[97-04]Galant EAxA/W - [EA5W 2.5] Szarpanie, cewka, fajki, filtr paliwa
Anonymous - 27-02-2013, 20:46
no to niezla masakra , ja mam med'y czarne i dwa siadly dopiero na 100tysiecy km , trzeci niedomaga (przy 106 tys km) i objaw jest podobny do tych co opisujecie - drgania silnika i np widoczne po ciemku jak stoje przed kims na krzyzowce - miganie swiatel . czytalem ze te wtryski daja rade nawet pod 150 tysiecy km
fredfm napisał/a: | wychodzi na to że są one nieodzownym dodatkiem do naszych silników..:):) | i tu sie mylisz vka ma duza kulture pracy to nie disel
Owczar - 13-03-2013, 10:56
U mnie pojawił się teraz identyczny problem. Od biegu jałowego do 3,5k na LPG nie ma jazdy.
Na biegu jałowym auto gaśnie. Dziwna sprawa, że problem w sumie spotęgował się nagle. W weekend 2 razy zgasł na postoju i miał problem z odpaleniem jakby się zalał. Cały czas podejrzewałem że kończy się układ WN. Ale dzisiaj auto po przełączeniu na LPG szarpało. Po przełączeniu na PB potrzebuje chwili by zacząć pracować normalnie.
Pierwsza myśl to oczywiście układ WN, ale przypomniał mi się ten temat i zastanawiam się czy któryś wtryskiwacz nie puszcza ciśnienia. Tylko dziwne, że jeden wtryskiwacz powoduje gaśnięcie na biegu jałowym. V6 z powodzeniem pracuje na 5 cylindrach. Prawdopodobieństwo że nagle padł więcej niż 1 jest raczej małe. Bo wszystko zaczęło się w zasadzie nagle. Jeszcze wczoraj auto jechało jak wściekłe.
Po pracy podłączę się do staga i będzie wiadomo czy schodzi ciśnienie z listwy po przełączeniu na PB.
swinks_UK - 13-03-2013, 14:11
[quote="Owczar"
Pierwsza myśl to oczywiście układ WN, ale przypomniał mi się ten temat i zastanawiam się czy któryś wtryskiwacz nie puszcza ciśnienia. Tylko dziwne, że jeden wtryskiwacz powoduje gaśnięcie na biegu jałowym. V6 z powodzeniem pracuje na 5 cylindrach. [/quote]
Możliwe. Na benzynie 1 cylinder kulawy jest niemal niezauważalny.
Sprawdziłbym kompresję na garach, bo jak ci gaśnie po mocnym hamowaniu, to może gdzieś nie ma kompresji.
Owczar - 13-03-2013, 14:20
Gaśnie podczas postoju, podczas hamowania jest ok.
Wcześniej i na LPG jeden cylinder był niezauważalny. Tylko jeśli jeden wtryskiwacz leje i wypada każdy zapłon, to sonda wykrywa o2 w spalinach i automatycznie wzbogaca mieszankę co może powodować, że na jednym banku tak wzbogaci że jeszcze pogarsza sytuację. Póki nie podejrzę oscylogramów od LPG to mogę gdybać.
Sprawdzę czy spada ciśnienie na listwie LPG podczas pracy na PB i będzie wiadomo.
Możliwe że coś wpadło do wtryskiwacza i go przytkało tak, że nie może się domknąć. Z dwojga podejrzanych chyba jednak stawiałbym na problem z wtryskiwaczami LPG.
Kompresja jest raczej ok, bo na PB pracuje równo, a problem pojawił się nagle. Powyżej 3,5k jedzie już ok. Im wyższe obroty tym lepiej, co by świadczyło o tym, że daje radę przepalać to co dostanie na zawieszonym wtryskiwaczu. WN niedomagałby też przy wyższych obrotach. Bynajmniej tak bym obstawiał.
pawik - 13-03-2013, 16:19
przechodziłem przez to w styczniu nie równa praca brak mocy na lpg i to pufanie z tłumika Owczar pisałeś że to normalne w miśku a to była właśnie oznaka padających hanek czarnych po wymianie wszystkich na nowe czerwone zero pufania z tłumika i jest miodzio spalanie wróciło do normy czyli 10-11l lpg na padających hankach palił 13-14
Owczar - 14-03-2013, 01:11
Podłączenie staga>Włączenie komputera>Włączenie AC GasSynchro>Mapa i 5 sek później diagnoza. Nieprawidłowa wartość map. Przyczyną był zsunięty wężyk na map sensorze.
[ Dodano: 14-03-2013, 01:13 ]
pawik napisał/a: | oznaka padających hanek czarnych po wymianie wszystkich na nowe |
To bardzo mało prawdopodobne by padł więcej niż jeden wtryskiwacz w tym samym czasie.
A pufanie z tłumika to dość subiektywne odczucie. Galant delikatnie pufa na biegu jałowym. Wypływ spalin nie jest jednostajny.
booohal - 16-08-2013, 16:09
Panowie mam problem.
Gal V6:
na zimnym silniku gdy ''pompuje'' pedałem gazu auto wchodzi na obroty ale nie zawsze. Czasami jakby w ogóle zapłon nie zaskakiwał. Przepustnica otwarta, a silnik nic. Dzieje się to tylko na zimnym silniku. Błędy wymrugane ale nic nie wyskoczyło. Od czego zacząć wymianę? I jaki jest przybliżony koszt poszczególnych części układu zapłonowego? W 2.0 wymieniłem calusieńki układ zapłonowy i tam wiem co i jak ale jak to jest w V6 to nie wiem.
Owczar - 16-08-2013, 16:13
A co się dzieje gdy silnik nie wchodzi na obroty? Dławi się? Który rok?
booohal - 16-08-2013, 16:36
Właśnie nic się nie dzieje. 98''
Przez 2-3 sekundy mogę sobie wciskać gaz i nic się nie dzieje. Zero reakcji, szarpania, dławienia itp.
Owczar - 16-08-2013, 16:41
Jesteś pewny, że przepustnica na pewno się otwiera? Jeśli tak to podejrzewałbym TPS-a. ECU nie wykrywa ruchu przepustnicy. Można to sprawdzić kabelkiem vag kkl i evoscanem. Jest opis na forum jak się podpiąć. Wtedy podłączasz komputer i obseruwjesz jakie parametry zmieniają się po wciśnięciu gazu. Ewentualnie możesz się też pobawić multimetrem- w manualu są chyba podane piny. Zapinasz się do podpiętej kostki - np sondy multimetru ze szpilkami na końcach i obserwujesz czy zmienia się wartość napięcia na TPS.
booohal - 16-08-2013, 16:46
Dostępu do evoscana nie mam. Multimetr mam ale musiałby mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć jak go użyć z TPSem
Owczar - 16-08-2013, 16:50
http://forum.mitsumaniaki...t=49915&start=0
booohal - 16-08-2013, 21:54
Czyli powolutku
W które piny wbijam miernik i od której strony licząc? Jakie wartości ustawić na mierniku? Co ma pokazywać? Jak blondynce
Krzyzak - 17-08-2013, 23:53
nie masz błędów? - to może cewka pada... 215 pln na alle...
booohal - 18-08-2013, 08:52
Ano błędów brak.
Pokombinuje z tym TPSem, a jak nie to i tak cały układ zapłonowy wymienię. No bo co innego zrobić?
|
|
|