To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - Strumienica

STomasz7 - 26-11-2010, 14:04

Nie zależy mi na przyspieszeniu spalin bo ani to plus ani minus, nie wiadomo tego :P
bardziej chodzi mi o wrażenia akustyczne, aby nie było żadnych gwizdów, szumów ani metalicznych dźwięków...
Sama rura wspawana w miejsce kata, wiadomo jaki odgłos daje, ale ten przelotowy tłumik w obudowie kata jest ponoć tłumikiem, tak jak nazwa wskazuje, a nie zwykłą rurką, przynajmniej mam taką nadzieję bo w aukcji nie ma zdjęć wnętrza...
I co tu teraz wybrać :?: :roll:
SHARK1979, Pamiętasz może jaką średnice ma układ wydechowy?

SHARK1979 - 27-11-2010, 18:32

STomasz7 napisał/a:
I co tu teraz wybrać :?:

Cena ta sama więc jak chcesz to zrób, mam strum i jest cisza żadnego szumu czy dźwięku metalicznego i mi to wystarcza, dł strum miała chyba kole 55cm a rura układu ma 53mm śred

rademenez - 28-11-2010, 21:57

SHARK1979 napisał/a:
STomasz7 napisał/a:
I co tu teraz wybrać :?:

Cena ta sama więc jak chcesz to zrób, mam strum i jest cisza żadnego szumu czy dźwięku metalicznego i mi to wystarcza, dł strum miała chyba kole 55cm a rura układu ma 53mm śred

Oj to taki patent: http://allegro.pl/strumie...1339313028.html bedzie za krotki? A i czy to podejdzie do mojej Cari? Na aukcji niby 1.8 SOHC, albo dlugosc kata w 1.6 i w 1.8 byla taka sama

SHARK1979 - 30-11-2010, 15:20

rademenez, dokładnie długości kata nie pamiętam bo to było prawie 2 lata temu robione, poszukaj w necie lub na forum wymiarów
rademenez - 30-11-2010, 23:16

SHARK1979 napisał/a:
rademenez, dokładnie długości kata nie pamiętam bo to było prawie 2 lata temu robione, poszukaj w necie lub na forum wymiarów

hah, mam inny pomysl, wcisne sie jutro pod auto i zmierze dlugosc kata, by miec na 100% pewnosc jaki wymiar trzeba zamowic. mam nadzieje ze nie zamarzne... :D

SHARK1979 - 01-12-2010, 14:33

rademenez napisał/a:
zmierze dlugosc kata, by miec na 100% pewnosc jaki wymiar trzeba zamowic.

I o to loto, sam sprawdzisz i będziesz pewien :wink:

Brou88 - 10-01-2011, 22:53

Ja w swojej cari 1.9 td nawet sie nie zastanawiałem i założyłem strumien zamiast kata dzwiek sie nie zmieniał bo reszta została seryjna natomiast motor zrobił sie elastyczniejszy Pozdrawiam
SHARK1979 - 11-01-2011, 19:59

Brou88 napisał/a:
nawet sie nie zastanawiałem i założyłem strumien zamiast kata dzwiek sie nie zmieniał bo reszta została seryjna natomiast motor zrobił sie elastyczniejszy Pozdrawiam

Aż miło czytać że człowiek nie sam docenia takie rozwiązania w miare tanie a daja radę :mrgreen: Zdjęcie kata daje sporo a strum nie zmienia dzwięku autka :twisted:

Hubeeert - 11-01-2011, 21:56

Brou88 napisał/a:
motor zrobił sie elastyczniejszy P
autosugestia jest najlepszym serum na fakty a dupohamownia najlepszym wskaźnikiem :D
STomasz7 - 15-01-2011, 11:15

Nie chodzi o autosugestie, dupohamownie itp. Nie od dziś wiadomo, że odetkanie (zakatalizatorowanego :P )układu wydechowego przynosi pozytywne skutki, oczywiście wszystko w granicach rozsądku.
Ja u siebie też wyrzuciłem katalizator, a w jego miejsce przyszedł tłumik w obudowie kata.
I nie mówię, ze jest jakaś kolosalna różnica, bo bez hamowni nie ma co gdybać lecz wystarczająco widać i czuć, że silnik ma lżej wkręcać się na obroty.
A co do spalania to w następnym tygodniu będę po prawie 700km trasie i zdam relacje.

Hubeeert - 15-01-2011, 18:32

W wypadku strumienicy (pogrubienie celowe) problem jest taki, że to co poprawia w jednym małym zakresie psuje w całej reszcie zakresu prędkości obrotowych.

No ale ja się nie znam 8)

SHARK1979 - 15-01-2011, 20:58

Hubeeert, i tak każdy zrobi jak chce :wink:
Hubeeert napisał/a:
że to co poprawia w jednym małym zakresie psuje w całej reszcie zakresu prędkości obrotowych.

Co do tego to mogę powiedzieć że nie odzczuwam czegoś takiego jak po złym zamontowaniu stożka który łyka ciepłe powietrze i muli strasznie auto :mrgreen:
Zdjecie kata naprawde odmula lekko auto, spaliny przelatujące przez niego tak czy siak zwalniają co deczko zamula :twisted:

kolo_j - 19-01-2011, 23:09

tak w ramach sprostowania mam u siebie strumienice ani odmula ani przymula ani nie wyswietla bledow. w carismie gdi przed liftem znajduje sie tlyko jedna sonda lambda natomiast po lifcie dwie. pozdrawiam.

p.s po zainstalowaniu strumienicy je... mi z rury :D tak wiec w najblizszym czasie powroce na kata :P

Saqu - 19-01-2011, 23:55

Po lifcie masz 1 sondę albo 2 sondy, zależy jaką wersję silnikową masz.