[97-04]Galant EAxA/W - Problem ze skrzynią automatyczną
moniaquba - 20-10-2012, 19:36
Spisują się bardzo bardzo bardzo dobrze
ps. Z Japaneze ostatnio to się ciężko dogadać.. 2 tygodnie wyceniał mi części..
Budzaj - 24-10-2012, 12:54
Witam jestem nowy na tym forum ale bardo lubię swojego Galanta.
Mam problem ze skrzynia automatyczną galant avance 2000 2.5 6v
Objawy są następujące jak wrzucam na D to szarpnie po ruszeniu i przejechaniu dosłownie 2-3 metrów skrzynia zachowóje sie tak jakby wyskoczyłby biek na luz auto się zatrzymuje i po dodaniu gazu wkręca się tylko na obroty.
Natomiast gdy wrzuć bieg D i przełącze na TIPTRONIC autko znowu szarpnie ale już jezdzi normalnie, jeżdzę już tak półroku i nic się nie dziej. olej jest.
Mój mechanik się poddał sprawdzał konwenter i jest sprawny, była już wymiana komputera.
Co jeszcze się da zrobić?
Jaka może być przyczyna.
Mam galanta w automacie ale ręcznie musze zmieniać biegi
pozdrawiam czekam na odp.
polaff - 24-10-2012, 18:04
Budzaj napisał/a: | jakby wyskoczyłby biek |
kpawel - 07-11-2012, 17:44
Witam, od dwóch miesięcy mam problem z OD, mianowicie OD zaczyna działać dopiero po rozgrzaniu oleju w skrzyni tzn. po około 7 km (silnik jest rozgrzany już po 1,5 km – 90C).
Po rozgrzaniu ATF skrzynia normalnie zapisana OD, olej wymieniony 15kkm temu na Statoil Transway S DX III J. Czy wymian oleju pomoże?
WreX - 08-11-2012, 17:52
Witajcie!
wiem wiem, że zaś spamuje ale do rzeczy:
byłem dzisiaj u innego mechanika co mi zbieżność ustawiał i zapytawszy go o wymianę oleju w automacie stwierdził iż w moim uwaga WYMIENIA się filtr wewnętrzny, który jest dostępny po odkreceniu miski olejowej w skrzyni. Ktoś tutaj napisał, że nie wymienia się. I teraz mam dylemat bo nie wiem, niedługo będę wymieniać ten olej w skrzyni i jeszcze myślę jak ten temat ugryźć, stwierdził również że statyczna (tylko w misce) wymiana oleju wystarcza w zupełności.
Co Wy o tym sądzicie?
Prosił bym o opinie i rady.
Pozdrawiam i dziekuje.
fj_mike - 08-11-2012, 19:14
WreX napisał/a: | wiem wiem, że zaś spamuje |
Tu masz temat:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=22864
Hugo - 08-11-2012, 20:09
WreX, ten Twój mechanik nie ma zielonego pojęcia o Galancie (nie mów mu, że ja to pisałem ).
WreX - 08-11-2012, 20:39
to nie jest "mój",
ten mój to robi wszystko co powiem tak jak chce i wiem że to co wie to wie, a co przy galancie to ja mam wiedzieć a on jest od brudnej roboty, bo takich jak mój Misiek, to nigdy nie miał, ale wszystko co robimy "razem" tzn ja patrze zazwyczaj to jest zrobione cacy. A teraz wspominałem o "innych". Generalnie tam gdzie mogę to czerpie wiedzę, ale coraz częściej przekonuję się iż prawda jest tylko jedna.
Prawda forumowa.
Krzyzak - 08-11-2012, 22:08
WreX napisał/a: | który jest dostępny po odkreceniu miski olejowej w skrzyni | niestety nie ma go tam
odkręcałem i miskę i pokrywę elektrozaworów - filtr jest gdzieś w środku
miałem go w ręce, bo mi Japaneze sprowadził, ale nie wymieniłem
a manual podaje, że ten filtr wymienia się tylko podczas remontu skrzyni
WreX - 08-11-2012, 22:26
Dobra dane bojowe zebrane dotyczące zmiany oleju itp dziękuje za pomoc,
reasumując mam +30 do wiedzy i +10 do zaśmiecania forum
Swoją drogą moderatorzy już mnie muszą nie lubić ;p
polaff - 09-11-2012, 06:30
Krzyzak napisał/a: | a manual podaje, że ten filtr wymienia się tylko podczas remontu skrzyni | - czyli razem z olejem...
WreX - 09-11-2012, 16:11
polaff napisał/a: | Krzyzak napisał/a:
a manual podaje, że ten filtr wymienia się tylko podczas remontu skrzyni
- czyli razem z olejem... |
To jak w końcu ?
I ile tego oleju kupić 10 czy 11 litrów ?
Juiceman - 09-11-2012, 16:27
10l
polaff - 09-11-2012, 16:29
WreX, mi chodzi o to, że większość moich znajomych serwisów skrzyń automatycznych twierdzi, że płyn hydrauliczny w ASB nie podlega zużyciu. JEdynym powodem konieczności jego wymiany jest zanieczyszczenie wynikające ze zużycia elementów ciernych sprzęgieł skrzyni biegów. Ilość płynu w skrzyni jest tak wyliczona przez producenta by konieczność wymiany zgrała się z koniecznością wymiany sprzęgieł czyli można powiedzieć remontem skrzyni...
WreX - 09-11-2012, 16:31
Ok mniej więcej, rozumiem. Czyli 10l NA PEWNO mi wystarczy? Bo będę zamawiać i jeśli braknie to będę mieć problem. Dlatego się muszę upewnić.
|
|
|