To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze nieMiśki ;-) - To mój nowy nabytek

Krzyzak - 14-05-2009, 08:10

jak dla mnie, to kolejnosc byla taka:
- brak pelnego spalania ze wzgledu na zalane swiece
- przedostawanie sie gazu do wydechu
- dopalanie w katalizatorze
- spalenie katalizatora
- reszte Hubert opisal...

ja raz po myciu V6 w EA5 tez sie strachu najadlem... chodzilo co prawda tylko o brak ladowania (a potem i kilku innych rzeczy), ale na szczescie skonczylo sie dobrze - dluga historia

Anonymous - 14-05-2009, 08:10

Współczuję, przykra sprawa. A samochód masz z charakterem! Co do usuwania przykrycha zapachów, mogę nieco podpowiedzieć, bo w obu Coltach po zakupie - brzydko mówiąc - śmierdziało.
Najpierw musisz usunąć źródło brzydkiego zapachu, tj. najdkopcone wygłuszenia, konserwę itd. Ciągi powietrzne czyścisz (zapewne kilkakrotnie) pianką do czyszczenia klimatyzacji. Bezpośrednio na tapicerkę wystarczą zwykłe środki czyszczące o intensywnym zapachu (Vanish na dywanikach, wykładzinie i podsufitce potrafi czynić cuda). Na samo powietrze - zapach typu antitabac w aerosolu (taki domowy) i solidne wietrzenie.

Hugo - 14-05-2009, 11:33

rosomak1983 napisał/a:
Myslisz ze to przez mycie silnika i potem spalanie gazu w kolektorze?
Tak, to właśnie przez to.
Hugo - 14-05-2009, 11:36

Krzyzak napisał/a:
jak dla mnie, to kolejnosc byla taka:
- brak pelnego spalania ze wzgledu na zalane swiece
- przedostawanie sie gazu do wydechu
- dopalanie w katalizatorze
- spalenie katalizatora
Dokładnie tak jak napisałeś. To jest najbardziej prawdopodobne i logiczne. Najgorsze, że wcześniej słyszałem o podobnych przypadkach, a sam zlekceważyłem nieprawidłową pracę silnika i nawet podczas jazdy myślałem o wybuchach gazu i spalaniu go w wydechu i jednak się nie zatrzymałem. Dopiero jak silnik zgasł. Człowiek całe życie jest głupi i głupi umiera.
gregorbu napisał/a:
Najpierw musisz usunąć źródło brzydkiego zapachu, tj. najdkopcone wygłuszenia, konserwę itd. Ciągi powietrzne czyścisz (zapewne kilkakrotnie) pianką do czyszczenia klimatyzacji. Bezpośrednio na tapicerkę wystarczą zwykłe środki czyszczące o intensywnym zapachu (Vanish na dywanikach, wykładzinie i podsufitce potrafi czynić cuda). Na samo powietrze - zapach typu antitabac w aerosolu (taki domowy) i solidne wietrzenie.
Dzięki stokrotne, napewno spróbuję.
Marcin-Krak - 20-05-2009, 22:19

Hugo, z tego co widzę, to chyba podjąłeś decyzję co dalej ;)
Hugo - 21-05-2009, 00:23

Dokładnie. Czekam na propozycje.
Owczar - 27-05-2009, 14:01

Hugo, gdyby ktoś w mojej rodzinie szukał auta, to chyba już co mógłbym mu polecić :)
Nie żal Ci? ;>

Hugo - 27-05-2009, 18:16

Owczar napisał/a:
Hugo, gdyby ktoś w mojej rodzinie szukał auta, to chyba już co mógłbym mu polecić
Miło to słyszeć, a raczej widzieć :wink: .
Owczar napisał/a:
Nie żal Ci? ;>
Jeszcze jak! Bardzo przywiązuję się do aut, ponieważ w każde wkładam mnóstwo czasu i pieniędzy, ale zauważyłem, że średnio co rok muszę zmienić na inne.
Owczar - 27-05-2009, 18:22

