[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Obroty jałowe silnika V6
Owczar - 25-11-2011, 23:21
polaff napisał/a: | jedne do v6 są za 199 inne za 49zł a z tego co mi się wydaje, to przepływomierza nawet nie da się sprawdzić gdy jest wymontowany z auta. |
Zależy czy ktoś chce sprzedać, czy sprzedawać.
Co to za mechanik co mu się mrugać nie chce? Szkoda mu 5 min? Wymienia w ciemno... Super
polaff - 26-11-2011, 00:04
Owczar napisał/a: | Co to za mechanik co mu się mrugać nie chce |
komuno wróć. Nic na to nie poradzę. u mnie nie ma za dużego wyboru, a ja sam nie mam czasu by się bawić w poszukiwanie przyczyn.
[ Dodano: 26-11-2011, 13:04 ]
dobra. Odebrałem auto od tego mechanika. Pojechałem do kolesia, który ma kompa i próbował się podłączyć ale niestety kolejna osoba się poddała podczas próby podłączenia się do mojego auta. Obok stał jego galant i tam dosłownie komunikacja sterownika z kompem trwała 15 sekund, nie wiem o co chodzi.
W końcu zaczołem sam szukać co moż ebyć przyczyną i podczas "wymacywnaia" wszytskich przewodów po kolei przez przypadek zdjąłem jedną wtyczkę, która była lużna - brakuje na niej zapinki z drutu.
to ta czerwona po prawej pod siłownikiem od tempomatu na tym zdjęciu: http://imageshack.us/phot...cisnienia2.jpg/
po zgaszeniu silnika i poprawnym ząłożeniu tej wtyczki wszystko wróciło do normy.
Od czego jest ta wtyczka?
Idę jeszce wymrugać sobie błędy i dam znać co się dowiedziałem.
[ Dodano: 26-11-2011, 13:41 ]
chyba sobie nie wymrugam błędów i już wiem czemu testery nie chcą się łączyć nie mam pierwszego pinu w złączu diagnostycznym:
https://picasaweb.google.com/lh/photo/bw0PxaKZ5gmkel6h9EoTxlc5dNP05SidynmwObho8ws?feat=directlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/jjMAzoRsdJOcZkPhErWcJVc5dNP05SidynmwObho8ws?feat=directlink
macie jakiś pomysł jak wymrugać błędy?
deejay - 26-11-2011, 21:25
Wtyczka od strony chłodnicy to TCL , od ściany grodziowej TPS
KaWu - 26-11-2011, 22:19
polaff napisał/a: | macie jakiś pomysł jak wymrugać błędy? |
Poszukaj po wiazce bialo-czerwony przewod.
polaff - 26-11-2011, 23:21
a co to jest tps?
[ Dodano: 26-11-2011, 23:22 ]
KaWu napisał/a: | bialo-czerwony przewod | mam go z masą połączyć by wymrugać błędy?
Owczar - 27-11-2011, 00:29
TPS to czujnik położenia przepustnicy. Czyli generalnie byłem blisko z tym przypadkiem. Tyle, że mechanik poruszył wtyczkę TPS, a nie przepływki.
Z tego co widzę na zdjęciach to nie masz pinu 8, a nie pierwszego. Ale to standard, bo tak jest w kazdym.
[ Dodano: 27-11-2011, 00:29 ]
polaff napisał/a: | tam dosłownie komunikacja sterownika z kompem trwała 15 sekund, nie wiem o co chodzi |
Bo tamten galant był po 2000 roku...
polaff - 27-11-2011, 09:26
[quotenie masz pinu 8][/quote]
czyli wklejony przez Ciebie obrazem przedstawia wtyk a nie gniazdo? - lustrzane odbicie? więc pin pierwszy będzie od prawej strony - od strony tunelu?
Owczar napisał/a: | Bo tamten galant był po 2000 roku... | tamten był z '99, a z moim już dwie osoby nie mogły się połączyć, a jeśli dobrze pamiętam to elektryk u którego byłem w sierpniu podłączył się do złącza diagnostycznego od ABS więc nic dziwnego, że tester pokazał tylko błędy ABS...
