To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Galant z 1998r.

seir - 17-01-2009, 04:02

Dwa zdjęcia jak Galu był u lekarza (jeszcze stare progi do wywalenia, no chyba, że ktoś chce je kupić?):

seir - 04-02-2009, 01:43

Gal dostał nowy akumulator i jeszcze wycieraczki pomalowane (były poobdzierane - teraz jest super, wkrótce zdjęcie), w czwartek usuwanie usterki ze wspomaganiem, wymiana progów, wymiana żarówek i z górki :)
rosomak1983 - 04-02-2009, 02:43

A co dolegało galusiowi ze było leczyc trzeba?

PS nie najgorsze te progi...

Marcin-Krak - 04-02-2009, 11:35

seir napisał/a:
jeszcze wycieraczki pomalowane (były poobdzierane - teraz jest super, wkrótce zdjęcie),

Zdejmowałeś, czy malowałeś "na aucie" - jak się trochę ociepli - to pasuje mi się wreszcie też u mnie za to zabrać :roll:

seir - 04-02-2009, 12:41

rosomak1983, progi z bliska wyglądają słabo, bo są mocno zniszczone i mają dziwny kształt, a trzeba je zdjąć, bo zawadzam o każdy próg.

Marcin-Krak, oba ramiona są na klucz 13, ale wewnątrz były zardzewiałe, odkręcaj bardzo delikatnie, a jak już puści to można śmiało ręką odkręcić. Pióra zdejmij po całkowitym demontażu, bo jak zdejmiesz najpierw pióra, a potem będziesz się siłował to można końcówkami szybę porysować...

seir - 09-02-2009, 01:18

Aktualnie poszukiwane części:

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=32730

Co się aktualnie dzieje?
- wymiana progów w trakcie! :)
- nowe wytyczne naprawcze i poprawki w oświetleniu od kolegi deejay z naszego forum - wielkie dzięki za pomoc! :)

Problemy z furką:
- kupić puszkę katalizatora aż po rurę wydechową
- kupić mechanizm wysuwania anteny i mile widziana też antenka prosta
- kupić obicia bagażnika bez dziurek, z watą tłumiącą hałasy
- kupić śruby do dokręcenia reflektora tylnego
- kupić reflektor lewy
- kupić grill do przodu, pomalować na czarno, a jak wyjdzie kicha to "przeszczepić" zaczepy do starego
- kupić gumkę pod maską silnika razem ze śrubką
- krzywy pas przedni - do prostowania
- montaż nowych progów / stare progi na Allegro, albo do kosza
- nadkola zardzewiały - ogarnąć to trzeba jakoś
- wgniecenie na klapie bagażnika - do wyklepania
- zamykanie maski silnika strasznie piszczy - malowanie i konserwacja, ukierunkowanie po prostowaniu pasa
- róg maski z przodu - rdzewieje po ostatnich "fachowcach"
- lewy profil maski pęknięty, kolejna niespodzianka...
- klucz nie przekręca się w bagażniku - do ustawienia zamek pod aktualny klucz, albo inne wynalazki z nim
- zdrapać biały sylikon z lamp i zastąpić go czarnym/bezbarwnym
- przykleić napis "Mitsubishi 2500V6" na silniku silikonem
- uzupełnić braki w śrubkach/zaślepkach / odrdzewić i zamalować
- wyszorować felgi jakąś ostrą chemią
- naprawić/wymienić kabelek od lewego halogenu
- kupić żarówki H3 do halogenów
- ogarnąć wspomaganie - oczyścić układ (płukanie), zalać Dexron'em II, dokładne analizy zawieszenia

Jak widać sporo roboty, ale po woli robić, a wszystko będzie cacy...

rosomak1983 - 09-02-2009, 01:28

seir, widze ze duzo pracy sie zapowiada :)
Ja tez mam przed soba sporo pracy ale na tym polega dbanie o auto...
Powodzonka i jesli mozna spytac dlaczemu wymieniasz zderzak ?? Jakies puku stuku? :wink:

seir - 09-02-2009, 01:42

Jak kupiłem furkę to zderzak już był urwany ze śrub, ale kto wpadłby na to, żeby szarpać zderzakiem przy oględzinach :x Złe rzeczy się dzieją pod nim chyba, boję się tam spojrzeć, ale spodziewam się rdzy gorszej niż na Titanicu. Się zrobi...

Furka dostała w ząbek tzn. w prawie w lewą lampę. Wygląda to jakby ktoś lekko w słup wjechał przez co zarysowała się lekko maska, plastiki od grilla i lampy poszły, pas przedni wgnieciony przez co lampa i grill krzywo siedzą. Zderzak pewnie był malowany, to się okaże po jego demontażu. Oby tylko chłodnica i inne części mechaniczne były całe...

rosomak1983 - 09-02-2009, 01:54

seir, a ta krzywa podłużnica?
seir - 09-02-2009, 02:00

rosomak1983 napisał/a:
seir, a ta krzywa podłużnica?

"pas przedni wgniecony" - właśnie tak. Poradziłem się kilku osób i wszyscy mówią, że wyrównanie tego to nie jest problem. Mam blacharza, który powinien się podjąć tego wyzwania.

