Carisma - Ogólne - Strumienica
STomasz7 - 26-11-2010, 14:04
Nie zależy mi na przyspieszeniu spalin bo ani to plus ani minus, nie wiadomo tego
bardziej chodzi mi o wrażenia akustyczne, aby nie było żadnych gwizdów, szumów ani metalicznych dźwięków...
Sama rura wspawana w miejsce kata, wiadomo jaki odgłos daje, ale ten przelotowy tłumik w obudowie kata jest ponoć tłumikiem, tak jak nazwa wskazuje, a nie zwykłą rurką, przynajmniej mam taką nadzieję bo w aukcji nie ma zdjęć wnętrza...
I co tu teraz wybrać
SHARK1979, Pamiętasz może jaką średnice ma układ wydechowy?
SHARK1979 - 27-11-2010, 18:32
STomasz7 napisał/a: | I co tu teraz wybrać |
Cena ta sama więc jak chcesz to zrób, mam strum i jest cisza żadnego szumu czy dźwięku metalicznego i mi to wystarcza, dł strum miała chyba kole 55cm a rura układu ma 53mm śred
rademenez - 28-11-2010, 21:57
SHARK1979 napisał/a: | STomasz7 napisał/a: | I co tu teraz wybrać |
Cena ta sama więc jak chcesz to zrób, mam strum i jest cisza żadnego szumu czy dźwięku metalicznego i mi to wystarcza, dł strum miała chyba kole 55cm a rura układu ma 53mm śred |
Oj to taki patent: http://allegro.pl/strumie...1339313028.html bedzie za krotki? A i czy to podejdzie do mojej Cari? Na aukcji niby 1.8 SOHC, albo dlugosc kata w 1.6 i w 1.8 byla taka sama
SHARK1979 - 30-11-2010, 15:20
rademenez, dokładnie długości kata nie pamiętam bo to było prawie 2 lata temu robione, poszukaj w necie lub na forum wymiarów
rademenez - 30-11-2010, 23:16
SHARK1979 napisał/a: | rademenez, dokładnie długości kata nie pamiętam bo to było prawie 2 lata temu robione, poszukaj w necie lub na forum wymiarów |
hah, mam inny pomysl, wcisne sie jutro pod auto i zmierze dlugosc kata, by miec na 100% pewnosc jaki wymiar trzeba zamowic. mam nadzieje ze nie zamarzne...
SHARK1979 - 01-12-2010, 14:33
rademenez napisał/a: | zmierze dlugosc kata, by miec na 100% pewnosc jaki wymiar trzeba zamowic. |
I o to loto, sam sprawdzisz i będziesz pewien
Brou88 - 10-01-2011, 22:53
Ja w swojej cari 1.9 td nawet sie nie zastanawiałem i założyłem strumien zamiast kata dzwiek sie nie zmieniał bo reszta została seryjna natomiast motor zrobił sie elastyczniejszy Pozdrawiam
SHARK1979 - 11-01-2011, 19:59
Brou88 napisał/a: | nawet sie nie zastanawiałem i założyłem strumien zamiast kata dzwiek sie nie zmieniał bo reszta została seryjna natomiast motor zrobił sie elastyczniejszy Pozdrawiam |
Aż miło czytać że człowiek nie sam docenia takie rozwiązania w miare tanie a daja radę Zdjęcie kata daje sporo a strum nie zmienia dzwięku autka
Hubeeert - 11-01-2011, 21:56
Brou88 napisał/a: | motor zrobił sie elastyczniejszy P | autosugestia jest najlepszym serum na fakty a dupohamownia najlepszym wskaźnikiem
STomasz7 - 15-01-2011, 11:15
Nie chodzi o autosugestie, dupohamownie itp. Nie od dziś wiadomo, że odetkanie (zakatalizatorowanego )układu wydechowego przynosi pozytywne skutki, oczywiście wszystko w granicach rozsądku.
Ja u siebie też wyrzuciłem katalizator, a w jego miejsce przyszedł tłumik w obudowie kata.
I nie mówię, ze jest jakaś kolosalna różnica, bo bez hamowni nie ma co gdybać lecz wystarczająco widać i czuć, że silnik ma lżej wkręcać się na obroty.
A co do spalania to w następnym tygodniu będę po prawie 700km trasie i zdam relacje.
Hubeeert - 15-01-2011, 18:32
W wypadku strumienicy (pogrubienie celowe) problem jest taki, że to co poprawia w jednym małym zakresie psuje w całej reszcie zakresu prędkości obrotowych.
No ale ja się nie znam
SHARK1979 - 15-01-2011, 20:58
Hubeeert, i tak każdy zrobi jak chce
Hubeeert napisał/a: | że to co poprawia w jednym małym zakresie psuje w całej reszcie zakresu prędkości obrotowych. |
Co do tego to mogę powiedzieć że nie odzczuwam czegoś takiego jak po złym zamontowaniu stożka który łyka ciepłe powietrze i muli strasznie auto
Zdjecie kata naprawde odmula lekko auto, spaliny przelatujące przez niego tak czy siak zwalniają co deczko zamula
kolo_j - 19-01-2011, 23:09
tak w ramach sprostowania mam u siebie strumienice ani odmula ani przymula ani nie wyswietla bledow. w carismie gdi przed liftem znajduje sie tlyko jedna sonda lambda natomiast po lifcie dwie. pozdrawiam.
p.s po zainstalowaniu strumienicy je... mi z rury tak wiec w najblizszym czasie powroce na kata
Saqu - 19-01-2011, 23:55
Po lifcie masz 1 sondę albo 2 sondy, zależy jaką wersję silnikową masz.
|
|
|