EVO Ogólne - Mam Evo X
pfx - 05-07-2008, 20:27
Faktycznie - Evo X nie mają ksenonów - sprawdzałem teraz specyfikację USA.
W UE światła ksenonowe muszą mieć spryskiwacze reflektorów lub wycieraczki reflektorów obowiązkowo. Z tym przeciwmgielnym sprawdzę jeszcze. Faktycznie - brak regulacji świateł - to paranoja straszna, jak również ten aku z tyłu i zbiorniczek - oj .. przegięli.
Reszta będzie do przełknięcia.
Hubeeert - 05-07-2008, 20:36
sith napisał/a: | Z Twojego postu wynika, że jest przymus mieć spryskiwacze przy ksenonach? Głupota jakaś. |
Przepisy nakazują posiadanie systemu oczyszczania lamp ksenonowych. Przy rozproszeniu światła na syfie, który zbiera się na lampach gdy jedziesz po drodze oślepiasz innych użytkowników drogi a skutecznośc świecenia spada drastycznie. krzychu napisał/a: | No ja sie tez zastanawiam gdzie jest wymóg tylnego swiatla przeciwmgielnego ? | Przepisy homologacyjne dopuszczające samochód do ruchu w UE.
[ Dodano: 05-07-2008, 20:37 ]
pfx napisał/a: | Z tym przeciwmgielnym sprawdzę jeszcze | Uwierz, samochody dopuszczone do ruchu po 1990 roku MUSZĄ mieć tylną lampę przeciwmgielną.
Anonymous - 09-07-2008, 22:01
pfx napisał/a: | Faktycznie - Evo X nie mają ksenonów - sprawdzałem teraz specyfikację USA.
W UE światła ksenonowe muszą mieć spryskiwacze reflektorów lub wycieraczki reflektorów obowiązkowo. Z tym przeciwmgielnym sprawdzę jeszcze. Faktycznie - brak regulacji świateł - to paranoja straszna, jak również ten aku z tyłu i zbiorniczek - oj .. przegięli.
Reszta będzie do przełknięcia. |
W droższych wersjach Evo X US ma ksenony i ma wtedy regulację wysokości świecenia.
Czy ma spryskiwacze to nie wiem.
Co do aku i pojemnika to faktycznie, aku nie stoi jakoś w kąciku tylko zabiera duuużo miejsca.Bagażnik jak w Corsie czy Punto tylko płytszy (no cóż, tylny napęd)
Hubeeert napisał/a: | krzychu napisał/a: | No ja sie tez zastanawiam gdzie jest wymóg tylnego swiatla przeciwmgielnego ? | Przepisy homologacyjne dopuszczające samochód do ruchu w UE. |
No tak, tylko że czytałem, że jak sprowadzasz jedno auto dla siebie danego typu to nie musisz homologować we własnym kraju.
Więc czy gdzieś jeszcze jest wymóg tego przeciwmgielnego?. Mi wogóle na przeglądzie przeciwmgielnego nie sprawdzali mimo że pozostałe tak (stop, kierunkowskazy, pozycyjne z tyłu).
Anonymous - 10-07-2008, 10:55
Dopiero teraz odpwiedziłem ten temat i widzę, że dużo straciłem.
Piękne Evo - jak dla mnie kolor Evo powinno być właśnie w obowiązkowo czerwonym kolorze (chociaż to grafitowe Evo z US też jest piękne!).
Odnośnie przeciwmgielnych - muszą być, a pojazd jeżeli chcemy go zarejestrować w PL i ma się poruszać po drogach publicznych musi być homologowany.
Anonymous - 10-07-2008, 21:01
slo_mo napisał/a: | Dopiero teraz odpwiedziłem ten temat i widzę, że dużo straciłem.
Piękne Evo - jak dla mnie kolor Evo powinno być właśnie w obowiązkowo czerwonym kolorze (chociaż to grafitowe Evo z US też jest piękne!).
Odnośnie przeciwmgielnych - muszą być, a pojazd jeżeli chcemy go zarejestrować w PL i ma się poruszać po drogach publicznych musi być homologowany. |
To czemu mam zarejestrowane auto i nikt nie pytał o żadną homologację?
Ani w urzędzie ani podczas BT.
Przecież ludzie sprowadzają takie wynalazki, które nigdy nie były i nie będą sprzedawane w Polsce. Jakby mieli sami je homologować to by w życiu nie kupili tych aut. Powtórzę jeszcze raz, czytałem przepisy i tam jasno stało że importer jest zobowiązany wystąpić o homologacje jeśli sprowadza więdej niż jeden egzemplarz danego pojazdu, który nie ma homologacji w danym kraju.
Tak więc homologowanie nie dotyczy zakupu jednego auta dla siebie. Co nie zwalnia nikogo z tego, ze powinien mieć światła takie jak należy. Niektórzy czepiają do przeglądu takie wiszęce od malucha pod zderzak a po przeglądzie je odkręcają.
A ile jeździ amerykańców z czerwonymi kierunkowskazami i nikt ich nie ściga.
