MitsuManiaki.com - INTER-CARS ... Ogólnopolski Dystrybutor części zamiennych
akbi - 26-11-2008, 09:07
stary alfer napisał/a: | Na szybko szukałem odpowiedzi w temacie, ale nie znalazłem.
Przeoczyłem coś? |
gdzieś to podawałem, ale napiszę jeszcze raz ...
Ustalany i negocjowany upust był JEDYNIE na części do aut Mitsubishi ... jednakże, z informacji przekazanych przez osobę z InterCarsu, z którą załatwiałem sprawę, dowiedziałem się, że nie mają możliwości udzielania TYLKO rabatu na konkretną markę, więc upust występuje również w częściach do samochodów innych marek, lecz w zależności od marki pojazdu może być on większy lub mniejszy niż nasze 29%.
stary alfer - 26-11-2008, 09:36
akbi napisał/a: | Ustalany i negocjowany upust był JEDYNIE na części do aut Mitsubishi ... jednakże, z informacji przekazanych przez osobę z InterCarsu, z którą załatwiałem sprawę, dowiedziałem się, że nie mają możliwości udzielania TYLKO rabatu na konkretną markę, więc upust występuje również w częściach do samochodów innych marek, lecz w zależności od marki pojazdu może być on większy lub mniejszy niż nasze 29%. |
Dziękuję jak nie wiem co
viader - 26-11-2008, 09:54
Ja już kupowałem komplet amortyzatorów do citroena na zniżkę klubową.
akbi - 26-11-2008, 10:09
Dodam jeszcze iż ...
Poinformowano mnie ... nie wiem na ile to prawda, a na ile jedynie "straszenie", że jeżeli na nasz numer klubowy będzie dokonywane dużo zakupów części do aut NIE-MITSUBISHI to ... zabiorą nam upust, gdyż - upust jest przyznany klubowi Mitsumaniaki (fanatykom marki Mitsu) a nie pierwszemu z brzegu sklepowi z częściami do aut.
Dla mniej obeznanych osób dodam, iż wysokość upustu wg mnie mamy na bardzo przyzwoitym upuście, gdyż spotkałem się już z przypadkami, gdzie wiele warsztatów ma upusty na poziomie połowy tego co mają Mitsumaniaki.
Hubeeert - 26-11-2008, 11:23
akbi, tylko, że My dokonujemy chyba więcej zakupów niż byle warsztacik czy mały sklepik. A będzie tego jeszcze więcej.
Nie rozumiem w czym problem?
akbi - 26-11-2008, 11:37
Hubeeert napisał/a: | akbi, tylko, że My dokonujemy chyba więcej zakupów niż byle warsztacik czy mały sklepik. A będzie tego jeszcze więcej. |
na to liczę ... zadzwonię do nich za 2-3 miesiące i postaram się wyciągnąć jakąś informację o poziomie naszych zakupów
Hubeeert napisał/a: | Nie rozumiem w czym problem? |
też nie wiem dokładnie ...domyślam się jedynie, że mają jakieś zasady dystrybucji i związany z tym systemu poziomu cen ... i ja ich rozumiem, ja również mam coś podobnego w dystrybucji kopiarek
Ursus - 26-11-2008, 11:40
To faktycznie trochę dziwne, przecież czy się kupuje części do Mitsu czy innych marek z upustem generalnie sam fakt dokonywania u nich zakupów a tym samym zwiększenia im obrotu powinien być korzyścią samą w sobie...
viader - 26-11-2008, 11:46
Powinni się cieszyć, że się u nich kupuje, a nie straszą stratą zniżek. Bez zniżek nic bym u nich nie kupił bo można te same części bez większego problemu kupić taniej na allegro albo od japaneze. Odkąd są zniżki wydałem u nich już ok. 2000zł bo miałem podobne ceny jak z wyżej wymienionych źródeł ale towar w zasadzie od ręki. Ich normalny cennik detaliczny to "rozbój w biały dzień", tylko niedoinformowani u nich chyba kupują (skoro większość części można kupić taniej).
akbi - 26-11-2008, 11:52
Ursus napisał/a: | przecież czy się kupuje części do Mitsu czy innych marek z upustem generalnie sam fakt dokonywania u nich zakupów a tym samym zwiększenia im obrotu powinien być korzyścią samą w sobie... |
i to niestety jest bardzo mylne stwierdzenie. Dlaczego ... bo otóż w pewnym tam zakresie tracą na tym ich wcześniejsi klienci (sklepy, warsztaty) ...często są to bardzo dobrzy klienci IC, którzy robią znacznie większe obroty z nimi niż my.
