja angielska i wiele innych Galantów. hmmm...
Owczar - 05-12-2011, 22:17
Wydaje mi się, że wzmocnienie czolowe było zmieniane, może stad te inne mocowania.
swinks_UK - 05-12-2011, 23:18
Wzmocnienie czołowe to tylko odrobinę grubsza belka, ale mocowanie identyko. Wszystkie lampy jakie dotąd obrabiałem (a były już kilkadziesiat JDM, pfl i fl) miały dolny uchwyt przy grillu "C".
To co piszesz pasuje mi do lampy "podróbki".
raddex - 05-12-2011, 23:20
Owczar napisał/a: | Wydaje mi się, że wzmocnienie czolowe było zmieniane, może stad te inne mocowania. |
Tylko gdzie było zmieniane, w których rocznikach?
Czy na lampie jest gdzieś data produkcji ukryta?
Ja mam 2001, lampa niby od 2002 - oryginał. Powinienem mieć mocowanie lampy w kształcie litery C, bo musiałem pokombinować z mocowaniem. Sprawdzając Michała rocznik 2002 też ma uchwyt w kształcie litery C.
Może roczniki z końca produkcji miały jakąś lekką zmianę konstrukcyjną.
Podjadę kiedyś do ASO pogrzebać w historii, może coś mają.
[ Dodano: 05-12-2011, 23:24 ]
swinks_UK napisał/a: | Wzmocnienie czołowe to tylko odrobinę grubsza belka, ale mocowanie identyko. Wszystkie lampy jakie dotąd obrabiałem (a były już kilkadziesiat JDM, pfl i fl) miały dolny uchwyt przy grillu "C".
To co piszesz pasuje mi do lampy "podróbki". |
Jak w mordę strzelił, wszędzie loga Stanley, na szkle, na obudowie.
Zrobię fotkę i wkleję, ale to tak za 2 dni.
swinks_UK - 05-12-2011, 23:35
Logo Stanley sobie można w Chinach w hucie szkła wydmuchać, prawda?
raddex - 05-12-2011, 23:48
swinks_UK napisał/a: | Logo Stanley sobie można w Chinach w hucie szkła wydmuchać, prawda? |
Prawda
draco09 - 12-01-2012, 22:35
Można by powiedzieć, że zostało już napisane wiele ale... jak to jest z wersją Winter Edition?
Znalazłem oto takie auto: GALANT WINTER EDITION
Starałem się coś znaleźć na forum na temat tej wersji ale ogólnie pisze się o niej niewiele. W mojej ocenie ( JESZCZE nie jestem ekspertem w temacie wiec błędy wybaczcie) prezentowany egzemplarz jest zdecydowanie autem z przed liftingu (wygląd) natomiast sprzedawca sugeruje 1999 r. Czy w tej wersji mechanika jest politowa a cała reszta przedliftowa? Jak to było z tą wersją Winter Edition?
yaro1976 - 13-01-2012, 08:42
draco09 napisał/a: | Można by powiedzieć, że zostało już napisane wiele ale... jak to jest z wersją Winter Edition?
Znalazłem oto takie auto: GALANT WINTER EDITION
Starałem się coś znaleźć na forum na temat tej wersji ale ogólnie pisze się o niej niewiele. W mojej ocenie ( JESZCZE nie jestem ekspertem w temacie wiec błędy wybaczcie) prezentowany egzemplarz jest zdecydowanie autem z przed liftingu (wygląd) natomiast sprzedawca sugeruje 1999 r. Czy w tej wersji mechanika jest politowa a cała reszta przedliftowa? Jak top było z tą wersją Winter Ediotion?
|
jeszcze takiego zestawienia nie widziałem, tj wszysko od sporta, tj kolor, ciemne szyby, fele, chyba ma High Contrast (?), ale zderzak ma od wcześniejszej wersji, oraz tapicerka, nie od sporta, wg mnie cos kombinowane, ogólnie ładnie wygląda, jednak jak dla mnie trochę poskładany
robertdg - 13-01-2012, 08:53
To nie jest ani Winter Edition ani Sport Edition, brak zgodności katalogowej, poprostu auto z dodatkami takimi jakie właściciel chciał, ale to nie powód aby mu nadawać nazwe pakietową
fergul11 - 13-01-2012, 10:26
w opisie jest webasto i ciepłe krzesełka i to chyba spowodowało że sprzedający nazwał to -edycja zimową draco09 napisał/a: | ale to nie powód aby mu nadawać nazwe pakietową |
[ Dodano: 13-01-2012, 09:28 ]
Jak to sie stało ze cytowałem kolegę robertdg a słowa przypisało draco09 ?
