Carisma - FAQ - [Carisma] Sonda lambda
Maretzky85 - 22-11-2010, 17:45
siwek, na grzałce masz + i - więc na jednym będzie napięcie a na drugim w zasadzie nie Biegunowość jest obojętna dla grzałki.
siwek - 22-11-2010, 17:53
hmmm teraz to ja już kompletnie nie wiem co się dzieje z tym samochodem.
Sprawdzałem jeszcze raz (dokładniej) i okazuje się że napięcie jest takie samo na obydwu kabelkach...
Teraz nie wiem o co chodzi...co jest z nim nie tak.
Maretzky85 - 22-11-2010, 19:45
A jak sprawdzałeś ? Jeden próbnik powinien być do masy a drugim sprawdzasz napięcie.
siwek - 22-11-2010, 20:09
Jeden poszedł do masy a drugi przewodów od grzałki i przy drugich pomiarach wykazało te same wartości...
rysiul - 25-11-2010, 19:21
Napięcie zasilające grzałkę mierzysz pomiędzy przewodami zasilającymi grzałkę. Pomiar względem masy pozwoli Ci określić co najwyżej polaryzację napięcia (co w Twoim przypadku nic Ci nie daje).
siwek - 26-11-2010, 19:08
rysiul, weź opisz dokładnie laikowi jak to zrobić żeby było dobrze i ajkie wartości powinny się pokazać? ok?
Z góry dziękuję.
rysiul - 26-11-2010, 21:21
Interesują Cię dwa białe kable wychodzące z sondy - na nich mierzysz napięcie za pomocą woltomierza napięcia stałego lub multimetru z funkcją pomiaru napięcia stałego (wszystkie to mają). Co do wartości napięcia - domyślam się że powinno pojawić się tam około 12V (grzałka służy przecież do podniesienia temperatury sondy lambda w możliwie krótkim czasie wiec pełna moc). Po zagrzaniu sondy grzałka najprawdopodobniej jest wyłączana od razu lub stopniowo przez zmniejszanie napięcia zasilającego grzałkę aż do zera. Mam nadzieje, że trochę rozjaśniłem problem.
lukasz12 - 26-11-2010, 21:58
Cytat: |
Dowiedziałem się skąd biorą się różnice cenowe sond na Allegro i w sklepach. Otóż sondy z Allegro za ok 80-90 zł są przeznaczone do samochodów o pojemności do max 1,2 L. Jak mi tłumaczył to jeden z sprzedających, mają krótki korpus ceramiczny, który będzie prawidłowo badał sprawę w autach z małymi silnikami gdzie spalin jest mniej. Do Carismy już się raczej nie nadają! Zatem dlaczego na listach aut do których można taka sondę montować są samochody o dużych pojemnościach? Robią nas w ciula! Sam się nawet gość przyznał, że ma w sprzedaży sondę tą droższą ale nie wystawia bo i tak by mu jej nikt nie kupił.
Dlatego jeśli ktoś z Was chce kupować sondę uniwersalną to raczej te droższe za ok 220-250 zł. |
Bardzo ciekawe tłumaczenie, ciekawe czy jakby krótsze sondy były droższe to nie byłoby na odwrót tzn. że krótsze są lepsze. Ja u siebie (silnik 3.0) mam właśnie sondę NTK za 80 zł (od 1.5 roku). Zasadniczo długość korpusu, która wchodzi do wydechu jak i ogólny wygląd nie odbiega od tego co wyjąłem - prawdopodobnie oryginał DENSO jeszcze. Praca także nie pozostawia nic do życzenia. Na zimnym silniku, kiedy jest włączone ssanie, sonda wytwarza napięcie około 0.8-1.0v, natomiast po nagrzaniu na wolnych obrotach wystepuje powolne falowanie. W miarę wzrostu obrotów sonda zaczyna falować szybciej. Wygląda więc na to że sonda pracuje jak trzeba.