Pomyśl sobie odwrotnie ... masz sklep, sprzedajesz dajmy na to komputery ... sprzedajesz ich dużo, masz dobre upusty u dystrybutora i .... czy nie wkurzałoby Cię, jeśli jakiś Pan "Kowalski" - dotychczasowy Twój klient - również dostałby upust w tej samej hurtowni na bardzo podobnym poziomie do Twojego??
To są pewnego rodzaju właśnie zasady (tzn jedna z nich) dystrybucji ...gdyby nie to, to każdy mógłby sobie kupować bezpośrednio od producenta, a tak .... zadzwoń np do Panasonic Polska do Wawy /głównego przedstawicielstwa Matsushity na Polskę/ i spróbuj kupić np telewizor
Ursus - 26-11-2008, 11:52
Viader zgadzam się w 100%, porównywałem początkowo ich ceny z cenami nawet nie na allegro czy u Japaneze, ale z cenami w innych zwykłych sklepach motoryzacyjnych i gdyby nie ten upust również nie zrobiłbym tam żadnych zakupów...
akbi - 26-11-2008, 11:55
viader napisał/a: | Ich normalny cennik detaliczny to "rozbój w biały dzień", tylko niedoinformowani u nich chyba kupują (skoro większość części można kupić taniej). |
Oni w ogóle nie chcą sprzedawać detalistom ... stąd właśnie tak wysokie u nich są te ceny.
Ursus - 26-11-2008, 12:04
Akbiznasz wyniki ogólnopolskie jakie robimy na nasz numer klienta?? Znasz wyniki poszczególnych warsztatów i upusty dla nich?? A po drugie to jeżeli ustalili nam taki a nie inny upust i zrobili to bezmyślnie to jest ich problem - jak to teraz wygląda, czyli chodziło o wypchanie części najmniej chodliwych??. Jeżeli go nam odbiorą to żaden uświadomiony w zakresie cen potencjalny klient do nich na zakupy nie pojedzie. Kto na tym będzie stratny bardziej?
viader - 26-11-2008, 12:15
akbi napisał/a: | viader napisał/a: | Ich normalny cennik detaliczny to "rozbój w biały dzień", tylko niedoinformowani u nich chyba kupują (skoro większość części można kupić taniej). |
Oni w ogóle nie chcą sprzedawać detalistom ... stąd właśnie tak wysokie u nich są te ceny. |
I to jest błąd, takie pojedyncze mróweczki potrafią zrobić większy obrót od kilku dużych odbiorców. Ale skoro mają taką politykę to ich strata...
Ursus - 26-11-2008, 12:51
i dodam jeszcze,
akbi napisał/a: |
Pomyśl sobie odwrotnie ... masz sklep, sprzedajesz dajmy na to komputery ... sprzedajesz ich dużo, masz dobre upusty u dystrybutora i .... czy nie wkurzałoby Cię, jeśli jakiś Pan "Kowalski" - dotychczasowy Twój klient - również dostałby upust w tej samej hurtowni na bardzo podobnym poziomie do Twojego?? |
że to jest bardzo mylne stwierdzenie, ponieważ patrzysz pod kontem jednostki a my, czyli osoby uprawnione do korzystania z rabatu na jeden określony numer klienta nie jesteśmy jednostkami tylko stanowimy ogół setek ludzi. Ja nie jestem panem Kowalskim, ale klientem nr........, który robi konkretny obrót, nie mały jak zakładam. Natomiast z Twoim jednostkowym podejściem do sprawy, ciężko Ci będzie wynegocjować jakiekolwiek dobre warunki. A to, że panowie z IC będą dążyć do swoich racji to oczywista sprawa, na tym polega negocjowanie.
akbi - 26-11-2008, 12:56
Ursus, przeczytaj proszę jeszcze raz to co napisałem, bo Twój post ma się nijak do tego co napisałem wyżej .. ja nigdzie nie pisałem, że wysokość upustu dali nam przypadkowo. viader napisał/a: | I to jest błąd, takie pojedyncze mróweczki potrafią zrobić większy obrót od kilku dużych odbiorców. Ale skoro mają taką politykę to ich strata... |
tak, mają taką politykę ...
[ Dodano: 26-11-2008, 12:59 ]
Ursus napisał/a: | Ja nie jestem panem Kowalskim, ale klientem nr........, który robi konkretny obrót, nie mały jak zakładam. |
tzn jaki ??? Ursus napisał/a: | Natomiast z Twoim jednostkowym podejściem do sprawy |
Ursus, kupno w IC nie jest przymusem ani żadnym obowiązkiem ... nie odpowiadają Ci ich zasady to nie kupuj tam
|
|
|