Anonymous - 10-07-2008, 22:33
sith napisał/a: | A ile jeździ amerykańców z czerwonymi kierunkowskazami i nikt ich nie ściga. |
No tak, nawet u mnie w mieście pomyka kilka takich aut - jak włączają kierunek to zawsze mam wątpliwość czy im nie nawala hamulec
Jeżeli już zacząłeś, to dużo jeździ też aut z dosłownie czarnymi karawaniarskimi szybami ze wszystkich stron i też nikt ich nie ściga - do czasu....
Przecież nie o to chodzi czy udaje się jeździć, tylko o to co jest dozwolone! Jeźdząc tak świadomie łamiesz przepisy i jak Cię złapią nie będzie zmiłuj.
Anonymous - 11-07-2008, 22:27
No masz rację, takie rozumowanie prowadzi do tego, ze ludzie jadąc bez sprawnych np. hamulców czy świateł (albo po pijaku) nie myślą o tym, że stanowią zagrożenie, tylko o tym aby ich policja nie złapała. Dopiero jak dojdzie do tragedii coś im zaczyna świtać.
A ja dla spokoju planuję zmienić przednie reflektory. Chociaż akurat one nie stanowią takiego zagrożenia jak czerwone kierunkowskazy zintegrowane ze światłam STOP.
pfx - 13-07-2008, 16:02
zmienić musisz wszystkie lampy w swoim aucie - niestety by było wszystko legal.
Policjant jak Cię zatrzyma a skuma, ze auto z USA i bedzie co nieco wykształcony - sprawdzi oznaczenia na lampach i jak nie znajdzie odpowiednich literek na lampach - zgodnych z homologacją UE - zabierze Ci dowód - bez względu czy masz przegląd czy nie.
Anonymous - 13-07-2008, 22:18
pfx napisał/a: | zmienić musisz wszystkie lampy w swoim aucie - niestety by było wszystko legal.
Policjant jak Cię zatrzyma a skuma, ze auto z USA i bedzie co nieco wykształcony - sprawdzi oznaczenia na lampach i jak nie znajdzie odpowiednich literek na lampach - zgodnych z homologacją UE - zabierze Ci dowód - bez względu czy masz przegląd czy nie. |
Spokojnie, jeździ tego tyle na czerwonych kierunkowskazach i jakoś się nie przejmują. Tylne lampy są identyczne jak w EU, tylko dorobię przeciwmgielne i na pewno ich nie będę wymieniał. A jak zabiorą dowód to i oddadzą. Wystarczy zrobić BT i tyle.
saphire - 14-07-2008, 08:53
Wczoraj akuratnie w "pirat" na tvnturbo zabrali lasce dowód z TT'tki za czerwone kierunki z tyłu - przód miała europejski ale tył hamerykański pomimo ze mieła aktualne i ważne badanie techniczne w dowodzie
Anonymous - 14-07-2008, 23:39
saphire napisał/a: | Wczoraj akuratnie w "pirat" na tvnturbo zabrali lasce dowód z TT'tki za czerwone kierunki z tyłu - przód miała europejski ale tył hamerykański pomimo ze mieła aktualne i ważne badanie techniczne w dowodzie |
No tak, czerwone kierunki najłatwiej "wyłapać". Tylko ślepy nie zauważy. I nic w tym dziwnego że zabrali dowód mimo, ze miała ważne badanie. Ale oddadzą jak laska zrobi badanie u tego samego pana i zaniesie je do urzędu. Nikt nic nie będzie sprawdzał, wbiją nowy przegląd w dowód i go oddadzą.
Jedno mnie tylko zastanawia, dlaczego policja nie idzie tropem lipnego badania i nie dobiera się do tyłka temu, kto takie badanie podbił. Taka u nas policja. Najłatwiej z suszarką stać w krzakach. Najlepiej na prostym bezpiecznym odcinku drogi bo tam się ludzie rozpędzają najbardziej i można najwięcej zarobić
Anonymous - 15-07-2008, 00:06
sith napisał/a: | Jedno mnie tylko zastanawia, dlaczego policja nie idzie tropem lipnego badania i nie dobiera się do tyłka temu, kto takie badanie podbił. |
bo zawsze mozna powiedziec ze na badaniach ta osoba miala eu lampy, a na usa lampy sobie zmienila pozniej.
docencik87 - 15-07-2008, 08:39
Nie wiem czy zauważyłeś, ale teraz na każdej stacji diagnostycznej mają BigBrother'a, właśnie po to by "miły" diagnosta nie miał jak się wytłumaczyć. No chyba, że naprawdę ktoś zmienia lampy na EU podczas przeglądu i wraca do amerykańskich tylko po co??
Anonymous - 15-07-2008, 10:14
docencik87 napisał/a: | No chyba, że naprawdę ktoś zmienia lampy na EU podczas przeglądu i wraca do amerykańskich tylko po co?? |
Bo na przykład fajniej wg. niego wyglądają.
Na przykład ja na badanie techniczne zmieniam tłumik w moim motocyklu (sportowy - tak głośny, że nie ma szans żeby przeszedł badań), a po przejściu badań zakładam go z powrotem
docencik87 - 15-07-2008, 17:27
slo_mo napisał/a: | Na przykład ja na badanie techniczne zmieniam tłumik w moim motocyklu (sportowy - tak głośny, że nie ma szans żeby przeszedł badań), a po przejściu badań zakładam go z powrotem |
To już co innego
|
|
|