Owczar - 27-11-2011, 10:57
polaff napisał/a: | czyli wklejony przez Ciebie obrazem przedstawia wtyk a nie gniazdo? - lustrzane odbicie? więc pin pierwszy będzie od prawej strony - od strony tunelu? |
No nie, jest zdjęcia gniazda, ale przecież patrzysz na nie od dołu, a nie od góry, a po kształcie widać, że to zła strona.
polaff napisał/a: | tamten był z '99, a z moim już dwie osoby nie mogły się połączyć, a jeśli dobrze pamiętam to elektryk u którego byłem w sierpniu podłączył się do złącza diagnostycznego od ABS więc nic dziwnego, że tester pokazał tylko błędy ABS... |
Żaden tester poza MUTII i EVOSCANEM z odpowiednim kablem nie połączy się z galem. Jest jeszcze jakiś inny, ale nazwy nie pamiętam. Widzą wtyk OBD to zakładają, że to OBDII i powinno się połączyć. A potem to wina samochodu. A łącze diagnostyczne ABS to to samo co łącze diagnostyczne ECU. Jeśli połączył się z tamtym to powinien połączyć się z Twoim. Na 99% procent nikt nie wyciągnął jednego kabelka z gniazda diagnostycznego. Bo i po co? Śladów też nie widać.
Poza tymi 2 osobami nie połączy się i kolejnych 10 elektryków. Chyba, że trafisz na kogoś kompetentnego, kto wie czym i jak się połączyć z galem przedliftowym.
Jak dobrze zewrzesz piny to ujrzysz pięknie migającą kontrolke ECU.
polaff - 27-11-2011, 11:34
odnszę wrażenie, że się nie rozumieniy. W szerszej części złącza pierwszy od strony lewej pojazdu (nie od strony tunelu środkowego tylko od drzwi kierowcy) jest pin 1. tak? u mnie tak jest pusto.
Owczar - 27-11-2011, 11:41
No też odnoszę takie wrażenie
Popatrz na kształt złącza, a potem podejdź do auta i spójrz na złącze od spodu. Patrząc od spodu, pierwszym do lewej jest Pin1, ale jeśli patrzysz od dołu to znajduje się od strony tunelu środkowego.
polaff - 27-11-2011, 17:41
no! to teraz już kumam.
wymrugałem:
w takiej kolejności 13, 25 i 12.
\
czyli przepływomierz razy 3. możliwe, że wynika to z odpinania przewodu przy pacującym silniku.
na ile czasu trzeba odłączyć aku by wykasować błędy?
Owczar - 27-11-2011, 17:52
Ewidentnie wina odpiecia wtyczki od przepływki.
Wystarczy 10 sek.
polaff - 27-11-2011, 19:41
też tak się domyślałem.
to teraz prosze o odpowiedź czemu moje auto jest słabe w zakresie obrotów niższych niż 3500~~4000? i czemu drży na wolnych obrotach - czasem odnoszę wrażenie że w dieslu siedzę.
Owczar - 27-11-2011, 19:51
polaff, powiem Ci szczerze bez przejażdżki autem i organoleptycznej diagnozy można sobie wróżyć. Pomiar kompresji był robiony?
polaff - 27-11-2011, 20:19
Owczar napisał/a: | polaff, powiem Ci szczerze bez przejażdżki autem i organoleptycznej diagnozy można sobie wróżyć. Pomiar kompresji był robiony? |
ma być niebawem robiony.
Nie sądzę by przy takim przebiegu było coś nie halo ze sprężaniem. JA obstawiam na jakiś czujnik czy coś tego typu.
Nota bene bylem dziś na spocie w bydgoszczy i mam jedno z niewielu aut z hytro regulatorami zaworów, które nie cyka
chłopaki na spocie powiedzieli bym poszukiwania sprawcy problemow zaczął od potencjometrów przy przepustnica w szczególności od tego, który miałem odpięty.
|
|
|