No jak przeczytałem opis co zmieniłeś w tym aucie (sam) to jestem pod wrażeniem... szybko kalkulując wychodzi że tyle co za niego chcesz to włożyłeś w ciągu roku.
Myślę, że szybko znajdziesz nowego nabywcę, tymbardziej, że te mazdy były naprawdę udanymi autami. Mam nadzieję, że nikt mnie nie ukamieniuje, ale galant pod względem awaryjności blado wypada przy maździe. ;)

A masz jakieś plany co teraz? 3 diamenty?

rosomak1983 - 27-05-2009, 22:53

Hugo, nie wierze ze juz chcesz sprzedac Magde.... Po co było w takim razie robić tyle modów??? :roll: :roll: :roll:

PS Jedyne co Cie moze usprawidliwić to kupno mitsubishi :D :D :D

Hugo - 28-05-2009, 08:10

Owczar napisał/a:
No jak przeczytałem opis co zmieniłeś w tym aucie (sam) to jestem pod wrażeniem... szybko kalkulując wychodzi że tyle co za niego chcesz to włożyłeś w ciągu roku
Nie no nie przesadzajmy :wink:
Owczar napisał/a:
Myślę, że szybko znajdziesz nowego nabywcę, tymbardziej, że te mazdy były naprawdę udanymi autami
Nie da się ukryć.
Owczar napisał/a:
galant pod względem awaryjności blado wypada przy maździe
Nie jeździłem Galantem, ale moja 626 jest totalnie bezawaryjna, po prostu żadnych niespodzianek. Zdaję sobie sprawę, że tak niezawodnego auta mogę już nigdy nie mieć.
Owczar napisał/a:
A masz jakieś plany co teraz? 3 diamenty?
rosomak1983 napisał/a:
Jedyne co Cie moze usprawidliwić to kupno mitsubishi
Patrzcie podpis :D
rosomak1983 napisał/a:
Po co było w takim razie robić tyle modów???
To jest silniejsze ode mnie.

Myślałem o kilku autach po Maździe, min. BMW serii 7 (E38), Mercedes C-Klasa 2.8 benzyna, Nissan Terrano, ale jednak Galant EA to po prostu dzieło sztuki, jeżdżące cudo i właśnie takie auto kupię i nie ma dyskusji!

rosomak1983 - 28-05-2009, 08:59

Hugo napisał/a:
ale jednak Galant EA to po prostu dzieło sztuki, jeżdżące cudo i właśnie takie auto kupię i nie ma dyskusji!

co fakt to fakt.... Gale sa najpiekniejsze. Zapowiada sie kolejna ciekawa historia w naszych miskach :D :D :D

Krzyzak - 28-05-2009, 12:12

Hugo napisał/a:
Myślałem o kilku autach po Maździe, min. BMW serii 7 (E38), Mercedes C-Klasa 2.8 benzyna,

to tak jak i ja, potem jeszcze spojrzalem na bmw e39 a na koniec na ceny typowych czesci eksploatacyjnych (klocki, amortyzatory, wahacze, sprzegla) i okazuje sie, ze nie stac mnie na nie - do Galanta V6 czesci sa 2-3 a nawet 5 x tansze i do tego produkcji japonskiej...
takze zostawiam bez komentarza

szkoda, ze Galanty nie mialy takie wyposazenia jak np. bmw typu sciemniane lusterka w nocy czy dwustrefowa klimatyzacja, ale cos za cos...

Hugo - 28-05-2009, 13:17

Krzyzak napisał/a:
szkoda, ze Galanty nie mialy takie wyposazenia jak np. bmw typu sciemniane lusterka w nocy czy dwustrefowa klimatyzacja, ale cos za cos...
Racja, ale miały wnętrza w pięknej kremowej skórze, BMW niby też, ale nawet w nich skóra wygląda po prostu biednie w porównaniu do skóry w Galu. Także zapowiadają się ciekawe modyfikacje w przyszłości :D (mam doświadczenie z montażem skóry w Maździe).
Krzyzak napisał/a:
spojrzalem na bmw e39
Fuj. Jak dla mnie z BMW tylko seria 7,a le i tak nie za bardzo, bo wiadomo BMW, dres itd.
Hubeeert - 28-05-2009, 15:27

Hugo napisał/a:
bo wiadomo BMW, dres
Firek :D