To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - Wszystko o nawigacjach samochodowych

Anonymous - 25-06-2009, 08:40

akbi napisał/a:
krzychu napisał/a:
licznik samochodowy ma zawyżać w granicach 5-10%

no właśnie tego nie jestem pewien czy zawyża procentowo, wg mnie zawyża raczej ilościowo ...tzn jak jadę 60 km/h (wg licznika), to GPS wskazuje ok 52-54 km/h, a jak jadę 150km/h, to pokazuje 142-144 km/h

Sprawdzałęm to w kilku autach i sytuacja jest podobna ...tzn różnice inne, ale zawsze stałe w danych prędkościach

ostatnio sprawdzalem i jest tak jade 100km/h to wedlug gps jest 98km/h jade 130 to gps: 128km/h - 1.80 to gps 1.77km/h

sla - 25-06-2009, 13:33

xwaldek66 napisał/a:
będzie mi czytał mapy z karty?

W/g mnie tak, ale co to za problem sprawdzić empirycznie.

Kris88 - 11-09-2009, 23:25
Temat postu: dobra nawigcja GPS do 400zł
witam,
nigdy nie miałem nic wspólnego z nawigacja gps. Dlatego potrzebuje waszej pomocy mitsumaniacy i nie tylko;).
Chciałem takową nawigację podarować ojcu w prezencie urodzinowym i bardzo zależało by mi na tym by kupić jak najlepsza do moich możliwości finansowych, czyli 400zł.
Zależałoby mi na dokładnej mapie polski,gdyż to po kraju głównie będzie używana, ale chciałbym, żeby były też mapy krajów ościennych.
Nie mam pojęcia czy można dogrywać czy aktualizować mapy, ale jeżeli tak to nawigację z taką możliwością bym chciał.
Jako członek rodziny kultywującej markę 3 diamentów od lat, proszę was o pomoc, gdyż zupełnie nie mam pojęcia od czego zacząć.
pozdrawiam

gigant87 - 12-09-2009, 14:52

Kup navi z biedronki- łatwo ją odblokować :)
laskadan - 12-09-2009, 15:34

LARK 50.1 tylko trzeba zmnienić program nawigacyjny bo orginalna MapaMap jest zła
tomusn - 12-09-2009, 21:27

LARK ma ten minus, że nie da się go uśpić - po wyłączeniu znów ładuje aplikację od zera
NAVIA (z biedronki) po wyłączeniu, i ponownym odpaleniu - mamy to miejsce w którym skończyliśmy, jak dla mnie duży PLUS, wychodzisz z auta na dłuszą chwilę, wyłączasz, chowasz, a jak wrócisz i uruchomisz to NAVIA prowadzi dalej drogą którą wybrałeś wcześniej - LARK tego nie ma

poza tym może poczekać na nową promocję w Biedronce, zawsze cena około 200-230zł a może dadzą coś z szerokim ekranem?

co do MAPAMAP się nie zgodzę - wersja w urządzeniu jest kiepska , ale upgrade do najnowszej wersji, (aktualnie 6.2 (2802 miejscowości) 06.2009) w której znajdziesz już dodawanie fotoradarów, niebezpiecznych punktów na drodze, itp i nie ma lepszej na rynku - prosta, intuicyjna obsługa, czytelne menu i porządnie odczytywane komunikaty (a nie składane z wyrazów) - jak dla mnie wygrywa.

Kris88 - 13-09-2009, 01:41

witam,
dziękuję za odpowiedzi.
Przyjrzałem się tym urządzeniom nawigacyjnym i w szczególności zainteresował mnie Lark 50.1. Wydaje się dość dobry, ale chciałem jeszcze zapytać o 2 inne znalezione przeze mnie urządzenia. Jak wypadną w waszej ocenie w konfrontacji z Larkiem, którego znalazłem z najniższa ceną: LARK
do tego udało mi się znaleźć Mio, o której zawsze dużo dobrego słyszałem: MIO
a także Blaupunkta, który jest już legendą: BLAUPUNKT
Pytanie czy wybrać w tej cenie uznaną markę z gorszymi parametrami jak ostatni blaupunkt, czy też może wybierać pomiędzy Mio a jeszcze lepszym (jeśli chodzi o parametry) Larkiem? Co do tej biedronkowej nawigacji to coś nie jestem przekonany o jej trwałości;/ i generalnie sceptycznie podchodzę do tego pomysłu, ale konstruktywna argumentacja mile widziana:)
Aha i ostatnie pytanie a co z mapami innych krajów, gdyż nigdzie się o nich nie doczytałem? Jeżeli nawigacja jest odblokowana to znaczy że sam sobie je mogę dograć i normalnie nie ma ich w fabrycznym oprogramowaniu?
pozdrawiam

karolgt - 13-09-2009, 02:24

tak na szybko:

- wszystkie są odblokowane
- parametry porównywalne

- Lark ma największy wyświetlacz

Wszystkie działają na Windowsie a odbiornik GPS pewnie standardowo jest na tych samych podzespołach, więc po prostu wybrałbym ten z największym wyświetlaczem. O ile 5 cali to nie będzie dla Ciebie za dużo, bo z takimi opiniami też sie spotkałem.

Poszukałbym jeszcze jakie procesory mają te nawigacje, bo tylko przy jednej jest napisane 300 Mhz, przy innych nie zauważyłem tych informacji. Miałem naiwgacje na 200 Mhz i to za mało. Przy 400 Mhz jest ok, podejrzewam że przy 300 Mhz tez będzie ok.

gigant87 - 13-09-2009, 10:50

Lark ma chyba 300...
Sam mam Mio Moov 200 i jest odczuwalna różnica w szybkości w porównaniu do Lark'a.
Choć może to wynikać z systemu- moje mio jest dość mocno przerobione :)

Najlepiej poczytaj forum www.my-navia.pl
Stamtąd pobierzesz też mapy i programy na wypróbowanie :)

Z tych trzech zostawiłbym Mio i Lark'a. Blaupunkt do mnie niczym nei przemawia.
Popatrz na promocjach w marketach RTV, może wyrwiesz coś w dobrej cenie (jak ja swoje MIO), a odblokowanie dzięki powyższemu forum nie będzie trudne :)

Pozdrawiam,
Tomek

Kris88 - 13-09-2009, 11:01

Witam,
dziękuję bardzo za odpowiedzi i za pomoc. Co do mocy procesorów to najsłabszy jest Blaupunkt, posiada: Centrality GPS – Atlas 2 Dual Core Procesor (ARM9 ľP @ 300 MHz oraz DSP Co-procesor @ 200 MHz)

Lark ma więcej: - Procesor Centrality Atlas III, 396 MHz

Potem jest Mio, która nieznacznie wyprzedza Larka, ale to już wydaje mi się niewidoczna różnica: Samsung 2443-400 Mhz

Dlatego po wielu opiniach chyba skłonie się ku temu Larkowi.
Pozdrawiam

biriapro - 13-09-2009, 20:21
Temat postu: BLOW 70Rbt 7cali
A co myslicie o tym?Jestem zainteresowany kupnem z tym że navi ma być gadzetem ubocznym a skupiłbym się na samym wyswietlaczu.Ogólnie urządzenie multimedialne ale jak to świeci,jak działa i ogólnie moze ktoś widział.Pozdrawiam
Tadek - 27-09-2009, 21:05

Czy ktoś wie jaki jest format sygnału do ekranu nawigacji w Mitsubishi Pajero z 2000r ?

[ Dodano: 27-09-2009, 21:11 ]
Czy ktoś próbował podłączyć AutoMape pod fabryczny wyświetlacz w Pajero z 2000r ?

Morfi - 10-12-2009, 20:06

Kupiłem Larka 43.1 :D mapmap6 jest do kitu i wyposazyłem go w automape 5.5.3 :D
Działa bez zarzutu.
Super cena do mozliwości 249 zł :D plus 2 GB karta kingstona

Marcin-Krak - 10-12-2009, 22:43

Morfi napisał/a:
Super cena do mozliwości 249 zł :D plus 2 GB karta kingstona

Aleś przepłacił :shock: Ostatnio można było takowego nabyć za 99 zł.
Inna kwestia, że pewnie nabyli je pracownicy sklepu i opylili na alledrogo ;)

sla - 10-12-2009, 22:51

U siebie w Euro widziałem na przecenie Go 720 za 179zł. Model co prawda stary ale w/g mnie najlepszy w obsłudze jest TomTom niezależnie od wieku.