To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

L200 Techniczne od 2006r - Dozbrajanie nowego L200

Anonymous - 16-04-2009, 20:59

Co byście polecili (jakąś rurę czy coś) do montażu halogenów na przodzie?
Anonymous - 17-04-2009, 08:16

Auta rejestrowane po bodajże 30 października 2007 zgodnie z jakąś tam eurpejską dyrektywą, nie mogą mieć z przodu żadnych rur ani dodatkowych zdrerzaków.Było już gdzieś o tym na forum. Wiem że orurowania z homologacją produkuje np.dakro.
Hubeeert - 17-04-2009, 11:52

subek, Bosch i Hella mają całe systemy takich mocowań.
namotore - 17-04-2009, 12:05

Bartman czy nie jest przypadkiem tak ze mozna miec orurowanie ale cienkie spelniajace norme E1? najskuteczniejsze jest oswietlenie dalekosiezne zamontowane blisko reflektorow standardowych, trzeba tylko uwazac przy parkowaniu, na kamienie etc :D
Anonymous - 17-04-2009, 13:47

Z tego co się orientuję przepisy dotyczące orurowania były konsekwentnie zaostrzane a ostatecznie zakazano montowania jakichkolwiek orurowań bądź dodatkowych zderzaków dla aut po raz pierwszy zarejestrowanych po 30.10.2007 co do posiadania homologacji to wydaje mi się że jest to obowiązkowe dla aut rejestrowanych przed w/w datą bo do tych nowych nie można już nic montować. Można jeszcze próbować "interpretacji" że zderzak np. ARB nie jest dodatkowym zderzakiem, gdyż jest montowany zamiast, a nie oprócz fabrycznego. Nie jestem natomiast pewien , czy stacja diagnostyczna będzie podzielała moje zdanie przy przeglądzie... :D Ponadto dochodzi jeszcze aspekt europejskiej homologacji. Zderzaki ARB do L200 sprzedawane w Polsce jej nie posiadają, podczas gdy identyczne do Hiluxa już ją mają. Podejrzewam że uzyskanie homologacji leży w zakresie działania importera i w zależności od wielkości sprzedaży opłaca mu się ją uzyskać, bądź też nie...Pozdrawiam
namotore - 17-04-2009, 13:54

zawsze mozna odkrecic na czas przegladu chyba ze wspawane
Anonymous - 17-04-2009, 13:57

Niestety ARB kiepsko odkręcić, gdyż orginalny plastikowy ulega przy montażu przycięciu..
namotore - 17-04-2009, 14:00

to pozyczyc nawet innego koloru zderzaczek od Eli i przeglad wbity albo sie dogadac, teraz ciezej bo naslali kontrole. Ludzie coraz lepiej kombinuja. Ja mam rurki z przodu przykrecone i wspawane, za rok jade na przeglad, jak cos to zdejme i zaloze :)
Anonymous - 17-04-2009, 14:03

A jaką masz datę pierwszej rejestracji?
namotore - 17-04-2009, 14:14

przed ta magiczna data, nie mam homologacji, nie spelnia tej normy.
Anonymous - 17-04-2009, 14:39

Myślę, że przegląd, szczególnie u "zaprzyjaźnionego" diagnosty, to niewielki problem. Gorzej jeżeli takim niehomologowany zderzakiem bądź orurowaniem zrobi się komuś kuku. Ja w zeszłym roku przejechałem po Twingo i mimo posiadania standardowego zderzaka skutki były dość opłkane...dla Twingo , a wina była niestety moja. I tu mógłby pojawić się problem.
Anonymous - 17-04-2009, 18:56

Hubeeert napisał/a:
subek, Bosch i Hella mają całe systemy takich mocowań.

Wielkie dzięki, a mógłbyś mnie nakierować bezpośrednio gdzie to można zobaczyć (google nie pomaga)? Coś czuje, że to będzie to czego szukam.

Hubeeert - 17-04-2009, 19:23

Katalog Bosch
http://www.bosch.se/conte...oads/SW4100.pdf
katalog Hella
http://www.kgk.se/KGK/Han...log%2008-09.pdf

Uwaga - linki są po szwedzku, ale :!: są w Szwecji firmy sprzedające to na ebay.
Pokazane masz systemy montażu pod tablica rejestracyjną. Są też systemy widać je na zdjęciach) do montazu na orurowaniu bez wiercenia otworów.

jakby co - pytaj, chętnie podpowiem - sam kupiłem kiedyś Bosch 225 Big knicker zestaw i zamontowałem na Oplu Astra :)

[ Dodano: 17-04-2009, 19:24 ]

romero - 17-04-2009, 21:01

[quote="namotore"]Bartman czy nie jest przypadkiem tak ze mozna miec orurowanie ale cienkie spelniajace norme E1?

Co znaczy cienkie ? Albo ma E1 albo nie.Ja montowałem takie jak na zdjęciu w 2008 i mam homologację.
Pozdrawiam.

[ Dodano: 17-04-2009, 21:03 ]
Z tegu co wiem chodzi o wysokość a nie o "cienkość".

namotore - 18-04-2009, 10:28

romero napisał/a:
Co znaczy cienkie
cienkie to znaczy ze maja nieduza srednice :D a na powaznie dwa lata temu kiedy szukalem rur do Eli, informowano mnie w 3 niezaleznych zrodlach ze nie ma szans na homologowane rury o srednicy powyzej 60mm. zamontowalem grubsze bo nie bede montowal patykow na zderzaku :) lepiej chronia przod. Pieszego jeszcze nie zdjalem ale kilka zwierzat i krzakow psj :twisted: