[97-04]Galant EAxA/W - [FAQ] Olej automatycznej skrzyni biegów
swinks_UK - 31-07-2008, 11:16
SPIII wiśniowy jest...
kizior555 - 31-07-2008, 12:59
Ooo, jak dobrze. Uspokoiłeś mnie. Nie będe musiał jechać 170km, żeby zrobić rozrubę
RoveR - 31-07-2008, 17:14
kizior555 napisał/a: | Tak chciałbym. Bardziej mi zależy na wymianie filtra, z olejem ostatecznie bym sobie poradził. Ale jak już rozbierze skrzynkę, to co za problem. Z terminem nie ma problemu, poczekam jeszcze parę dni. Mam nadzieję, że Dexron III jeszcze przez 200-300 km szkód wielkich nie zrobi. Poprzedni właściciel zmieniał ATF w lutym 2008. Jak się zorientowałem, co mu wlali na stacji obsługi, czym prędzej wymiana... |
Spoko jak tylko specjalista od skrzyń wróci to mogę cię jakoś umówić a z wymianą filtra nie powinno być problemu bo u mnie też wymieniał a mam wewnętrzny, tylko że przy tej wymianie skrzynia była na zewnątrz bo akurat przechodziła remont w każdym razie zpytam się go jak to jest z tym filtrem i jakie koszty.
Anonymous - 31-07-2008, 21:15
kizior555 napisałeś "że Dexron III jeszcze przez 200-300 km szkód wielkich nie zrobi " ale: "brak właściwych warunków smarowania prowadzi do nadmiernego wzrostu siły tarcia, szybko obracających się elementów i wzrostu ilości ciepła wywiązującego się na powierzchniach trących , wzrostu temperatury oleju która z kolei powoduje spadek jego lepkości , dalsze pogorszenie warunków chłodzenia i smarowania elementów wykonawczych ( siłowników sprzęgieł i hamulca ) co pociąga za sobą lawinowo postępujący proces zniszczenia wszystkich elementów przekładni." [i]Jest to cytat z opini jaką uzyskałem po awarii mojej galopkasty od znajacego sie na rzeczy specjalisty. [/i]Nie chce straszyc ale to może być kwestia godziny pracy skrzyni i bummm! A wymiana filtra wewnętrznego: Zdejmujesz miskę, czyścisz jej dno i magnesy, filterek przykręcony jest trzema śrubkami inaczej niż ma być sie go nie założy, nowa uszczelka pod miskę i po sprawie. Przynajmniej tak jest w F4A23, myslę,że F4A42 podobnie
Pozdrawiam
Krzyzak - 31-07-2008, 22:38
RoveR napisał/a: | kizior555 napisał/a: | Tak chciałbym. Bardziej mi zależy na wymianie filtra, z olejem ostatecznie bym sobie poradził. Ale jak już rozbierze skrzynkę, to co za problem. Z terminem nie ma problemu, poczekam jeszcze parę dni. Mam nadzieję, że Dexron III jeszcze przez 200-300 km szkód wielkich nie zrobi. Poprzedni właściciel zmieniał ATF w lutym 2008. Jak się zorientowałem, co mu wlali na stacji obsługi, czym prędzej wymiana... |
Spoko jak tylko specjalista od skrzyń wróci to mogę cię jakoś umówić a z wymianą filtra nie powinno być problemu bo u mnie też wymieniał a mam wewnętrzny, tylko że przy tej wymianie skrzynia była na zewnątrz bo akurat przechodziła remont w każdym razie zpytam się go jak to jest z tym filtrem i jakie koszty. |
w tej skrzyni filtr wewnetrzny jest zupelnie gdzie indziej i wyglada zupelnie inaczej - tego wymienia sie bez problemu
invecs 3 to zupelnie inna konstrukcja, wiec zobaczymy, czy sobie ten mechanik poradzi - moze robcie fotki, bo to dla mnie bardzo wazna sprawa
RoveR - 31-07-2008, 22:43
Będę rozmawiał z nim on robi skrzynie od różnych marek samochodów i generalnie zajmuje się automatami, myślę że na foty też powinien się zgodzić o ile się podejmie roboty Kizior 555 podaj mi dokładnie oznaczenie swojej skrzyni bo rocznik gala widzę 2000, będzie mi łatwiej z nim się dogadać.
kizior555 - 31-07-2008, 23:36
F4A42 Spisane z tabliczki na wewn. stronie maski. Jakby coś, to manual do tej skrzynki jest w dziale Download na forum (dokładnie TU )
Update:
Teraz hicior: Mitsubishi Service Bulletin nr. MSB-99E23-003 mówi na temat:
"Deletion of Automatic Transmission external oil filter"
a treść jest taka:
1. "On the front engine front wheel drive (E-W) cars, the external oil filter for the automatic transmission has been deleted.
Deletion of the external oil filter makes it unnecessary to regularly replace the filter."
(tu rysuneczek filtra zewn. którego się pozbyli)
2. "Applicable models"
F4A41, F4A42, F4A51, F5A42, F5A51, W4A41, W4A42, W4A51, W5A42, W5A51.
3. "Effective date"
From 20 September 1999
A po polsku:
1. "W samochodach z slinikiem z przodu napędzanych na przednią oś, zewnętrzny filtr oleju skrzyni automatycznej został usunięty.
Usunięcie filtra zewnętrznego czyni regularną wymianę filtra zbędną."
2. Modele których update dotyczy.
3. Data wprowadzenia zmiany.
A to wszystko w pliku MSB-99E23003e.pdf który znajduje się w folderze SERVICE BULLETINS w ww pliku .zip
I co szanowni koledzy na to?
RoveR - 01-08-2008, 10:07
Właśnie ściągam plik do którego podałeś download, rozumiem że tutaj temat o twojej skrzyni jest wyczerpany, jak tylko gościu wróci z urlopu pokażę mu to wszystko i dam ci wtedy znać .
kizior555 - 01-08-2008, 10:40
Tak, temat jest wyczerpany. Jeszcze podeślę Ci na PW w którym pliku dokładnie jest ta skrzynka.
Krzyzak - 01-08-2008, 11:32
tak tez mi mowil Japaneze - ze tam sie wlasnie tego filtra nie wymienia
tym niemniej istnieje on w srodku skrzyni i w jakis sposob jest wymienny - pytanie tylko z jakimi kosztami i nakladem pracy sie to wiaze
skoro tez jest do kupienia, to znaczy, ze wymienic go mozna - i podejrzewam, ze (jak kazdy robiony przeze mnie automat) skrzyni to nie zaszkodzi, a wrecz przeciwnie
gdy widze jaki syf jest na korku spustowym (kazdy korek ma magnes), to zastanawiam sie w jakim stanie jest filtr...
i dlatego - gdy w koncu kupie EA5 z invecs 3 - bede chcial to zrobic... mimo zapewnien z MMC (pewnie dla nich zywot auta to 5 lat, potem zlom i nowe - ja lubie jezdzic pelnoletnimi )
Anonymous - 01-08-2008, 15:27
Czy ktoś może mi powiedzieć jaka jest skrzynia w galu 2.5 v6 z 2001r. Invecs 2 czy Invecs 3?
Anonymous - 04-08-2008, 22:16 Temat postu: [EA5W 2.5] Potrzebna pomoc w wymianie oleju w skrzyni A/T Witam.
Zakupiłem 10 litrów Castrola Transmaxa i w związku z tym moje zapytanie.
Czy ktoś podjąłby się zrobić pełną wymianę oleju w skrzyni Tiptronic w moim misiu, oczywiście za pełną opłatą Najlepiej we Wrocławiu lub w okolicy, ale gdyby trzeba było podjechać trochę dalej to nie ma problemu. Z góry dzięki za pomoc.
swinks_UK - 04-08-2008, 22:51
Po 16 sierpnia będę w Jaworze i mogę ci zrobić wymianę. Jakby co to pisz na PW.
Anonymous - 04-08-2008, 22:57
Jeśli akcja miała by się odbyć w Jaworze to mogę załatwić warsztat z kanałem, ale muszę wiedzieć ze 2 dni wcześniej.
swinks_UK - 04-08-2008, 23:14
Do A/T z zewnetrznym filtrem kanału nie trzeba, ale spiknąć się warto by było, nie? Zawsze robota szybciej zleci...
|
|
|