[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] CB radio w galancie, antena do CB
Owczar - 22-02-2011, 16:19
pipi_ja, a co to za uniden?
pipi_ja - 22-02-2011, 16:20
Pro 520XL z wyglądu zupełnie taki jak na allegro.
Owczar - 22-02-2011, 16:31
Czyli ten zabroniony w PL... Niestety...
Jeśli przypłynął z USA to jest szansa że tam był wyprodukowany, ale to nie jest oczywiste. Plotki, że Presidenty mają te same bebechy co Unideny rozwiewa filmik na stronie SAXON.
j-rules - 22-02-2011, 16:48
Ja widzial;em radio ktore nazywa sie Legend 2. Wyglada identycznie jak Unidek 520proXL. Gosc pokazal mi tez bebechy w srodku - identycznie wszystko, nawet w tych samych kolorach. I Legalne.
Owczar - 22-02-2011, 16:52
Tak, tylko że ten Legend podobno już nie działa tak dobrze jak Uniden i trzeba go lekko modyfikować. Poza tym gość w serwisie, powiedział mi, że to radio ma bebechy od President Harry II Classic, a Harry II Classic to nie to samo co Uniden 520XL, choć takie słuchy krążą.
Tutaj wątek o tym jak poprawić Legenda: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1887351.html
j-rules - 22-02-2011, 16:55
HM, mi gosc powiedzial co innego - ale sprzedawcom nie ma co wierzyc. No i wciaz opieramy sie na "podobno" - ja sam nie testowałem Legenda, ale tez nie znam nikogo kto go testował. Czym by sie moglo roznic skoro w srodku jest identyczne? Nie wiem, az tak w tym nie siedze
Owczar - 22-02-2011, 16:58
Dokładnie... Na każdym forum piszą co innego. Trzeba by je rozkręcić i zobaczyć
Ten film wygląda na rzeczowy: http://www.youtube.com/watch?v=5GUbEM-F2Vc
Udowadnia że Uniden to nie to samo co President, a także to, że STABO to to samo co President, a nie Uniden
Ja się napaliłem na Unidena 78XL, chociaż dzisiaj miałem okazję pobawić się Johnny II i całkiem ładnie to działało
j-rules - 22-02-2011, 17:38
Cytat: | Johnny II i całkiem ładnie to działało | Serio? Ja sie tym bawiłem jak ojcu szukalem radia - bylem mocno zawiedziony. Lafajek Zeus wypadł w moich testach duzo lepiej.
Owczar - 22-02-2011, 17:45
j-rules, w porównaniu do mojego Alana 78
pipi_ja - 22-02-2011, 21:58
Przedstawiony wyżej filmik zupełnie mnie nie przekonał, zwłaszcza test na szumy w samochodzie. Po pierwsze nie wiadomo na jakich antenach gość to testował, po drugie skąd akurat w Unidenie takie szumy? Zobaczcie, że palą się aż dwie diody na skali podczas tego testu. Są to szumy z anteny a nie z instalacji zasilającej. Coś mi tu śmierdzi. Chyba, że faktycznie chińskie podróby są tak słabej jakości.
Ja na swoim przy ciszy w eterze mam dokładnie tak samo jak na filmiku przy Presidencie. Jeśli skręcam czułość to tylko po to żeby nie słyszeć ludzi z daleka lub tez gadających z "szumofonów".
Nie wiem, może jestem nastawiony ale wydaje mi sie, że ten film jest lekko sponsorowany lub też ma na celu zniechęcenie ludzi do Unidena.
Tak czy tak, jutro zdejmę obudowę przy swoim i pooglądam z ciekawości co tam siedzi.
lsp - 24-02-2011, 08:53
pipi_ja co do produkcji tego Unidena o którego pytałeś jak jest ze stanów to obstawiam na Philipines, ale na radyjku będzie napisane na tyle. Nie wiem tylko czy warto go brać bo one chyba nie mają Multibandu a co za tym idzie na 90% radio będzie działać w "5" a w naszym wyjątkowym kraju działamy w "0" czyli będziesz odstrojony o 5kHz
mar111cin - 24-02-2011, 09:02
50km zasięgu na 4W radiu ?
do tego daje to okrąg 100km zasięgu, to w radiu słychać więcej głosów niż podczas manifestacji antyrządowej.
lsp - 24-02-2011, 13:30
mar111cin 4W odgrywa role przy nadawaniu. Fakt jest jeszcze taki że używam starej dobrej gruszki Sadelta ME-3 która mocno podciąga na modulacji
Znaczenie może mieć jeszcze to że moje strony nie są tak ruchliwe jak np centrum Polski itd gdzie jeździ mnóstwo mobilków z niewiadomo czym i sieją na całą 40. Wtedy zasięg faktycznie może być różny.
Co do samej odległości to jak pewnie wiesz wszystko jest zależne od warunków. Jak będzie propagacja to w AM pogadasz z ruskami czy włochami
motke - 24-02-2011, 13:50
50 km jest możliwe tylko przy antenie bazowej 5-6 m zamontowanej na stałe. Anteny mobilne maksymalnie 20 km może trochę więcej dla anten do 3m.
Przesadziłeś troszkę z tymi odległościami. No chyba że masz założoną antenę 5 czy tam 6 metrową to zasięg jak najbardziej realny
Hubeeert - 24-02-2011, 15:05
z mojego zestawu gadałem na 25km
Sirio Siver Megawatt 2m
Alan 48 Excel
Alan głosnik z cyfrowym przetwornikiem szumów
Ci co słyszeli jak działa CB po wejściu do mojego samochodu stwierdzali, że pewnie mam CB wyłaczone - nie szumiało. Radio ma Noise Killera a zewnetrzny głosnik ścina szumy harmoniczne.
Niestety ALAN juz od kilku lat nie produkuje tych głośników a jego cena była wyższa niz cena radia.
|
|
|