fj_mike - 13-01-2012, 10:34
robertdg, były lokalnie takie wersje jak Winter Edition. Posiadały:
- kolor nadwozia jak wersje SE
- hamulce dwutłoczkowe
- TCL
- grzane siedzenia
Rafal_Szczecin - 13-01-2012, 10:53
spojrzcie na naklejke na tylnej klapie "winter edition" jest taka sama pod wzgledem czcionki czy tez laczenia jak sport edition, wiec wg mnie wypuszczona przez MMC
draco09 - 13-01-2012, 12:08
fergul11 napisał/a: | :mrgreen: Jak to sie stało ze cytowałem kolegę robertdg a słowa przypisało draco09 ? |
Jestem wszędzie
Rafal_Szczecin napisał/a: | spojrzcie na naklejke na tylnej klapie "winter edition" jest taka sama pod wzgledem czcionki czy tez laczenia jak sport edition, wiec wg mnie wypuszczona przez MMC |
Otóż to. Widziałem kiedyś Winter Edition "na żywo" - posiadał identyczny napis - w tym miejscu wszystko się zgadza. Pytanie co z resztą? Czy wersja winter edition była objęta liftingiem? Jeśli tak to co zmieniali?
yaro1976 napisał/a: | ogólnie ładnie wygląda, jednak jak dla mnie trochę poskładany |
I w tym cały szkopuł, wygląda ładnie ale składaka kupować nie chcę.
toyociv - 13-01-2012, 13:36
fj_mike napisał/a: | robertdg, były lokalnie takie wersje jak Winter Edition. Posiadały:
- kolor nadwozia jak wersje SE
- hamulce dwutłoczkowe
- TCL
- grzane siedzenia |
Potwierdzam tą informację. Posiadałem kiedyś identycznego Galanta, natomiast miał przedni zderzak sport.
Prawda wygląda tak, ze z Japoni płynęły do Europy bazowe modele. W Europie zostały już wyposażane pod podrzeby rynku, tak też w Anglii Avance jest dalej Sportem, na szwajcarie poszło najwięcej Nardi Torino z kontrolą trakcji i dodatkową powłoką antykorozyjną. Sport był doposażany już europejskimi pakietami "edition", Avance był również w środku (okleina kokpitu i uchwytów w drzwiach) dopieszczany na potrzeby rynku. Z Ciekawostek na Filnandie, Danię, Szwecję wyszła wersja Winter Edition która posiadała pakiet bezpieczeństwa (lepsze hamulce, TCL) oraz podgrzewane welurowe (skórzane nie występowaly) fotele. HC nie było, ten też nie ma. Wersja Winter była doposażane jedynie na bazie sport edition (ten musi mieć zmieniony zderzak) i miała tapicerkę welurową z pogrzewaniem zamiast "sport" tapicerki.
Juiceman - 13-01-2012, 16:59
Uściślijmy informacje odnośnie wersji Winter Edition
Model dostępny od 11.1998 roku (czyli 6 miesięcy po wprowadzeniu SportEdition) oferowany do sprzedaży łącznie do 05.1999) Później oficjalnie została zniesione oferowanie tego modelu.
Wprowadzenie "Edition Sport" I .............................. 05.1998 *
Wprowadzenie "Winter Edition" * .............................. 11.1998
EA5A / W Winter Edition ... ... ...... 6A13 163 KM / 223 Nm ... 5MT / 4AT ...... 800 ... od 11.98 do 05.99 włącznie
W roku 1998 jesteśmy wstanie wyróżnić następujące modele:
2000 GLS
- 2500 V6-24
- Sport Edition
- Winter Edition
A i najważniejsze oficjalne wyposażenie Winter Edition w porównaniu do reszty Galantów to :
11.1998 Wprowadzenie od "Winter Edition" z TCL i podgrzewane fotele velurowe
Reszta dodatków to inwencja własna kupującego z salonem
|
|
|