rasiak1980 - 11-12-2010, 20:17
podpinam się pod temat jaka sonda do 1,8 GDI po lifcie z 2000 roku sonda z kolektora a nie ta za katem prosiłbym jednak o coś konkretniejszego jak Walker NGK czy bosch jakieś może numery z firmowych katalogów? bo jak w wyszukiwarce wpisałem "sonda lambda gdi" to musiałem przebrnąć przez 40 stron wyników i dalej nic nie wiem
lukasz12 - 11-12-2010, 20:31
A GDI nie miało przypadkiem sond szerokopasmowych? Pytam z ciekawości bo nie wiem, ale skoro były różne tryby pracy silnika typu ubogi, normalny i bogaty to taka sonda byłaby bardziej wskazana. Ale nie wiem bo nie badałem układu wtryskowego w silnikach z GDI.
aren195612 - 11-12-2010, 20:43
rasiak1980 napisał/a: | jaka sonda do 1,8 GDI po lifcie |
Tutaj coś znajdziesz dla swojej Cari:
link
lukasz12 napisał/a: | A GDI nie miało przypadkiem sond szerokopasmowych? |
na szczęście nie było, tylko cyrkonowe, dwustanowe.
lukasz12 - 11-12-2010, 22:09
lukasz12 napisał/a: | A GDI nie miało przypadkiem sond szerokopasmowych? |
na szczęście nie było, tylko cyrkonowe, dwustanowe.[/quote]
Aha, to z jednej strony lepiej bo pasuje typowa sonda za około 100 zł...
Myślałem że GDI ma bardziej precyzyjny odczyt i dawkowanie paliwa.
aren195612 - 11-12-2010, 22:39
lukasz12 napisał/a: | to z jednej strony lepiej bo pasuje typowa sonda za około 100 zł... |
Dokładnie tak.
Cytat: | Myślałem że GDI ma bardziej precyzyjny odczyt i dawkowanie paliwa. |
Co ciekawsze uszkodzona sonda jakiejś mega-rewolucji w spalaniu GDI nie powoduje.
W tym wątku:
link
Dyskutowaliśmy nad dwoma skrajnymi przypadkami, 0 Volt z sondy /sonda martwa/ i ponad 3 Volty /było zwarcie od grzałki/.
Efekt dla obu przypadków podobny, spalanie, litr, może dwa więcej na 100km.
Dawkowanie w GDI dla trybu "mieszanka uwarstwiona" odbywa się w ogóle bez odczytu/sprzężenia z sondą, ECU określając skład mieszanki opiera się chyba tylko na odczycie z przepływomierza, dawkując odpowiednia ilość paliwa aby zapewnić AFR np. 30:1.
handwich - 10-03-2011, 12:41
kuzi napisał/a: | Mam ciekawy problem - otóż w Carismie 1.6 103KM wyskoczył Check Engine. Po kontroli komputera wyszło, że problemem jest grzałka pierwszej sondy lambda. OK, niech będzie. "Problem" w tym, że:
- nie ma różnicy w działaniu silnika - obroty nie falują, silnik nie gaśnie
- samochód pali tyle ile palił przed pojawieniem się problemu
- dysponuję taką samą mocą jak wcześniej
Kontrolka po prostu świeci... i nic się nie dzieje... Po skasowaniu błędu po 30 minutach kontrolka znowu się zaświeciła i znowu wywala ten sam błąd. Czyżby sonda była OK, jedynie grzałka padła!? Może mi ktoś to prostym językiem wyjaśnić? |
Jak się uporałeś z problemem? Bo ja mam podobną sytuację, tzn. kiedyś tam zaświeciła mi się kontrolka "check engine" na trochę i zgasła, później na trochę dłużej aż w końcu została "na stałe" odłączenie akumulatora też nie pomogło bo "wróciła". Oprócz tego że się świeci nie ma żadnych zmian w jeździe, spalaniu itp. Mam zamiar podjechać gdzieś do mechanika i to sprawdzić (podpiąć do komputera) tylko że jak nie przeszkadza to w normalnej jeździe to jakoś tak ciężko się wybrać
Anonymous - 10-03-2011, 16:30
wymiana pierwszej - CE wrócił
wymiana drugiej - wszystko gra
mimo, iż komputer mówił o pierwszej sondzie...
nawiasem mówiąc samochód od września śmiga po UK
|
|
|