Z planów na przyszłość:
- montaż hydraulicznie podnoszonej maski silnika
- wymiana opon i felg na letnie 16"
- kupno/wymiana puszki katalizatora aż po rurę wydechową
- renowacja zawieszenia: konserwacja, wymiana resorów/sprężyn na wyższe (aktualnie mam jakieś bez nazwy - tak przyjechały z Niemiec)

rosomak1983 - 09-02-2009, 02:04

seir napisał/a:
- montaż hydraulicznie podnoszonej maski silnika

chodzi o siłowniki? Czy ja wiem czy to takie potrzebne... Ale jak uwazasz...
Reszte popieram! Dbasz o autko to sie ceni i nie pobłażaj rudej z nia trzeba na bierzaco walczyc....

seir - 09-02-2009, 02:14

Siłowniki to tylko bajer, ale wydaje mi się, że fajny ;) To tylko opcjonalnie, żeby pozbyć się tego patyka pod maską...

A, właśnie, jak już w temacie maski silnika! Moja maska strasznie mi piszczy, bo:
- brakuje jednej uszczelki - ta po lewej stronie stojąc przed silnikiem
- zamykanie strasznie piszczy - jak mała myszka na byle dziurach robi "pipipi" - muszę się kogoś poradzić w sprawie odkręcenia zamka/linki od otwierania zamka i jak to omalować i zasmarować, żeby nie piszczało...

seir - 10-02-2009, 00:57

W tym miejscu chciałem jeszcze raz serdecznie podziękować Bartkowi deejay, który bardzo mi pomaga w doprowadzeniu Galanta do dobrego stanu! Wielkie dzięki, odwdzięczę się!

Najnowsza lista rzeczy do zrobienia. Zbiera się tego sporo :( Jest to pełna lista wraz z planami na przyszłość - najważniejsze elementy (kolejność przypadkowa).

Cytat:
- kupić puszkę katalizatora aż po rurę wydechową
- kupić mechanizm wysuwania anteny i mile widziana też antenka prosta
- kupić obicia bagażnika bez dziurek, z watą tłumiącą hałasy
- kupić śruby do dokręcenia reflektora tylnego
- kupić reflektor lewy (patrząc od strony kierowcy)
- kupić grill do przodu, pomalować na czarno, a jak wyjdzie kicha to "przeszczepić" zaczepy do starego
- kupić gumkę pod maską silnika razem ze śrubką
- wymiana opon i felg na letnie - 16" lub tylko doszorowanie starych felg do dobrego stanu
- krzywy pas przedni - do prostowania
- montaż nowych progów / stare progi na Allegro, albo do kosza
- nadkola zardzewiały - ogarnąć to trzeba jakoś
- wgniecenie na klapie bagażnika - do wyklepania
- malowanie i montaż progów
- zamykanie maski silnika strasznie piszczy - malowanie i konserwacja, ukierunkowanie po prostowaniu pasa
- róg maski z przodu - rdzewieje po ostatnich "fachowcach"
- lewy profil maski pęknięty, kolejna niespodzianka...
- klucz nie przekręca się w bagażniku - do ustawienia zamek pod aktualny klucz, albo inne wynalazki z nim
- zdrapać biały sylikon z lamp tylnych i zastąpić go czarnym/bezbarwnym
- przykleić napis "Mitsubishi 2500V6" na silniku sylikonem
- uzupełnić braki w śrubkach/zaślepkach / odrdzewić i zamalować
- wyszorować felgi jakąś ostrą chemią
- naprawić/wymienić kabelek od lewego halogenu
- kupić żarówki H3 do halogenów
- ogarnąć wspomaganie - oczyścić układ (płukanie), zalać Dexron'em II, dokładne analizy zawieszenia
- coś lata w drzwiach pasażera
- śmierdzi z klimy
- felgi w strasznym stanie, oczyścić

seir - 17-02-2009, 17:54

Panowie (i Panie), niezłe cyrki :)

Dzisiaj rano Galant poszedł do blacharza w celu montażu nowych progów. Okazało się, że stare progi były klejone na klej do szyb - lewo schodzi, bo blacharz nie chce nic pokrzywić, uszkodzić itp. Ze starych progów nic nie zostanie, trzeba je rwać - może i dobrze.

Jeżeli chodzi o te "cyrki" to: Pod autem był jakiś kabelek. Ciekawiło mnie co to jest i już wiem. Kabelek szedł do neona, a raczej zwykłej plastikowej świetlówki. Szok! Poprzedni właściciel z Niemiec robił strasznie złe rzeczy z tym autem, wstyd wielki :) Jeszcze sporo detali do naprawy po poprzednim szkodniku, trzeba o Misia zadbać, ale akcja ruszy pełną parą jak zrobi się cieplej i w pracy będę miał mniej napięte terminy.

seir - 18-02-2009, 22:21

Nowe progi:

Za montaż zapłaciłem aż 470 PLN, bardzo dużo jak na taką pierdołę i na dodatek nie mam podświetlenia prędkościomierza - jutro idę to załatwić, żeby zamontowali na nowo...

I jak? :)